Reklama

Reklama

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (18)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Wiener-Dog" je jedným z tohtoročných najdivnejších ale súčasne aj najzaujímavejších filmov, ktoré som mal možnosť vidieť. Varujem ale vopred... pokiaľ ste človek, ktorý má rád trošku jednoduchšie filmy a podané klasickým, uveriteľným a serióznym spôsobom, filmu sa vyhnite. Pretože nebudete absolútne rozumieť ničomu čo sa vo filme deje. Ale nakoľko mne nevadia filmy pre náročnejšieho diváka, musím povedať, že je to dobré ako komédia, ale má to aj zaujímavé momentky v oblasti drámy. Nie je to jeden príbeh, sú to štyri rôzne príbehy a každý má trošku svoj spôsob jednania a podávania príbehu. A možno bude najlepšie si ich rozobrať každý zvlášť. Začíname príbehom chlapca, ktorý dostane jazvečíka a akosi nevie ako sa oňho starať. Musím povedať, že najlepšie momentky tohto príbehu sú asi všetky monológy jeho mamy, ktorá rozpráva príbeh ako jej pudlicu znásilnil divoký pes z lesa menom Mohamed, alebo jej vysvetľovanie kremácie.Človek nevie ako to má brať, lebo je to tak divné a tak mimo, ale súčasne fascinujúce. Musím ale povedať, že zaujímavými momentkami nešetrí a máme tu aj ukážku psej hnačky. Doslova. Takže si z toho posúďte, či je to niečo pre vás. Potom sa presunieme na veterinársku sestru, ktorá mladú jazvečicu unesie pred smrtiacou injekciou. Nie je žiadne tajomstvo, že som veľkým fanúšikom Grety Gerwig a opäť tu môžeme vidieť jej príjemnú stránku, no jednoznačne musím povedať, že celá táto časť je podaná veľmi neprirodzene. Ale na druhú stranu mám pocit, že tak nejako to chcel asi pán režisér, lebo neverím, že by na nejakej planéte dokázali tieto dialógy vyznieť úprimne a skutočne. Človek je tým ale opäť fascinovaný, lebo nikdy niečo také asi nevidel. V strede medzi ďalšími dvomi príbehmi máme kovbojskú pesničku, kde náš jazvečík chodí medzi rôznymi filmovými scénami, to je veľmi vtipné... a potom sa presunieme k učiteľovi filmu Danielovi Schmerzovi (Danny DeVito), ktorý žije veľmi smutný život a chce nejaké uznanie od svojho okolia. Osobne túto časť hodnotím ako najlepšiu, lebo pôsobí oveľa lepšie zrežírovaná, sofistikovanejšia a pokojnejšia. A aj herecké výkony fungujú. A záverečná časť patri Ellen Burstyn, ktorá hrá slepú starú mamu, ktorú navštívi vnučka, lebo potrebuje peniaze. Má to srdce na správnom mieste, humor funguje a v závere je tu tak zaujímavá scénka, že ju nebudem nikomu ruinovať. Keby to mám zhrnúť, tak "Wiener-Dog" rozhodne nie je film pre každého, ale je to určite niečo iné a inovatívne. Ak by som si mal vybrať tohto roku ale obľúbený film s Gretou Gerwig, tak by určite vyhralo Maggie´s Plan . Zhodnoťte si sami, či je toto film, ktorý chcete vidieť a zabavte sa. Hodnotenie: B ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Fuck Damien Hirst! Amerika Todda Solondze je místem odpornějším než Guantanamo a Solondz v tom jistě shledává jisté zadostiučinění. Jak tvrdí očividně deprimovaní Mexičtí hudebníci postávající u benzínové pumpy: We prefer Mexico. (...) In America, so lonely. And sad. And depressing. Like a big, fat elephant drowning in a sea of despair. Sometimes it's just too hard to lose weight. Symbol jezevčice, putovní psa, který jde z ruky do ruky, pomáhá Solondzovi propojit jako v jiných filmech nesourodou skupinu různě stižených duševních mrzáků. Ukazuje nám je proto, abychom pochopili, jak hluboko dokázala Amerika klesnout a proč se bárka stále více naklání: Člověk je ubohé, naprosto beznadějné stvoření a pro Američany to platí dvojnásob. Současnost navíc nahrává sžíravě soucitnému Solondzovi na několik hodně ošklivých satyrickým smečí. Pro vyřízenou Ameriku je ovšem příznačné, že se podařilo snímek realizovat v produkci Amazonu a ke stvárnění nebožáků sehnat zajímavou snůšku různě kultovních herců, z nichž nejlépe obsazeným je Kieran Culkin, jehož filmový bratr trpí Downovým syndromem :-) Kolik dalších se ucházelo o roli, kterou nakonec ukořistila Woodyho zrádkyně Greta Gerwig (ten ostatně též přijde na přetřes), lze načíst v zajímavostech. Na kytárku brnká Devendra Banhart a smyčce pokryl Debussy. Sranda se vším všudy. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

4 poviedky, ktoré spájal hlavný protagonista - malý jazvečík. Všetko sa to nieslo v takom depresívno-ironickom rytme plnom beznádeje, proti čomu nemám žiadne výhrady. Akurát, že každá z poviedok dosahovala inšie kvality. Mne osobne sa najviac páčila hneď tá prvá poviedka, najmä tie dialógy medzi mamou a synom nemali chyby. Tie ostatné už boli tak trochu priemerné, hoci aj tam sa vyskytovali sem-tam veľmi dobré dialógy, ktoré tomu dodali svižnosť. Ale po scenáristickej stránke som čakal predsa len niečo lepšie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Z hereckých výkonů stojí za zmínku především Kieran Culkin, který je neobyčejně zajímavým mladým hercem a pak spolehlivý Danny DeVito a také herecká veteránka Ellen Burstyn. Z formálního hlediska zaujme také hudební intermezzo, plnící funkci "přestávky" doplněné vtipnými záběry "putujícího" jezevčíka před pozadími rozlišných lokací za zvuku hudební skladby The Ballad of Winer-Dog zpívanou Ericem Morrisem.  Wiener-Dog je smutný, ale pěkný film o životě a o umění, o tom, jak se tyto oblasti ovlivňují a prolínají. Není to rozhodně rodinný film pro pobavení ani film pro milovníky zvířat, psů a jezevčíků. Je to stále hlavně silné autorské dílo jednoho z nejvlivnějších představitelů nezávislého filmu, který se bude líbit hlavně milovníkům "obyčejně divných" filmů. A samozřejmě fanouškům tohoto jedinečného filmaře. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Celých 10 rokov bol Solondz popredným tvorcom amerických "drám vzťahových kríz", ktoré boli pozoruhodné predovšetkým blahosklonnosťou k tým najbizardnejším ľiudskýn slabostiam a úchylkám. Po prepadáku Život počas vojny, som veril, že sa vracia do starých koľají. On ale prehodil výhybku a posúva sa smerom, ktorý ma znepokojuje. Celý film som mal pocit, že za z neho stal americký Seidl, lenže ten aspoň udržuje zdanie opravdivosti vo svojej tvorbe. Na rozdiel od Wiener-doga, ktorý je zle vybudovanou, pseudokritickou pózou a celý čas poučuje diváka. Neveril som postavám, ešte menej dialógom. Kladne hodnotím iba prvú poviedku. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Počítačová hra, která se ve filmu objevuje, je "Postal 2". (sskrblik)

Reklama

Reklama