Reklama

Reklama

Agatha Christie: Zkouška neviny

(seriál)
  • Velká Británie Ordeal by Innocence (více)
TV spot

Epizody(3)

Obsahy(1)

Úkladná vražda – tak zněl výrok poroty, který poslal na doživotí za mříže mladého Jacka obviněného ze zabití matky. Když po roce a půl přijíždí na sídlo Argylových neznámý muž, který tvrdí, že byl Jack nevinný, je už pozdě, protože Jack ve vězení zemřel. Kdo je ale tedy skutečným vrahem...? V Anglii se v roce 1954 udála vražda. Mladý Jack zabil svou adoptivní matku Rachel, kterou najde služebnice Kirsten. Jack šel do vězení, tvrdí však, že je nevinný. Je to tedy opravdu on, kdo za touhle hrůznou vraždou stojí? Nebo to byl někdo jiný? Po roce a půl od vraždy se všichni Jackovi sourozenci sejdou ve svém rodném domě. Mickey, Tina, Hester i Mary. Jejich otec Leo se totiž znovu žení, se sňatkem však sourozenci nesouhlasí a jsou proti němu. Všichni také vědí, že Gwenda, kterou si má otec brát, se scházela s Leem, ještě když byla Rachel naživu. Když se všichni sejdou v hale, zazvoní neznámý mladík. Rodina zjistí, že to není hudebník, jak si mysleli, ale doktor Arthur Calgary, který tvrdí, že má alibi pro Jacka. Vysvětlil otci, že v onu noc vysadil Jacka před devátou hodinou před hostincem ve městě. Byl tedy daleko od domova, kde byla jeho matka zavražděna. A jelikož byla jeho matka zabita také před devátou hodinou, není tedy možné, aby to udělal Jack, v ten čas byl ještě s Arthurem. A protože následně údajně odjel za prací do Arktidy, nemohl se přihlásit dřív a dát Jackovi alibi. Arthur se ale od otce dozví, že Jack ve vězení zemřel, neboť se dostal do rvačky. Arthur je zdrcen, a odejde spát do hotelu. Tam se ráno vloupe Mickey a prohledává mu věci. Když se Arthur vzbudí, objeví ho tam, řekne tedy Mickeymu, co se ten večer stalo. On mu ale nevěří, že je Jackovo alibi, a vyhrožuje mu, ať odejde z města a už se nevrací... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (50)

Mianelia2050 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je opravdu geniální. Dílo slavné spisovatelky detektivek Agathy Christie se zhmotnilo a navíc se skvělým obsazením! Detektivka jak má být. Moc se mi líbil příběh, velmi promyšlený a záhadný. Také se mi líbí, že zde obsadili tak úžasné herce, jako např.: Bill Nighy, který se zde velmi hodí. Dávám plný počet hvězdiček, protože to (podle mě) nepřekoná ani Sherlock Holmes. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem dvoudílnou verzi, která na mě působila až příliš temně a bezútěšně. V prvním díle se neobjeví ani jedna alespoň trochu sympatická nebo nepokřivená postava. Poté, co se ve druhém díle postupně rozkrývají různé záhady a nejasnosti, se některé postavy alespoň trochu zlidšťují, nicméně stále je to až příliš depresivní. Tolik mravní bídy a psychických patologií na tak malé ploše není zrovna dobře stravitelné. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další adaptace Agathy Christie (ze série BBC) a samozřejmě opět na výbornou. A tentokrát i možná lépe než předloha, kterou osobně považuji za jednu z těch slabších knih královny detektivek, ačkoliv ten potenciál je ohromný. Nechce se mi tady psát o úžasně zachycené atmosféře, kameře, hudbě a celkovém zpracování, stejně jako se mi nechce psát o fantastických hereckých výkonech, nebot to mají všechny velkolepé britské projekty společné, ale zmíním alespoň tradičně výtečného Billa Nighyho a nádhernou Ellu Purnell. Ty tři hodiny jsou úplně akorát, snad jen ta druhá část se v závěru trochu táhne, ale to plně vynahrazuje epizoda třetí, která se naopak netáhne vůbec a ještě k tomu je naprosto ohromná. Tvůrci také provedli nějaké ty změny (alespoň co si matně vybavuju předlohu), ale podle mně jen k lepšímu a celé minisérii to rozhodně prospělo. Ne že by mi nějak vadila "adaptace" z cyklu slečny Marplové, ale tohle je přece jen lepší (o dost) a lépe udělané, ačkoliv díl s Marplovou paradoxně patří k těm lepším. Nicméně, pokud jde o adaptace BBC, tak Černoušci sice zůstali stále nepřekonáni, ale tohle je taky naprosto špičková záležitost, která jim velmi úspěšně šlape na paty. Musím speciálně vychválit to rodinné sídlo. Mimořádně nádherné a hlavně naprosto mimořádně umístěné. Právě jsem našel opravdový dům svých snů. 100%. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Wow, to ale bylo umělecký! Nejsem proti modernizaci klasiky (kromě případů, kdy Poirota hraje kdokoli jiný než David Suchet), ale co mají co digitální halušky, ohňostroje a podobné scifiserepetičky co dělat v detektivce? Cca první hodinu mě to bavilo, kameraman se opravdu vyřádil, takže si zpočátku ani nevšimnete, že spousta záběrů i některé scény jsou zbytečné a jen na efekt. Herci jsou dalším lákadlem, ale roztažení do dvou dílů jejich postavám nesvědčí a jen se dívat na známé tváře z různých úhlů k zábavě nestačí. Celá Zkouška je třpytivé filmařské pozlátko, jenomže Madame Agatha šla vždycky do hloubky. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Od dob památné Krytonovy hlášky, jak Hercule Poirot vystoupil z parního vlaku a "vrahem jsou všichni", mám podobný pocit ze všech spletitých detektivek paní Christie. Filmové či televizní zpracování tomuto pocitu záměrně nahrává. Jako ve Vraždě v Orient Expresu mají i v tomto zpracování Zkoušky neviny motiv a v podstatě i příležitost všichni zúčastnění. A také rozuzlení se zmíněné vlakové vraždě podobá víc, než bych čekal. Oproti seriálové verzi, kde do velmi křehké a výbušné rodiny "dělá" slečna Marplová, je hodně jiné, ale není horší. Zhnusení kdo a proč vraždy spáchal kráčí jinými cestami, ale je stejně intenzivní. Tak jako katarze. Atmosféra a způsob natočení s mnoha retrospektivami oddělenými jinglem s hodinami a kapající krví od "současnosti " je poměrně přehledná, jen občas trochu vodí diváka za nos. Scénář sochá postavy do velmi detailních kontur, herci tudíž mají co hrát a pěkně se do toho obuli. Matthew Goode a Bill Nighty super, ale ostatní nezaostávají. Snad jediná postava, která mi úplně nesedla, byla postava kuchařky a chůvy Kirsten. Nedá se ale říct, že by byla vyloženě špatná. Její trpitelský charakter ji prostě předurčoval k nevyjadřování emocí, a to ani nad rakví v podobě bezmála Panny Marie. Prostě tak měla být. Všichni tak měly být, vypadat, žít. A konec měl být takový, jaký byl. S atmosférou, která se dá krájet a s očištěním od zla.... ovšem se stálým strachem ze zla ještě většího, zde zdůrazněného strachem z jaderné apokalypsy a psychického onemocnění. Jedinou skvrnou na jinak dokonalém díle jsou dvě věci. Jedna scéna, kdy všichni stojí jak mstitelé, vypadá jak vystřižená z Avengers, až jsem se musel zasmát. A druhá je to, že šlo jít ještě hlouběji a naplno odhalit skutečný původ dětí. Byl jen naznačen a ano, domýšlení je někdy lepší než holá fakta, ale tady to mohla být bomba v bombě a naprosté obrácení principu milujícího a nemilujícího rodiče a zároveň tortura na kvadrát. I tak po zvážení pros and cons plné hodnocení. ()

Galerie (185)

Reklama

Reklama