Reklama

Reklama

Dobré ráno, Vietname

  • USA Good Morning, Vietnam (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmy o vietnamské válce tvoří důležitou část americké produkce sedmdesátých a osmdesátých let. Od dramat jako Návrat domů, Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta až k několika komediálně laděným snímkům, z nichž nejzdařilejší je patrně Dobré ráno, Vietname (1987), který s notnou dávkou nadsázky popisuje situaci v Saigonu v polovině šedesátých let, kdy se z „policejní akce“ americké armády pomalu stávala regulérní válka. Jeho hrdinou je skutečná postava diskžokeje Adriana Cronauera, jehož pravidelné rozhlasové vysílání se okamžitě stalo hitem mezi vojáky, ale působilo svým zábran neznajícím humorem vrásky na tvářích jeho nadřízených. Režisér Barry Levinson (jehož následující snímek Rain Man se stal oscarovým vítězem roku) se plně spolehnul na herecké vlohy komika Robina Williamse, jemuž byla role výřečného moderátora šitá na tělo. Williams prakticky nezmizí z obrazu a přesvědčivě ztvárňuje dvě polohy své postavy, neuctivého vtipálka se záviděníhodnou vyřídilkou a maniakálními hláškami a téměř „civilně“ pojatého muže, který si uvědomuje, co se kolem něho děje, a ví, že to není správné. Herec za svoji pozoruhodnou kreaci dostal řadu ocenění (mj. Zlatý glóbus, Americká komediální cena, nominace na Oscara). Snímek, natočený v thajských exteriérech, se stal velkým diváckým hitem a ani po třiceti letech nic neztratil ze svých kvalit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi lehce kazilo dojem z tohoto filmu, byl český dabing. Specifický hlas Michala Pavlaty jsem poprvé zaznamenala, když excelentně namluvil Normana Batese v Psychu. Bez jeho hlasu si už teď Normana ani nedokážu představit. Na Robina Williamse mi však jeho hlas ani celkový dabing vůbec neseděl a jeho kvality mi přišly přinejlepším nedostačující. Zvláště při slovních smrštích "on air" jsem v podaných fórcích vycítila i trapnost. Takže, když pominu české znění, kde ještě ke všemu několik dabéru mluví více postav, je Dobré ráno Vietname skvělá a zábavná komedie mísící v sobě jemný závan Žhavých výstřelů (i když ty vlastně přšly až několik let poté:) z MASHe:) Toto vysílání je show Robina Williamse, jemuž k výsledku stejně kvalitně vypomáhají vedlejší postavy v podání dobrotivého Foresta Whitakera, groteskního Bruna Kirby (úchvatná scéna s "kotrmelcem jako z grotesky":) či arogantního seržanta J. T. Walshe. Všichni jmenovaní, včetně i zbylého filmové obsazení, mají po celý děj v rukávu schovaná esa v podobě množství vtipných hlášek. "Papež se rozhodl vyrábět kosmetiku s církevními náměty", "Musím jít učit, jinak budou všichni mluvit v usekaných větách", "Víte, Vy byste potřeboval vykouřit péro víc než kdokoliv jinej." ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší Williamsův výkon. Jen je škoda toho přílišného americanismu, jenž byl vsazen i do úst hlavního protagonisty. Taky se mi nezdály jeho řeči v rádiu tak vtipné. I když celkový projev byl skutečně dokonalý a hudba byla vybrána dokonale. A alespoň už vím, kde našel svou inspiraci Michael Moore pro svůj sestřih scén během "What a Wonderful World". Zde se to hodilo snad ještě více 8/10 ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

No nevim. Podle mě strašně přeceňovaný film, který se drží tak vysoko jen proto, že se na vietnamský konfilkt dívá netradičním pohledem. Ale že se něco dělá jinak ještě neznamená, že se to dělá dobře. Nejhorší byl styl Williamsova vystupování v rádiu. Okamžitě mi vytanul na mysli Jim Carrey a z toho mám osypky. Pitvoření, blekotání, ječení, kvičení a k tomu takřka naprostá absence něčeho, čemu by se dalo zasmát. Jedinou vtipnou postavou byl jen upjatý poručík, který se snažil házet hlavnímu hrdinovi klacky pod nohy a scéně s hlavičkou jsem se také dokázal zasmát. Ale to je na dvě hodiny trochu málo. Pokud film přešel do dramatické roviny, tak se bylo na co dívat, protože Williams má nesporný talent a já pořád nechápu, proč se zahazuje v těžce podprůměrných komediích, ale těch sekvencí, ve kterých se tvůrci nesnažili znásilňovat humor, zase tolik nebylo. Potěší ještě mladý Forest Whitaker, ale ani on nemohl zabránit tomu, abych nebyl zklamán. 35% ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

"Doooooobrýýýý rááááno, Vietname!" Excelentní výkon Robina Williamse a dost možná nejlepší role v jeho kariéře. Výborně napsaný snímek o válce ve Vietnamu, který kombinuje komediální a dramatické prvky, přičemž na sto procent využívá potenciál Williamse (tohle bylo na plešouna). Navíc neskutečně našlapaný soundtrack, který je plný rock 'n' rollových pecek.Tohle se náramně povedlo! Tenhle snímek, jenž se týká krvavého konfliktu ve Vietnamu, je excelentně a bezchybně natočený a ještě lépe zahraný (jako vždy výborný i Forest Whitaker). 10/10! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Špičkový snímek který stojí a padá na výkonech Robina Williamse. Ať už skvěle hláškující do éteru nebo jakožto učitel angličtiny, strhává veškerou pozornost na sebe, a předvádí skutečně herecký koncert. Po celou dobu stopáže jsem na něm obdivoval tu jeho "bezprostřednost", s jakou si nepřipouštěl hrůzy války která se odehrávala de facto jemu za zády. Až bezprostřední pocit ohrožení v něm vzbudí podezření, že tato válka je jeden velký nesmysl. Je vskutku zajímavé sledovat tuto transformaci z lehkovážného DJe na cílevědomého muže co se bouří proti konvencím. Good Morning Vietnam je odlehčeným, mnohdy satirickým pohledem na válku ve Vietnamu která nepřestává bavit ani po těch letech. Velkou zásluhu na tomto fenomenálním úspěchu ma zcela jistě i výtečný Robin Williams. PS: pokaždé když shlédnu tento snímek mi nejde na rozum, proč Robin Williams nedostal Oscara. Jako jeden z mála herců dokáže svým výkonem diváka zcela strhnout. „GOOOOOOD MORNING VIETNAM!“ ()

Galerie (55)

Zajímavosti (11)

  • Na rozdiel od vyobrazenia vo filme, Cronauer nikdy vo svojom vysielaní nevtipkoval, ani ho nikdy nevyhodili z armády. Vietnam opustil preto, lebo jeho vojenská služba sa skončila. (Smok)
  • Hned v úvodu filmu kdy Adrian (Robin Williams) přiletí a setkává se s kolegou (Forest Whitaker), nasedají do auta a odjíždějí. Po pár vteřinách projíždí velkou křižovatku na které jsou v jedné chvíli vidět dvě projíždějící škody 1000MB (vlevo bledě modrá vpravo bílá). (Dzarule)
  • Cronauer povedal, že keby urobil polovicu tých vecí, ako Williams vo filme, mal by už dávno vojnový súd a bol poslaný do Fort Leavenworth. (Smok)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama