Reklama

Reklama

Inspektor se vrací

(TV film)
  • Velká Británie An Inspector Calls
Trailer

Anglický průmyslník pořádá večeři u příležitosti zasnoubení dcery s perspektivním mladým mužem. V domě se však neočekávaně ohlásí policejní inspektor s tím, že před třemi hodinami zemřela v nemocnici dívka, kterou všichni znali a mohli mít na její smrti podíl... Nová stylová adaptace nadčasového mistrovského díla spisovatele J. B. Priestleyho se odehrává v roce 1912 během rozkvětu průmyslového věku. V napínavém, mysteriózním příběhu, který proběhne během jediné noci a je zároveň tvrdou kritikou třídní společnosti, figuruje prosperující rodina Birlingových. Tu nečekaně navštíví inspektor Goole vyšetřující sebevraždu mladé dívky, jež pracovala v továrně pana Birlinga. Inspektor Goole nekompromisně vyslýchá jednoho člena rodiny po druhém a zjišťuje, že mrtvou každý z nich znal a navíc mohl sehrát významnou roli v jejím tragickém konci. Během vyšetřování vyplouvají na povrch kruté činy, necitelné skutky i temná zahanbující tajemství, která hrozí, že rozervou rodinu Birlingových na kusy a navždy zničí její dobrou pověst. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

Inspector Calls je divadelní hrou, která zcela precizně a do detailů vybarvuje jednotlivé postavy a odkrývá jejich skutečnou podstatu. Svým způsobem je to taková cesta za "smrtelným hříchem" , jelikož jejich činy, ale i rozhodnutí napříč filmem doslova určí jejich vlastní osud i osud mladé dívky. Tento remake s opravdu skvělým obsazením se BBC povedl a krom hereckých výkonů mne osobně potěšil také příjemný soundtrack i napětí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Detektivka ze staré školy, ve které inspektor po většinu stopáže konfrontuje rodinu z vyšších vrstev s příběhem, jenž stojí za sebevraždou mladé dívky. Vlastně nic převratného, ale díky naprosto preciznímu scénáři, výbornému hudebnímu podkladu a takřka dokonalým výkonům všech zúčastněných je An Inspector Calls nevšedním zážitkem. Snad jen to závěrečné sociální moralizování bych dokázal oželet, ale s koncem přišel i překvapivý prvek mysteriózna, takže se ten levicový výlev dal odpustit. 90% ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Brilantně rozehraná partie pokeru o lidské svědomí. Svědomí měli jen dva. Byla to taky krásná ukázka efektu motýlích křídel. Nepatrné mávnutí tohoto tvorečka na jednom konci může vyvolat tajfun na konci druhém. Tady se to dá taky použít. Jeden člověk někomu zasáhne do osudu. Vůbec to nemusí být ve zlém. ten člověk tomu nemusí ani přikládat žádný význam.Nevidí v té věci žádný problém. Ten "zasažený" to ve finále pěkně schytá. Následek takového chování pak může být tragický, zvlášť pokud jde o třídní systém v Anglii kolem roku 1912. Zajímavý filmový zažitek, který se hned tak nevidí a neprožívá. ()

SpicyNugget 

všechny recenze uživatele

Britská zámožná rodina Birlingů oslavuje zasnoubení Sheily Birlingové s Geraldem Croftem. Manželství by spojilo dva úspěšné podniky a peněz by bylo ještě víc, než je. Veselí ale naruší překvapivá návštěva inspektora Gooleho. Ten vyšetřuje sebevraždu mladé dívky, bývalé dělnice v továrně pana Birlinga. Inspektorovy vytrvalé otázky začnou odkrývat temná tajemství, která hrozí, že zničí soudržnost domácnosti Birlingových a pověst hlavy rodiny… Luxusní Poirotovka. Musela jsem sice po skončení filmu dlouho přemýšlet, ale nakonec mi pointa došla. Skvěle zpracované, super obsazení, chválím Thewlise, kterého mám ráda. Prvotřídní, temný, nečekaný film. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem prekvapenie. Vôbec som nečakal, že ma to tak chytí. Dejovo síce jednoduchšie, avšak s veľkou dávkou príjemnej tajomnej atmosféry a veľká kopa zvedavých otázok, na ktoré sa postupne nachádzajú odpovede veľmi zaujímavým spôsobom. K celkovej výbornej atmosfére svojou troškou prispel aj D. Thewlis, ktorý svoju rolu tajomného detektíva zvládol brilantne a spôsobom sebe vlastným. Toto bola parketa presne pre neho. 80/100 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Film bol natočený na motívy rovnomenné hry od J.B. Priestleyho. (Weezy22)
  • Dramatik J. B. Priestley zomrel pred zverejnením skutočnej totožnosti inšpektora. (Weezy22)

Reklama

Reklama