Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (494)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsme Vraždy poslouchali na kotoučáku (mladší budou asi houbeles vědět, co tímhle slovem myslím), tudíž bez obrazu a nic to neztratilo ze své krásy .. spíše naopak. Ty nejlepší momenty se naslepo vynořovaly ještě víc, jelikož naše fantazie a představivost pracovala naplno. Takže - nejen Beethoven má nějakou váhu, ale i tenhle film. Pro mě absolutní jednička v domácí kinematografii .. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pošťák zvoní vždycky dvakrát, mrtvola za dveřmi pana Camela obvykle nezvoní vůbec.. Excelující fifty-fifty Josef Kemr a závěrečná přestřelka jak od Michaela Manna v parodické honbě za jedním miliónovým "sfekem". Jednu hvězdu navíc přihazuji za komiksové animace Káji Saudka, jehož práci bezmezně obdivuji (Tullianovic Lips forever!). Mimochodem, cholerická kreace F.Filipovského jakožto vyšetřovatele Sheridana mnoha lidem jistě připomněla jiného rapla z vedení bezpečnostních složek a sice četníka Cruchota v podání L.deFunèse. To, že jeden bez druhého (mimika Louise a hlas Františka) byli většinou poloviční, považuji za jeden z nejzvláštnějších filmových úkazů vůbec.. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadcasova klasika, ktora bavila ludi v roku 1971 a bude aj v roku 2011 a urcite aj neskor : to je film Ctyri Vrazdy Staci Drahousku. Spusta skvelych hercov a hereciek, vyborny scenar, strih a to vsetko pod taktovkou rezisera Lipskeho. K tomu si treba pripocitat spustu hlasok. Skvela oddychovka, 95 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další úžasně hravá a bláznivá parodie. Nádherně zurčí a klokotá, zkrátka si žije svým životem. Kdysi jsem četl knihu Mrtvým vstup zakázán a moc jsem se u toho nenasmál. Ale u této výborné parodie na kriminálku je smích neustále součástí dívání. V hlavní roli ušlápnutého učitele a redaktora píšícího básničky George Camela exceluje Lubomír Lipský. Sám pořádně neví o co jde, jen se kolem něj nacházejí mrtvoly a i přes prvotní podezření, že je to masový vrah, získává na popularitě. Postupně, díky mrtvolám a mlácení, kterému je vystaven, získává na sebevědomí a tím také ruku redaktorky Sabriny (ďiblík Jiřina Bohdalová, jak sama říkala: "připadala bych si jako jednička na desetidolarovce, ta za sebou také pořád tahá nulu). Úžasné jsou dvě gangsterské bandy, které jediné ví, o co se jedná (milionový šek). Bandu z Michega skvěle zastoupili:pánové Owens (nožař František Peterka), Bill (Zdeněk Kryzánek) a Tom (Jaroslav Moučka) a zvláště jejich šéf Kate (stále se převlíkající Iva Janžurová) a ta jejich výborná hudba. Druhou bandu ze San Boniga pro změnu úžasný Zubatý (Josef Kemr), jehož hlášky bez zubů jsou úchvatné. Další: samozřejmě do všeho strkající nos paní domácí Harringtonová (Marie Rosůlková), naivní policista Brooks (Jan Libíček), muž z ústředí Sheridan (František Filipovský, který byl nakonec díky svému úžasu nad situací u Camela navrhl zrušit policii) a restauratér "pochybného" baru Kochbva Kovarski (Karel Effa). Nádherně rozverná zábava. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době další komedie, u které jsem díky záchvatu smíchu dokonce ztratil nit. Oldřich Lipský se s českou parodií na šestákovou literaturu vypořádal nad má očekávání, a to především díky skvělému Macourkově scénáří (tento tvůrce se mi čím dál více líbí), ultimátním hereckým výkonům (životní role Lubomíra Lipského, Iva Janžurová v nejzápornější poloze, vedle nich ještě excelují Bohdalová, Filipovský, Rosůlková, Kemr či Libíček) a nádherným kresbám Karla Saudka, které jednak dotvářejí atmosféru a dále dokáží i pobavit - především reklama na cigarety Morituri (trefně zvolený název). Jinak si myslím, že závěrečné vyvrcholení je natočeno tak dobře, že by se neztratilo ani v nějaké americké žánrovce. "Jeho předkové byli..." - "Taliáni?" - "Ne, Italové." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Miloš Macourek bol v dobe písania scenára pomerne blízkym priateľom Káji Saudka. Mal komiksy rád a bol so spoluprácou so Saudkom spokojný, preto počas písania scenára pre nový film s výtvarníkovou účasťou priamo počítal. V propagačných materiáloch film charakterizovali ako "komixo komediu". Film bol vymyslený ako žánrový experiment s vizuálne nezvyklou formou. (Raccoon.city)
  • Když se Oldřich Lipský s Milošem Macourkem pustili do psaní scénáře podle detektivky jugoslávského spisovatele Nenada Brixyho "Mrtvým vstup zakázán", pomýšleli na komedii. Že jim z toho ale vyleze taková parodie, sotva tušili. Očití svědkové tvrdí, že Brixy byl po pražské premiéře šokován až rozladěn. Z románu toho ve filmu příliš nezbylo. Když ale viděl divácký ohlas, uznal, že film je dobrý. (alonsanfan)
  • Kája Saudek pre nový film vytváral aj propagačné materiály, a to vrátane niekoľkých verzii plagátov. Jedná sa o štyri realizované verzie plagátu, z ktorých je iba jeden celo kreslený. V prípade ostatných dokresľuje fotografie a dopĺňa ich tak, aby znázorňovali komiksovú stránku filmu. Na starosti Káji Saudka boli aj ďalšie propagačné materiály, ako napríklad štvorstranný leták, ktorý obsahoval zábery z filmu a krátky rozhovor s režisérom Oldřichom Lipským. V zloženom stave leták napodobňuje komiksový zošit s portrétom Jiřiny Bohdalové (Sabrina) s Lubomírom Lipským (Georg Camel) na titulnej stránke a zoskupením gangstrov na poslednej. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama