Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Důstojník norských speciálních sil se vrací domů do Osla z Afghánistánu, kde jako voják zažil traumatickou vojenskou službu. Necelý den po jeho návratu dostává rozkaz, aby zabil jednoho Afghánce uprostřed ulice, ale brzy zjistí, že rozkaz nepřišel od jeho velitele. A tak musí zjistit, kdo za celým plánem stojí. (Voyo)

Recenze (15)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem dokoukal poslední díl, říkal jsem si, Nobel je jasná čtyřhvězda. Je to tak jasná čtyřhvězda, že je nejlepší a nejčistší čtyřhvězdou, na jakou jsem snad kdy narazil. Pak jsem se ale zamyslel proč bych mu nedal i tu hvězdu pátou. Nenašel jsem totiž nic, co by tu bylo špatně. Nobel má osm dílů, má tedy jasný začátek a konec. No a co se týče námětu, tak nabízí úplně dokonalou konspirační sondu do světa rozvědek, špionáže a norské zahraniční politiky. Není to zbytečně přehnané, jako to umí Amíci, navíc se tu v první polovině seriálu střídají dvě příběhové linky - jedna z Afghánistánu na vojenské misi a druhá v Oslu, během které se hlavní postava z mise vrátí domů k rodině. Navíc herci jsou fantastičtí. Je tu jak moje milovaná Tuva Novotny, tak Aksel Hennie a Anders Danielsen Lie, kteří zároveň tvoří nejlepší herecký trojlístek za hodně dlouhou dobu. Ke konci jsem měl trošku pocit, že ta manželská rozepře je trošku mimo ranč, ale nakonec musím uznat, že epický závěr to všechno totálně dokonal. Stříkal z toho emocionální testosteron na všechny strany. Nobel je prostě obří zážitek. Další zářez Skandinávie na seznamu toho všeho dobrého z kinematografie, co u nich vzešlo. Navíc s podporou České republiky, protože interiéry vládních budov z Osla se točily u nás. Za mě tedy top seriál a rozhodně něco, co nemohu jinak, nežli doporučit. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slusny politicko-vojensky pocin z Norska. Podobny pribeh uz zo 2-3krat sfilmovali samotni skandinavci, ale toto prevedenie je osobite. Na zaciatku sice mnoho pojitiek spoja az prili okato, aby sme to pokladali za "nahodu", potom sa vsak uz scenar drzi svojich linii bez vacsich preslapov. Lahsia zalezitost, kde si pridete na svoje, ci uz vas bavi politicka, vojenska, ci strategicka linia zahranicnych investorov na blizkom vychode. Herecky velmi dobre obsadene a i zahrane. Nemohol som vsak moc prizmurovat oci nad tou "prvoplanovou" rodinnou, politickou a i vojenskou previazanostou ustrednych manzelov. I tak nadpriemer. 70% ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že nejlepší seriál s námětem války v Afganistánu bude z Norska, sice je to mixem víc politický až špionážní thriller, ale ta vojenská autentická akce fandy speciálních jednotek zaujme. Aksel Hennie jako šéf speciálů, kterého dožene jeho mise doma, když sejme nějakýho zlýho Afgánce v Oslu po rozkazu sms od neznámého odesílatele, čímž se zamotá do politického byznysu. Hodně to tu přirovnávají k americkému Ve jménu vlasti (2011) , ale to se mi nezdá, což nemění na tom, že to je řemeslně kvalitní, napínavá aj akční záležitost na které se podílela i česká produkce. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Já v posledních letech asi neviděl nic od seveřanů, co by bylo jenom průměrný. Nobel je ten samej případ. Politický thriller o důstojníkovi norské armády, který se vrací se svou jednotkou z mise v Afghánistánu do své vlasti, ale události z Asie se smísí s realitou Osla i jeho osobním životem. Těch osm dílů se odehrává v pár dnech s tím, že se v prostřizích dostáváte zpátky do Afghánistánu, kde se Vám tvůrci seriálu pokusí přiblížit, co se tam vlastně stalo, protože to úzce souvisí se současností. A povedlo se jim to dost dobře. Pozorný divák si určitě všimne toho, že v ůvodní znělce se objeví všechny důležitý situace, který ve všech dílech potom postupně uvidí. 75%. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Musela jsem se podívat podruhé, protože už jsem si to nepamatovala. No a musím říct, že je to další seroš o tom, že tak dlouho se politicky chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhlo a umřelo hodně lidí. Norové jsou vůbec zvláštní národ. Jsou to potomci Vikingů, mají vlastní ropu a jsou království a z tohoto důvodu vyplývají jejich kroky k řešení různých problémů. Mě to rozhodně bavilo, ale občas mi zůstával rozum stát nad jejich řešením. Za mě 85% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Nobel odkazuje jak na Nobelovu cenu míru, tak na popis postavy v norštině, nositel Nobelovy ceny, muž vyšších morálních standardů, královský ve svém chování. (Trajektt)
  • Seriál se natáčel v Maroku, Norsku a také v České republice (zejména v Praze). (Yardak)

Reklama

Reklama