Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na severu Londýna žijí manželé Wendy a Andy a s nimi i jejich dvojčata, sestry Natálie a Nikola. Wendy pracuje v nedalekém obchodu, vyučuje aerobic na základní škole, sem tam si střihne komediální výstup, sem tam vypomůže v restauraci. A slepě miluje svého manžela, nerozhodného kuchaře, který se jen nerad rozhoupává k důležitým činům. Kousavá dcera Natálie se živí coby instalatérka a sní o prázdninách v Americe. A Nikola? Ta je hlavně nabručená, protože jí to moc nejde s opačným pohlavím, nemá pořádnou práci a navíc trpí nepříliš skrývanou bulimií. Prostě taková obyčejná britská rodinka. A právě v této obyčejnosti je její největší kouzlo, které se všemi hádkami a udobřováním dokonale vystihnul na pět Oscarů nominovaný legendární britský režisér Mike Leigh. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Fuj, ještě aby to chování podle původu nebylo nakažlivý... to aby byl našinec za Brexit rád dvojnásob - za Brity, i sám za sebe! Rozhodně ne komedie, ale hluboká tragédie o společenském úpadku a destrukci rodiny a já opět vzdávám díky naší zaostalosti a třídní tuposti, která nám nevelí, kam je třeba se přesně zařadit. Jen s velkým sebezapřením jsem sledovala za uši tahající rodinnou komunikaci, balancující na hraně trapnosti a uvěřitelnosti, všechny ty přehrávané grimasy a fistulí pronášené zoufalé hlášky v chudinském londýnském hantecu... a to prosím Tajnosti a lži od Leigha patří k mým hodně oblíbeným socdramatům! Jestli ale počin skutečně odráží realitu, tak moje hluboká účast s Ostrovany, patrně demokracie, již jako vrozená vada, zdegenerovala do nevratných škod - jak já říkám, není nad střídání diktatur... Lehké překvapení nastalo obratem v chování matky, která přiřkla nastalé situaci okolo jedné z dcer status vážnosti až takového významu, že zanechala hloupého řehnění a uschopnila se k smysluplnému shrnutí své situační role. A ještě pobavilo, jak byli ti staří britští pardi o dost mladší... ne tedy, že by platilo i hezčí :-) ()

mysakli 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony na jedničku, postavy napsané na jedničku - zejména ústřední čtyřka Wendy, Andy, Natalie a Nicola. Ale scénárista a režisér Mike Leigh trochu zaexperimentoval a vynechal z děje zápletku. Po hodině filmu si uvědomíte, že se v příběhu nic zásadního neodehrálo a dalších 45 min marně doufáte, že film konečně “začne”. Leigh zkrátka vsadil všechny karty na postavy, které zachycuje při jejich každodenním životě. Ty jsou sice všechny po svém dobře ujeté, ale to k ději nestačí. Filmu chybí ústřední zápletka, která by diváka vtáhla do děje a dala mu důvod, dívat se až do konce. ()

Reklama

Cushing 

všechny recenze uživatele

Stojí za vidění, i opakované, i když není snadné se do toho vkoukat. K bodování nelze než přistoupit v rozpacích -- kldině by to mohlo mít dvě hvězdy, stejně jako pět. Leigh rezignuje, bezpochyby záměrně, na pečlivé strukturování scénáře a budování děje, což má efekt snímání běžného života, v kterém se taky žádné vypointované příběhy neodehrávají. Ale není důsledný, informaci o ohrožení života anorekticko-bulimické dcery nám naservíruje až ke konci. Trošku podvod, ale to je koneckonců každé "realistické" či "naturalistické" dílo. Každé vyprávění, literární i filmové, je v podstatě fikcí, která se skutečnosti může v něčem blížit, ale jinak jsou to nespojitelné světy, což je dobré pořád mít na paměti, chce-li být člověk kritický. Tady v tom snímku mi ovšem nesedlo hlavně to, že rodina je na začátku ukázana jako víceméně sociální případ, ale pak divák zjišťuje, že jde o normální středostavovské těleso, onen skutečný, byť nehrdinský, ovšem daně hrdinsky odvádějící "pilíř společnosti" -- jsou to mučedníci dnešní doby. Scénu, kdy neustále se pitomě pochechtávající matka při rozhovoru s nemocnou dcerou smrtelně zvážní, nelze než vychvalovat do nebes, protože právě tehdy poznáme, proč se ta obdivuhodná žena celou dobu chová tak divně -- vytváří totiž iluzi spokojenosti a štěstí -- a samozřejmě při tom selhává. Další autorova finta se zatajovanou informací, a tentokrát pro dobro věci. Uch. Film pro přemýšlení -- a přemýšlivé lidi. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Tento Leighov sa mi ťažko hodnotí, rozhodne by som ho nezaradil do jeho zlatého fondu. Ak by som mal čosi vyzdvihnúť- všetci herci boli super ale mladý Timothy Spall ako majiteľ reštaurácie bol o 3 triedy nad všetkými (špecialne sa mi zaryla do pamäti jeho hláška "You know, you are very attractive woman" ktorú, ak som správne počital použil vo filme 3x) . Dejovo bol film dosť rozvláčny a nabral na grádoch až v druhej polovici, to už som takmer spal a prebral som sa len vďaka scénam s Timothym (Aubrey) alebo s Jane Horrocks (Nicola). Nevadi, s odstupom času už viem že to sa Mike Leigh len zaúčal a neskôr mi vytrel zrak... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mike Leigh se ve snímku "Život je sladký" dokáže podívat na své postavy jak realisticky, někdy až bolestivě realisticky, tak i s nadhledem a humorem, kdy u postavy, kterou hraje Timothy Spall si celou dobu nejste jistí tím, jestli přehrává záměrně, nebo je to všechno na efekt. Každá postava je ale lidská a má hloubku. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama