Reklama

Reklama

Moravskoslezská mysteria

(seriál)
Česko, 2016, 8x12 min

Scénář:

Arnošt Vašíček

Hrají:

Tomáš Jirman (vypravěč)

Obsahy(1)

Usadili se jeskyni Šipka uctívači medvědů? Sloužil podivný kámen z Tyry jako astronomická pozorovatelna nebo u něj byly vykonávány rituály prastaré magie? Nachází se na Radhošti tajná podzemní svatyně? Podaří se objevit zlatou sochu boha Radegasta? Jaká neznámá síla ničí exponáty na Slezskoostravském hradě? Ukrývá zámek v Kravařích recept na elixír života? Je na stěnách Švédské kaple zobrazeno děsivé proroctví o konci světa? Nový cyklus dokumentárních filmů Arnošta Vašíčka o tom, že i přímo za našimi humny jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. (Mystery Film)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele

Po povrchu, bez znalostí hlubších souvislostí... 1. díl: 01. Pravěké hádanky 2. díl: Slovanské tajnosti 3. díl: Skryté senzace 4. díl: Sluneční kámen 5. díl: Rarity a záhady 6. díl: Přízrak Bílé ruky 7. díl: Kamenné koule 8. díl: Novinky pro turisty ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál Moravskoslezská mysteria jsem si kopil na DVD jednoznačně kvůli člověku, který tak říkajíc v dobrém vše spískal. Tím nebyl nikdo jiný než spisovatel, záhadolog a scénárista Arnošt Vašíček. Bývaly doby, kdy jsem byl na jeho názory velmi zvědavý a věřil jsem jeho hypotézám možná více než on. S přibývajícími roky, zkušenostmi a vědomostmi se však na ty stejné názory dívám s mnohem větším despektem a zapojuji selský a hlavně svůj rozum. Každopádně jeho zkušenosti z cest a nabyté vědomosti stále velmi obdivuji a velice rád bych si s ním sedl na několik piv a hodil řeč, či spíše bych naslouchal jeho příběhům. Co se týče seriálu Moravskoslezská mysteria, mám na něj rozporuplné názory - na jedné straně stojí můj obdiv k již řečenému a chválím odvahu za vyslovené názory, na druhé některé z nich musím v mírným úsměvem zavrhnout jako nesmysl a přejít je v tichosti, abych neurazil. Některé díly se mi hodně líbily, hlavně ty o bájné hoře Radegast a mých oblíbených Beskydech nebo o Štramberku a jeskyni Šipka. Na opačné straně oblíbenosti byly Novinky pro turisty, u nichž jsem vůbec nepochopil, proč byly na DVD umístěny jakožto osmý díl a nikoli do nějakých bonusů. Když pak vezmu v úvahu, že jednotlivé díly měly třeba jen 15 minut, moc senzačních objevů či záhad jsem si od pana Vašíčka neužil. Navíc díl o přízraku bílé ruky v Šenově u Havířova jsem už viděl v jiném a mnohem lepším seriálu Labyrint záhad. Škoda, velká škoda. Suma sumárum, Moravskoslezská mysteria stojí určitě za shlédnutí, nicméně mi toto dílo společnosti Mystery film připomínalo slabý čaj či obydlí chudého ševce. Proto uděluji seriálu Moravskoslezská mysteria tři moravskoslezské hvězdy ***. ()

Reklama

Reklama