Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (496)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je krapet podobnej pripad jako Adela, taky takova pocta zanru a ackoliv je tu vic skvelejch hercu a vic hlasek, tak mam Adelu proste radsi. Jinak pribeh je fakt skvelej a zaverecna akce v garazich nema v ceskym filmu obdoby. Co se tyce hercu, tak mladej Lipskej v roli trouby nema chybu a dokonce i ta Bohdalova je tu jakz takz snesitelna, ale tady jde hlavne o to neuveritelny mnozstvi vedlejsich postav ztvarneny skvelejma ceskejma hercema, tady je skutecne snad tak cca 20 hvezd, pricemz kazdej ma nakou pamatnou scenu. Ale jak uz sem rek na zacatku, i pres tu haldu kultovnich hlasek a scen mam Adelu radsi. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Režisér Oldřich Lipský nejdřív pojal úmysl natočit detektivní komedii podle románu jugoslávského autora Nenada Brixiho 'Mrtvým vstup zakázán'. Přizval k tomu Miloše Macourka a ten z toho přes Lipského nedůvěru k takovému nápadu udělal tuto oslnivou comicsovou crazy komedii, která patří k tomu naprosto nejlepšímu, co u nás v rámci žánru bylo natočeno. ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

"Jo holka, Beethoven, to není Strauss, ten má nějakou váhu." Pobavily i cigarety značky Morituri, nebo souboj negližované Bohdalky s negližovanou Janžurkou v pěně. Všeobecně má drahoušek mnoho vtipů a skvělých scén, ale rozhodně nedosahuje kvalit těch nejlepších parodií své doby, Kdo chce zabít Jessii, Adéla ještě nevečeřela a Limondový Joe (můj nejmilovanější triumvirát). ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský, Miloš Macourek a neuvěřitelný herecký all stars team (neuvěřitelný z dnešního pohledu, tehdy takovou sestavou disponovala drtivá většina českých filmů, neboť jsme tenkrát takhle špičkové herce prostě měli). Nápaditá a dodnes inovativní crazy komedie, které se naprostá většina dnešních snímků z domácí produkce musí klanět z uctivé vzdálenosti. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době další komedie, u které jsem díky záchvatu smíchu dokonce ztratil nit. Oldřich Lipský se s českou parodií na šestákovou literaturu vypořádal nad má očekávání, a to především díky skvělému Macourkově scénáří (tento tvůrce se mi čím dál více líbí), ultimátním hereckým výkonům (životní role Lubomíra Lipského, Iva Janžurová v nejzápornější poloze, vedle nich ještě excelují Bohdalová, Filipovský, Rosůlková, Kemr či Libíček) a nádherným kresbám Karla Saudka, které jednak dotvářejí atmosféru a dále dokáží i pobavit - především reklama na cigarety Morituri (trefně zvolený název). Jinak si myslím, že závěrečné vyvrcholení je natočeno tak dobře, že by se neztratilo ani v nějaké americké žánrovce. "Jeho předkové byli..." - "Taliáni?" - "Ne, Italové." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Vo filme sa objavia časti z rôznych komiksov Káji Saudka: "Pepík Hipík", prerábky stránok z komiksu o Muriel, dokonca jemnejšia varianta z komiksu "Kdo by nezabil bestii". Nadšenie zo Saudkových kresieb bolo tak veľké, že počas premietania filmu niektorí z fanúšikov fotili jednotlivé kresby. Taký vzťah k tvorbe kresliara zdieľali aj premietači, ktorí vystrihovali jednotlivé okienka s kreslenými pasážami. Vo filme sa prvýkrát objavili fragmenty z druhého komiksu o Muriel, ktorý tiež nebol nikdy vydaný, "Muriel a oranžová smrť".
    (Raccoon.city)
  • Lubomír Lipský st. (Georg Camel) vzpomínal, že pro scénu, kdy jsou po flámu v posteli se Stellou Zázvorkovou (Peggy), se „vylepšili“ lahví Becherovky, aby byli autentičtější. Režisér však byl jiného názoru a nechal je vystřízlivět a scénu zopakovat. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno