Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (492)

sud 

všechny recenze uživatele

Opravdu mi nejde do hlavy, jaktože něco takovéhleho mohlo vzniknout v době počátku normalizace. Naprosto brilantní parodie na brakové komiksové detektivky i tak trochu na svět zamořený komiksem. Příběh tak krásně klišovitý, podaný tak krásně vlídně a směšně, právě tak jak jsme u Oldřicha Lipského, otce české parodie, zvyklí. V hlavních rolích doslova excelují Lubomír Lipský jako neprůbojný (?) učitel George Camel, Jiřina Bohdalová coby energická novinářka Sabrina, Josef Hlinomaz jako hromotluk Gogo, František Peterka jako by gangsterům z USA z oka vypadl, František Filipovský svou rolí policejního komisaře připomíná Louise De Funése, Jan Libíček je kouzelný jako nemotorný ukrmený policajt a další. Na takovéto zábavné filmy a jejich tvůrce můžeme být právem hrdi. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

"Jo holka, Beethoven, to není Strauss, ten má nějakou váhu." Pobavily i cigarety značky Morituri, nebo souboj negližované Bohdalky s negližovanou Janžurkou v pěně. Všeobecně má drahoušek mnoho vtipů a skvělých scén, ale rozhodně nedosahuje kvalit těch nejlepších parodií své doby, Kdo chce zabít Jessii, Adéla ještě nevečeřela a Limondový Joe (můj nejmilovanější triumvirát). ()

Reklama

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Film, ktery mysli na hluche lidi tim, ze ma "nakreslene" zvuky .Hluchy lidi taky mivaji potiz s tim, si nakreslene zvuky vybavit (nemuseli je totiz vubec kdy slyset) a taky tomu napomaha jejich pokriveni a animace ______ UVAHA ______ Slepy lidi at si naserou (ani jich neni tolik aby mohli cokoli zmenit), jich se film (stejne) netyka. Mozna bychom se meli zacit bat protoze ty svine vi jak se trefit do cernyho. Na druhou stranu mozna by se meli zacit bat cerny. ______ Co takhle je zavrit do nejake velke budovy, slepe a cerne (slepe cerne ne, ti by meli prilis velkou vyhodu, pripadne by se stali z nich stali kamikaze) ? Ale vzhledem k tomu jak se cerny trefujou do ostatnich lidi lip nez bily (kteri to poskrovnu cvici akorat v africe na ...) http://www.google.cz/search?q=race+criminality , by to slepi nemuseli ustat. Proc? Protoze by slepi, nahodne zakopavajici o hromady mrtvol, mohli zpusobit, ze cerni trefi i sami sebe. Navic si nejsem jisty ze by cerni videli ve tme, prestoze jsou pro "nocni lov" nalezite vybaveni http://images.google.cz/images?q=black+jaguar . ______ Podobne uvahy se odehravaji v myslich ctenaru komiksu opilych kokakolou, jak je ve filmu nazorne predvedeno. A pro takoveto predsudky nezkalene uvahy, ktere si s predsudky hraji mam komiks rad. (I kdyz jsem cetl akorat zetri Crwe) ______ POZNAMKA ______ Komiksove bubliny, panely a "zvuky" se dostaly i do videoher http://www.mobygames.com/game/xiii/screenshots . ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský, Miloš Macourek a neuvěřitelný herecký all stars team (neuvěřitelný z dnešního pohledu, tehdy takovou sestavou disponovala drtivá většina českých filmů, neboť jsme tenkrát takhle špičkové herce prostě měli). Nápaditá a dodnes inovativní crazy komedie, které se naprostá většina dnešních snímků z domácí produkce musí klanět z uctivé vzdálenosti. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Na začátku normalizačního období přichází mistr Lipský s komiksovým příběhem odněkud z Bonzanie ze Států. Už tento lehký paradox dává filmu jedinečnost, kterou nelze hledat nikde jinde. Pohled na "válku" gangů podle Lipského a Macourka, je s pomocí geniálního kreslíře Jana Saudka a s nutnou dávkou zamotanosti, dotažen do dokonalého konce. Nádech americké společnosti s bary, reklamami, neobvyklou školou, basketbalem, anglickými jmény a lehkými děvami. Přidáme do toho nezapomenutelné hlášky, pro tvůrce typickou nadsázku a dokonalou plejádu herců, kterým vévodí Iva Janžurová. Oldřich Lipský zobrazoval příběhy z cizích krajin, ovšem pěkně na český způsob, tohle je jeden z nich. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně, kdy Gogo (Jiří Hlinomaz) s panem Camelem (Lubomír Lipský st.) zjišťují, zda v baru podávají hu-hu koktejl, je v jednom záběru na barovém pultu vidět popelník s nápisem „Dubonnet“. Dubonnet byla věhlasná předrevoluční pražská kavárna v Revoluční ulici a scéna se natáčela v noci právě tam. (TomKey)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama