Reklama

Reklama

Kdo byl Leonardo da Vinci?

Obsahy(1)

Filmový portrét génia. Všichni znají Leonarda da Vinciho. Jeho obrazy patří k nejznámějším. Jeho vynálezy předběhly dobu. Ale v čem je tajemství jeho tvořivosti? Leonardo přitom neměl formální vzdělání. Nikdy nestudoval žádnou školu, prosadil se sám. V lidské historii to bylo skutečně něco nevídaného. Osobnost, která v sobě propojila umělce, techniky a vědce. Nikdo neměl tak široký záběr jako on. Sigmund Freud prohlásil, že: „Byl jako někdo, kdo se najednou probudil uprostřed spícího davu"; tedy byl jediným, kdo mohl vidět a slyšet.
Leonardo da Vinci (1452–1519) byl nejen význačný malíř a grafik renesance, ale také architekt, znalec lidské anatomie, sochař, matematik, mechanik, hudebník, básník a dokonce i vojenský stratég. Narodil se poblíž toskánské vesničky Vinci jako nemanželský syn místního notáře a venkovské děvečky. Kolik už jsme viděli portrétů jedinečného velmistra renesance, ale režisér Salvatore Nocita přinesl zase nové pohledy. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

classic 

všechny recenze uživatele

Zrejme je to najvšestrannejší, zároveň k tomu - najgeniálnejší človek všetkých čias, ktorý sa venoval niekoľkým OBOROM naraz, v ktorých bol veľký - MAJSTER ! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument je určite lepší než seriál, ktorý zostudzuje skutočnú osobnosť Leonarda a dáva ho do polohy bulvárneho šarvanca s talentom - myslím tým Da Vinciho démoni, čo je znáška fikcie a nezmyslov. Toto je veľmi slušné "CV" majstra s úvahami odborníkov, ktoré sú oslavou pravdepodobne najväčšieho génia, akého ľudstvo zatiaľ malo. Viac než dokument je to skôr taká úvaha o osobnosti. Zaujímavá informácia: do 19. storočia nebola Mona Lisa vôbec populárna, pretože bola zavrená vo Versailles a nikto ju nemohol vidieť. Až vďaka Napoleonovi sa dostala do Louvru a odvtedy sa stala Leonardovym najslávnejším obrazom. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Leonardo bol nepochybne génius, ktorý predbehol svoju dobu o hodný kus. Práve preto mohol byť dokument o ňom omnoho lepší.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama