Reklama

Reklama

Křišťálový fantom

(TV film)
  • Slovensko Krištáľový fantóm
Česko, 2018, 51 min

Režie:

Pavel Paleček

Hrají:

Milan Píka, Karel Vaš (a.z.)

Obsahy(1)

Dcera masového vraha soudce Karla Vaše a syn Heliodora Píky, jedné jeho z nejznámějších obětí, vypovídají v dokumentu Pavla Palečka... Dokument je volným pokračováním filmu Vrahem z povolání aneb Utrpení soudce Karla Vaše (2014), který získal cenu Trilobit. Objasňuje osud dvou dětí: dcery soudce Karla Vaše, který v době stalinismu nechal oběsit dvě desítky lidí, a syna jeho nejznámější oběti, kterou se stal generál Heliodor Píka. Životy obou protagonistů – Galiny Vašové (67 let) a Milana Píky (95 let) jsou zvláštním způsobem propojené, ačkoliv uskutečnit setkání se dlouho nedařilo. Vzácné rozhovory vznikaly ve vlaku a v autě, kdy Galina jede z Plzně za Milanem do Bratislavy. Chce se mu omluvit za zločiny svého otce.
Režisér Pavel Paleček: V Utrpení soudce Karla Vaše jsme úmyslně vypustili veškeré informace o Vašově soukromí a jeho osobním životě. Volné pokračování filmu naopak vypráví příběh lidského monstra, které terorizuje své nejbližší od dětství až do své smrti v roce 2013, která pro Galinu představuje vysvobození. Galinu celý život sociopatický ale charismatický otec manipuloval. Její snaha o omluvu za zločiny, které ona sama nespáchala, je součástí jejího úsilí vyrovnat se s faktem, že její otec patří k největším zločincům v moderních dějinách Československa. Naopak Milan Píka touží po svém otci, kterého v dětství neměl čas poznat, protože otec jako vysoce postavený vojenský diplomat chodil domů především o svátcích, většinou nocoval v kasárnách. Od vypuknutí druhé světové války pak svého otce Milan viděl až v roce 1945. Tehdy se ale stal zástupcem šéfa generálního štábu a na rodinu neměl čas už vůbec: přesto Milan s otcem tráví poslední noc před popravou a slibuje mu, že se nikdy nebude mstít a že očistí jeho jméno. Generál Píka synovi pár hodin před exekucí zároveň sděluje, že celý proces zmanipuloval Karel Vaš. O to těžší je pro Milana přijmout omluvu od dcery Karla Vaše, která se ale narodila až po generálově popravě... Film nepřímo popisuje dramatické osudy dějin Československa v době totality a způsob, jak se všichni vyrovnáváme s tím, kdo jsou naši rodiče – ať jde o úspěšné nebo odsouzeníhodné lidi, kteří nás milují nebo zanedbávají. Galina Vašová je jediná, kdo se po roce 1989 veřejně omluvil za nelidské zločiny doby stalinismu, což ji ale má část rodiny za zlé, protože o vlastním otci prý mluví neuctivě. Setkání Galiny a Milana proběhne na třetí pokus a představuje pro oba katarzi: mluví spolu bez trémy jako by se znali od dětství. Oba prožívali stejný život, ale opačně extrapolovaný.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

"Na co jsem pyšnej? Byl jsem vždycky na straně lidského pokroku. Humánního, humanistického pokroku." Karel Vaš zničil životy tisíců bezejmenných lidí. Jako pracovník NKVD a důstojník Československé armády je odpovědný za největší poválečný masakr v Evropě. Jím vycvičení muži přes noc postříleli téměř tisícovku civilistů v Postoloprtech. Zasloužil se o úspěšný průběh převzetí moci komunisty v Československu. Později jako komunistický soudce a prokurátor zdecimoval elitu Československé armády. Zlikvidoval velitele Čs. letců v Anglii, maršála RAF Karla Janouška, podepsal se na uvěznění velitele Pražského povstání generála Karla Kutlvašera, velitele Čs. vojáků u Tobruku Karla Klapálka, nebo bývalého velitele armádního sboru v Sovětském svazu generála Jana Kratochvíla. Sám své zločiny nikdy nepřiznal, pokládal se za hrdinu, který bojuje za lepší svět. Přesto právě on navrhl nejvíce trestů smrti; přes 20 u nich bylo vykonáno. Nejznámější z ních je generál Heliodor Píka, který byl zástupcem náčelníka generálního štábu a který byl popraven jako jeden z prvních. Karel Vaš nikdy nebyl potrestán. Z vyprávění jeho dcery Galiny na mě jde mrazení - co to je za člověka, kterej přimo zavinil smrt tisíců lidí? A to nejen z příkazu a "od stolu", ale i doslova vlastníma rukama, jako třeba na tom ilegálním přechodu přechodu hranic? Co je to za člověka, kterej nikdy neobejme svý dítě, nenechá se obejmout od něj - kterýmu se chlubí válečnejma zraněníma, který jsou ale ve skutečnosti jizvou po (poválečný) operaci ledvin? Kterej byl slepej na jedno oko, ale jeho nejbližší se to dozvěděli až po x desítkách let? Kterej svýmu dítěti řiká, že nesmí bejt nemocný a že na každou nemoc má dělat dřepy? Je málo lidí, který by se zdáli jako čistokrevný zmrdi a lidský odpadi - většinou je v tom taková ta nečernobílost toho, že jeden může těžko soudit motivy, činy a dobu někoho druhýho. Vaš se ale směle řadí třeba vedle Gottwalda, pro kterýho taky žádná polehčující okolnost už mluvit nemůže. Nezáviděníhodnej je život jeho dcery, která se musí se stigmatem dítěte brutálního vraha a despoty vyrovnat - a dělá to obdivuhodně statečně. Říct o svym otci, že si nezaslouží mít hrob, je něco, co si absolutně neumim představit, že v rodině může bejt. Ona, Milan Píka i jejich (nakonec realizovaný a proběhlý) setkání dokazuje, že lidi jsou přes to všechno, co mezi sebou máme, schopný i krásnejch a chápaní přesahujících věcí. A za jakejkoliv projekt, kterej podobnym způsobem jako Křišťálovej fantom pomáhá navracet lidskost tam, kde byl jen děs, smrt a zrůdnost, za každej takovejhle počin jsem strašně rád (filmařský kvality stranou). WTF moments: Ten Paleček, jak tam vedle Galiny sedí v tom autě, a furt se tak mimózně kouká všude kolem nebo dokonce i do kamery, když mluví Galina, to bylo trochu divný a až nevhodně nepatřičný - ale třeba to nešlo udělat jinak, chápu, že tohle se přetáčet ani zaranžovat jinak nedalo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument pro mě obsahově originální. Vaš vykazuje všechny znaky psychopata - nedovedl k nikomu navázat citový vztah. Jeho dcery mi bylo celý dokument líto. Nepřekvapuje mě, že Vaš nebyl nikdy potrestán podobně jako většina nižších nacistických zločinců. Zřejmě s ním lidi na rozhodovacích procesech sympatizovali. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl dokument s dětmi valčných zločinců Německa, obrovská statečnost a obrovské Kainovo znamení na celý život...Smekám před každým, musí to bejt neskonale těžké... Snad jen se nemuselo točit v dopravních prostředcích... Podle psychologů autoritativní rodič naučí své dítě vnímat vinu jako nejdůležitější cit, to je nástroj kterým pak své dítě až do dospělosti ovládá.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dcera vraha a syn oběti - zajímavá konstrukce dokumentu o jedné z nejhorších kreatur československé historie Karlovi Vašovi, který má na svědomí tisíce životů ( poprava tisíce německých civilistů v Postoloprtech, spoluautor politických procesů s lidmi odsouzenými k smrti, .. ) Silné, smutné, beznadějné ikdyž finále bylo svým způsobem mile dojemné. PS: Nejvíc jsem si obrázek o Vašovi udělal z historky, kdy překročil hranice do SSSR při útěku před nacisty, tak zabil člověka, který mu s tím pomáhal jenom proto, aby nebyl svědek jeho útěku. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě nepřekvapilo,že se K.Vaš přiznal dceři,že na svém útěku na území SSSR(Maďary v březnu1939 dobytá Podkarpat.Rus,kde Vašova rodina tehdy žila, od září 1939 do 22.června 1941 sousedila s územím východ.Polska,které v září1939 Stalinovi bolševici=komunisté dobyli) ZAVRAŽDIL svého převaděče...  . Jeho dcera Galina po jeho smrti odnesla urnu s jeho popelem někam do volné přírody,kde popel rozptýlila, což jí já osobně SCHVALUJI. Stejně jako to,že rozeslala 400tis.kč několika neziskov.organiz.,mj.taky organiz. Post Bellum,která se dlouhodobě věnuje osvětě, co se týče komunistic.zločinů v ČSR,tj.jak u nás,tak na Slovensku. ***Doplňuji k filmu: K.Vaš se narodil v dobře situované středostavovské rodině advokáta Hynka Vaše a Hedviky Vašové,roz.Deutschové v Užhorodu,od r.1919 hlav.městě Podkarpatské Rusi, nejvýchodnější země prvorepublikové ČSR. Už od r.1933 byl členem KSČ+byl funkcionářem její nátlakové organizace Hnutí přátel SSSR a demokrat.Španělska. V r.1936 byl za násilnosti při demonstraci odsouzen na 14 dní do vězení ....  . Mimochodem : při Postoloprtském masakru v létě 1945=těsně po konci 2.svět.války v Evropě bylo brutálně povražděno minimálně 2.300-3.000 Němců,hlavně žen,dětí+starců a stařen,nikoliv pár stovek!!! ***V Obsahu je CHYBA: Karel Vaš zemřel 8.prosince 2012 v necelých 97 letech(nar.se 20.3.1916). Milan Píka se nar. 28.7.1922,zemřel v necelých 97 letech 20.3.2019 v Bratislavě, kde žil desítky let se svou rodinou,proto je pochopitelné,že ve filmu se mu,velmi starému pánovi, míchá čeština se slovenštinou. ***Hrané scény : Denisa Úlehlová,Tomáš Úlehla a Eli Our. Byly použity ukázky z filmu Vrahem z povolání.Utrpení soudce Karla Vaše(2014),natočeného v bývalé Krajské věznici v Brně na ulici Cejl. Některé scény tohoto dokumentu Křišťál.fantom byly natočeny v býv. protiatom.krytu Atomový kryt 10-Z na Husově ulici v Brně(je to pod hradem Špilberk). Film vznikl bez jakékoliv veřejné podpory. Nechal ho natočit Americký fond,o.p.s.,natáčení probíhalo v l.2017-2018. UPOZORNĚNÍ pro všechny: film je pořád/13.4.2023/dostupný v I-vysílání Č.televize!!! . Vřele doporučuji tento film, stejně jako v Obsahu uvedený dokument z r.2014 všem,kteří se o zločinech bolševických gangsterů chtějí dozvědět něco víc. Stejně tak i 4.díl cyklu České století/ Všechnu moc lidu Stalinovi(1948) a 5.díl /Zabíjení soudruha(1951)/, je to tam dost přesně vystižené. Měl by být taky dostupný v I-vysílání Č.televize. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama