Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Všechno to může působit normálně a stereotypně, ale pravda je, že na předměstí se dějí ty nejšílenější věci. Nikdy nevíte, co může přijít zpoza rohu.“ Bavilo mě to. Ty neustálé nadržené rozpravy puberťáků člověk tak nějak bral, přece jen to patřilo k jejich věku a sem tam se dalo i nějaké té uhozené průpovídce s klidem zasmát. Ale hlavně, díky chlapci s velkou fantazií, paranoií a oblibou v záhadách/konspiračních teoriích čím dál víc přicházelo na řadu napětí (v pořádných dávkách a místy solidně gradované), protože hlavním hrdinům neustále hrozilo odhalení (nechybělo i pár zdařilých náznaků lekaček). Díky nedůvěře okolí divák Daveymu o to víc v jeho posedlosti fandil a čekal, zda konečně najde důkaz. A přesně jak jsem se bál, posledních cca 15 minut se moc ukočírovat nepodařilo (vlastně bych ani neměl problém s tím, co se dělo po „probuzení“, ale JAK na to vzhledem k okolnostem vůbec mohlo dojít? No, těžko, milá Anežko). A to je fakt škoda, protože jinak to silně zlověstné vyznění konce bylo fajn. Takhle dávám „jen“ slušné 4*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Som veľkým priaznivcom americkej filmovej tvorby z obdobia osemdesiatych rokov minulého storočia. Mnohé snímky, ktoré boli vtedy natočené sa pre mňa stali kultovými titulmi, na ktoré nedám dopustiť a často si ich opätovne púšťam. Mimo to ma vie občas potešiť aj nejaký nový retro titul, ktorý sa neskrývane a otvorene hlási k odkazu osemdesiatych rokov. Tento krát som natrafil na snímok "Leto 84" (Summer or 84), ktorý mal premiéru v roku 2018. Na jeho vzniku sa podieľali až traja režiséri. Môžem povedať, že odviedli dosť dobrú prácu, čo sa týka vystihnutia ducha doby, v ktorej sa odohráva dej filmu. Podarilo sa im vrátiť ma v čase o štyridsať rokov. Ocitol som sa v lete roku 1984 spolu s pätnásť ročným Davey Armstrongom a jeho tromi kamarátmi. S napätím som sledoval ako sa snažia odhaliť viacnásobného vraha teenagerov. Miestami to pôsobilo síce tak akosi prvoplánovo a i trocha silene, ale svoj účel to splnilo. *** ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal (respektive doufal), že to bude lepší. Obsazení je veskrze nesympatické (obzvláště ten špekoun mě tam sral neskutečně), nemá to v podstatě žádnou atmosféru (a třeba soundtrack je vyloženě strašně mdlý a nevýrazný), i tempo je dost rozvleklé a určitě by to sneslo trochu zkrácení a rychlejší spád, a vlastně to ani není napínavé, protože je od začátku jasné, že Davey má pravdu - jinak by ten film nedával smysl. Na malou chvíli mě ovšem napadlo, že by bylo docela zábavné, kdyby tím sériovým vrahem teenagerů byla Daveyho vysněná krasotinka Nikki (u které jsem celou dobu doufal, že aspoň něco ukáže - marně). Jinak policajti jsou zde klasický neschopný kreténi jako v 99 % všech filmů, což mi zde přišlo podobně otravné jako zmíněná dějová předvídatelnost nebo ta falešná osmdesátková nostalgie, na kterou začínám být pomalu alergický. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF I WAS OVER THERE RIGHT NOW, SHE'D BE PREGNANT." ----------- Tak čo je to teda? Prequel, sequel, remake, voľné pokračovanie alebo len jednoduchý kopirák Disturbie? Nespočítam, koľko scén je identických, nielen obsahom, ale aj priebehom a/alebo strihom, doslova tak identických, že rozmýšľam, či ide o poctu, alebo vykrádačku. A neviem ani, či to myslím v dobrom, alebo v zlom x) Dobová atmosféra je zachytená perfektne, vintage oblečko, prostredie idylického predmestia, bohovský soundtrack a syntetizátory hrajú presne vtedy, kedy ich najviac potrebuješ. Poslednú hodinu a pol si na YT dávam synthwave playlisty a hľadám, čo ďalšie podobného duchu môžem pozrieť, takže povedal by som, že leto 84 uspelo. Keby som nemiloval Disturbiu, dám asi za tri. ♪♫ (x) (x) (x) (1.9.2020) (25.2.2022) (30.1.2023) ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ten konec... sráží u mě film dost dolů. Devadesát procent filmu sledujete relativně oddechové retro, aby vám pak tvůrci podrazili nohy něčím drsným a nepříjemným. Drsné konce nejsou samozřejmě nic špatného, ale musí sedět k ději. Tady to tvůrci neodhadli a někomu může konec připadat až skoro jako parodie nebo nějaký sarkastický komentář na současnou retro vlnu zaměřenou na osmdesátá léta. Kdo si film nechce zkazit, ať film vypne o dvacet minut dřív. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Ve scéně, kdy je hlavní čtveřice v bowlingové herně, můžeme vidět herní automat se hrou „Polybius“, která však ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o městskou legendu, která se rozšířila po roce 2000. Podle ní se hra objevila v osmdesátých letech a byla součástí vládního experimentu, založeného ve státě Oregon, což je také stát, ve kterém se odehrává děj filmu. (Schyzartis)
  • Chevrolet Caprice gaštanovej farby, ktorý je zaparkovaný na ulici, sa dostal do predaja v tomto prevedení (vzhľad svetlometov) až o 3 roky neskôr, a to v roku 1987. (beso74)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia, predovšetkým v metropole Vancouver. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama