Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (554)

F.man 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí snímek dvojice Lipský - Svěrák, který do skupiny klasika pozvedá zejména skvělá Uhlířova hudba. Kdo by neznal - Hajný je lesa pán, Ať žijí duchové nebo Pramen zdraví z PosázavÝ. A Leontýnka? Láska láska... I přes fakt, že jde nakonec jen o "pouhý" film o dvou strašidlech a bandě pionýrů tady všechno funguje jak má. A trpaslíci? Klobouk dolů... Slibuju za kluky , slibuju za holky, za každý strom dáme sto malých do školky ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

zábavná česká duchařská komedie plná ztřeštěných vtípků a na tu dobu perfektních "vizuálních triků". A samozřejmě nesmím zapomenout ani na legendární písničky a skvělé obsazení. Prostě všechny ingredience, které jedině Lipský uměl tak často a tak dobře dát dohromady. Jeden z géniů československého filmu. Ať žijí duchové. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

"Já prostě nic nevidím!" - "Když neumíš číst, nemůžeš vidět." ... "Já nejsem trpaslík!" - "A kdo to má jako pozna?" ... "Hořejšek by šel, ale dolejšku se moc nechce ."... "Hele volant, ten se mi hodí! A teď běž do svoji"... "Javor." - "Říká se jasan." ... "A co když tu je? . "Neexistuje!" ... "Stěžuji si svému stínu, kdo mě podá kopretinu, kdo mě srdce zahřeje, když mám na něm závěje?!" :o) Nestárnoucí klasika, která i po stém zhlédnutím bude stále dobrá :) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Proč to za komančů šlo a dneska ne!?!? Takhle má vypadat nestárnoucí pohodovka jak cep. Bohužel rozšíření JZD o velkopěstírnu psychotropních látek za brigádnické pomoci pionýrů nevyšlo. Tento pokus socialistické podnikavosti se ujal jen ve Slušovicích, DrPrHrBr dalo přednost dědičné feudální držbě duchů s mizerným kádrovým posudkem a kapitalistickému výběrovému řízení na renovaci střechy, kterou vyhráli - trpaslíci. Zapomeňte na ty průhledný siluety, co se objevují na hřbitovech a na místech neštěstí, co plují vzduchem, jde z nich mrtvolný chlad, jejich zevnějšek připomíná anorektickou Miss Dead s barvou masážní vany. Tihle duchové umí nejednu mrtvolnou finesu, chlastají francovku jak vodu, plout vzduchem nemůžou ani omylem, aby jo, když je z díry musí tahat lanem, a dokonce mají smysl pro humor! Jen bych v tom hradu asi vážně spíš pěstoval žampióny. Duo Tichánková ("v obci Doksy nezletilí....") a Lipský ("...vo regál, soudruhu řediteli, vo regál...") je neodolatelné. A vůbec - fujtajbl vespolek. Mládež s památkářskými sklony zastřeší Krakovec a netuší, že přijde doba, kdy budou památkáři zastřešovat Bezděz, Lipnici atp. PS: Svým dětem pustím tento film, ne Shreka a podobné hrůzostrašnosti. PS2: Takhle má vypadat product placement, že, Pribiňáčku? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Teprve nyní, po mnoha letech odříkání, mi došlo, jak bylo pošetilé vyhýbat se českým dětským filmům jenom proto, že jsou české a dětské. Duchové, s inteligentním scénářem Zdeňka Svěráka, chytlavými písničkami Jaroslava Uhlíře, geniálními trikovými sekvencemi (nad těmi trpaslíky zůstává dodnes rozum stát) a dětskými herci, kteří nejsou rozmazlenými spratky podněcujícími ve vás agresivní choutky, patří bezesporu k tomu nejlepšímu z daného žánru, který nemá podobnou tradici snad v žádné jiné zemi. Obrovská škoda, že dnešní tvůrci sázejí více na hrubozrnný humor teenagerských komedií, při jejichž sledování se cítí trapně jak dospělí tak puberťáci (ti rozumnější z nich), což u Duchů rozhodně nehrozí. Některé písničky jsou možná příliš rozjásané, ale proč ne, když vás to doslova nadopuje pozitivní energií. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, DaViD´82, Trellíno, Le_Chuck, SLOTH ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Triky vymýšlel kameraman Vladimír Novotný. Trpaslíci vznikli jako optický klam, kdy se kaskadéři pohybovali daleko za ostatními herci. Ti měli za úkol pohybovat se pomaleji, aby se pohyb trpaslíků umocnil. (don corleone)
  • Samoobsluhu, kde děti čekají frontu na Pribináčky, najdeme na náměstí F. X. Svobody a na rohu ulice Nádražní v Mníšku pod Brdy. Dnes se zde nakupuje v prodejně Albert a schody, po kterých stoupal Vlastimil Brodský (Vávra), zde již nenajdeme. Další scény byly natáčeny na náměstí Jiřího z Poděbrad v Novém Kníně. (Stocki)
  • Když na konci filmu zpívají kluci za stromem, můžete si všimnout, že když dozpívají, malý blonďatý kluk by chtěl pokračovat. Někdo ho však stáhne za kmen. (Skarface)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama