Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

pepo 

všechny recenze uživatele

80´s atmosféra, veľmi podobná Stranger Things na mňa fungovala omnoho lepšie ako v (pre mňa) šialene preceňovanom seriály. Príbehovo to však má jeden obrovský problém. Príliš dlho to je retro béčková vykrádačka Disturbie. Až ma to štvalo. Potom však nastúpi razantné, až hororové finále (scéna s kamerou, brrr) s veľmi pôsobivým koncom a misky váh sa prehupli silno na stranu spokojnosti. Milé prekvapenie 7/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený filmík, ve kterém se dobře mísí trochu z filmu Disturbia a atmosféra a vizuál Stranger things. Záporák hodně působivý, o to více, jak se v poslední čtvrtině filmu změní na surového vraha dětí, který se s nima nesere. Dojde i dost na krev a hnusnější scénu, konec dobře udělaný s “ponaučením” neserte se do sousedů, nebo vás zabijou. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ikonická léta. Soundtrack plný elektrorytmů. Výtečná atmosféra. Hoši ujíždějící na Star Wars, venkovních hrách, nočním kontaktování se přes vysílačky a tlacháním o sličné sousedce. Je léto, spousta volného času, potřeba zažívat dobrodružství. Jenže tohle začne mít brzy velmi reálné obrysy. Davey, člen čtyřčlenné klučičí party, totiž pojme podezření na svého souseda, že by mohl být sériovým vrahem, který nedává spát rodičům dospívajících chlapců. Policie je zoufalá, mordů přibývá. A parta začne proti samotářskému sousedovi shromažďovat důkazy. Jenže rodiče berou své děti prostě jako děti, navíc soused je pro okolí přívětivým policistou, takže se Daveymu milujícímu konspirační teorie tak nějak všechno sype. A divák s přibývajícími minutami doufá, že přijde něco „velkého“, jenže tvůrci vsadili vše jen na jednu jedinou kartu. A zápletce chybí něco navíc, protože vyšetřování mladíků se stává lehce vyčpělým. Podobně jako u (tady) zmiňovaného Stranger Things (hovořím o první sérii) někde za polovinou opadlo napětí, což je velká škoda. Závěr jiný, než bych čekal. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kolem cedule Reagan/Bush projde patnáctiletý metalista v křiváku s placičkama a trikem Bad Religion, u pasu má vysílačku a walkmana se sluchátky kolem krku. K tomu hraje synťáková hudba. Čtveřice chlapeckých kamarádů drandí po předměstí na malých BMX kolech, ze kterých sesednou do bowling baru, kde během hraní na arkádových automatech očumují nejen sexy roztleskávačky, ale hlavně okšandovanou krásnou DJku pod discokoulí, která pouští hudbu z desek a hrdinu hlídala, když byl menší. Otec protagonisty se dívá na televizi a stěžuje si, že ta Studená válka snad nikdy neskončí a když mu žena podá plakáty na městskou slavnost, postěžuje si, že tam bude hrát nějaká synth-rocková kapela. Atd atd atd. Bože můj to neni film, ale mauzoleum. Ve vypočítávání nezbytných osmdesátkových rekvizit chlapeckého dobrodružství bych mohl pokračovat ještě hodinu, zato o nedostatečně rozvinutém vztahu mezi hrdiny (kteří jsou přesně tím, čím se jeví od první scény, tedy brýle a košile = šprt, metalové hadry - tvrďák, co svojí zdánlivou vychilleností kryje problémy doma, tlusťoch - nervóza se srdcem na správném místě) to můžu uzavřít už tady. Summer of '84 je stejně nekriticky fanouškovská podívaná, jako byl předchozí počin režisérů Turbo Boy - tedy film pro ty, kterým stačí své oblíbené artefakty jenom vidět. Valnou většinu z nich jenom film totiž skutečně jen ukáže a jde dál, s dějem nemají nic společného a díky tomu, jak strašně násilně jsou rvaný před kameru, tak ani nepomáhají ve tvorbě dobové atmosféry. Hvězdu zvedám za konec, který trochu zbavuje film dosavadní bezzubosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Aj sérioví vrahovia sú niekoho susedmi.“ Spoilery. Na tomto filme je úžasná jedna vec. Nie herecké výkony (sú fajn). Nie hlášky (sú dobré – „Keby som tam bol s ňou, už je tehotná.“). Nie retro atmosféra (cítiť z nej výrazným spôsobom Stranger Things, To a osemdesiatkového Spielberga a jeho učňov Joea Danteho a Tobea Hoopera). Nie. Viete v čom? V tom, že od samého začiatku je daný hlavný podozrivý, je tam následne plno miest, ktoré divákovi jasne hovoria, že v skutočnosti to celé bude inak a na konci sa dočkáme šokujúceho twistu... a ono nie, ničoho nečakaného sa na konci nedočkáme, skončí sa to plus mínus presne tak, ako budete čakať a vrahom je skutočne hlavný podozrivý. Fakt neviem, či je to nejaký pokus o vtip alebo čo, ale je to proste úžasné (len neviem, či kladným, alebo záporným spôsobom). Jeden z tých týpkov sa podobal na Joža Greža z Banky pri Piešťanoch, tak ak ho poznáte, pozdravujte ho. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Mackeyovo (Rich Sommer) policajné auto sa v záberoch mení z modelu Chevrolet Impala (1981-1985) na Chevrolet Caprice (1986). (beso74)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia, predovšetkým v metropole Vancouver. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama