Reklama

Reklama

Král (J. Holý) je pohodlný a nechce se mu vládnout, a proto vyhlásí soutěž pro vynálezce. Chce, aby vymysleli něco, co mu ulehčí panování. Za odměnu dostane vítěz princeznu Hedviku (Z. Jandová) za ženu. Princezna je nešťastná a chodí si stěžovat k mladému kováři (V. Kratina). Vynálezci defilují před králem a princeznou s nesmyslnými nápady a vše vyvrcholí, když jeden z nich vymyslí hodiny, které prodlouží den o dalších 24 hodin… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

topi 

všechny recenze uživatele

" On tady není od toho, aby si něco myslel, ale aby něco vymyslel!! " " Jen se najez, za chvíli tě možná budou lámat v kole, tak aby jsi byl festovnější! " Klasická bláznivá pohádka z osmdesátých let! A herci si to očividně užívali, hlavně Jirka Císler jako Krhoulek, ten je fakt parádní. Tohle je ten tip pohádek, kdy stačí na hodinu vypnout a nechat se unášet ztřeštěnými hláškami a neřešit nic víc, než jen to, kdo vymyslí lepší vynález, který bude prospěšný hlavně panu králi. Svatava Simonová byla na takové kousky specialistkou. Nesrovnatelné s dnešními trapárnami, kde se herci snaží o bláznivé kousky a které působí totálně kreténsky. Na takové pohádkové komediální inscenace jako je například tato, už nikdy mít nebudou! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně podivná a hloupá pohádka, na druhé straně netypický uvolněná a veselá pro duo Simonová - Simon. Veselá je ovšem poměrně jednoduchým postupem - nacpeme do pohádky praštěné vynálezce, hloupého krále a bude veselo. Ale ono není. Nebýt správně potrhlého a jako vždy zajímavého Císlera, nebylo by vůbec o co stát. I jindy vážný Kratina tady má sebeparodické scény a vůbec se do své role nehodí. Tohle rozhodně není povedená pohádka naprosto v žádném směru. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Takové nemastné neslané. Vtipů tam zas tak moc není, kováře byste za jeho nedůvtipnost nejraději nakopli a jediný, na koho se dá dívat, je mladičká Zora Jandová. A jak píše Eklektik, hudba je vykradená, kde se dalo. --- EDIT: Po čase viděno opět, a pobavilo mě, jaká je to vlastně parafráze na vedení Evropské unie a její rozhodnutí, i co se času týče. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o líném králi Heřmanovi (J. Holý), který během dne pouze spal a jedl a na kralování mu nezbýval čas. I pozval na zámek všechny vynálezce, aby vymysleli způsob, jak to zařídit, aby měl víc času a tomu, kdo přijde s nejlepším návrhem, slíbil princeznu Hedviku (Z. Jandová) za ženu. Z pozvaných vynálezců ve složení M. Nesvadba, O. Jirák, V. Vydra a J. Císler nejvíce krále přesvědčil poslední jmenovaný, který přišel s revolučním návrhem, aby se dodržoval nový způsob plynutí času a den trval dva dny. To sebou neslo pochopitelně mnoho vtipných momentů a fyzických a biologických komplikací, avšak přesto byl král velmi spokojen a Císlerovi udělil titul velmistr. Oceněný vynálezce však žárlil na místního kováře V. Kratinu, za kterým princezna chodila na návštěvy a aby se nežádoucího rivala zbavil, ustříhl princezně vlasy a všechno narafičil tak, aby podezření padlo na mohutného kováře. U soudního přelíčení, které se konalo v závěru, se však velmistrova vina projevila a vynálezce upadl v královu nemilost. Aby si kovář zasloužil ruku královy dcery, vymyslel hodiny se zvukovým efektem, tedy budík, které jako jediné zaručily prodloužení času a to tak, že král díky dřívějšímu vstávání stihnul všechny své povinnosti. V roli králova služebníka se představil J. Lír a králova komorníka ztvárnil V. Hrubý, který spolu s králem a velmistrem vytvářeli nejvíce komických situací. Překvapivě velmi zábavná pohádka S. Simonové s povedeným a vtipným příběhem mě zaujala a neváhám proto udělit poměrně vysoké hodnocení. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"To se jaksi nerýmuje, že?" Studiová pohádka s Jiřím Holým, opět jako králem, která dost krkolomným způsobem vypráví o vynálezu budíku a do které hudební skladatel Ladislav Simon použil spoustu hudebních motivů z českých lidových písniček, jako jsou například "Pod dubem, za dubem" nebo "Když jsem já sloužil", ale i známý pochod od skladatele Julia Fučíka, s názvem "Vjezd gladiátorů". A jak píše Honajz, je to takové nemastné neslané. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama