Reklama

Reklama

Oběti

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (1999–2008), 11 h 10 min (Minutáž: 78–90 min)

Režie:

Petr Slavík

Scénář:

Miroslav Sovják

Hrají:

Zbyněk Fric, Karel Zima, Libor Žídek, Josef Nedorost, Jiří Bábek, Vladimír Dlouhý, Klára Pollertová-Trojanová, Bohumil Klepl, Bronislav Poloczek, Jenovéfa Boková, Jiří Kodet, Marie Spurná (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Na televizní obrazovku se vrací cyklus Oběti o lidech postižených zločinem. Vzrůstající zločinnost a stále častější osobní zkušenost každého z nás, kteří jsme byli oloupeni, vykradeni, napadeni, s nemohoucí spravedlností, která někdy z nepochopitelných důvodů nahrává spíše zločinci než jeho oběti, vedla scenáristu Miroslava Sovjáka a režiséra Petra Slavíka k vytvoření této série. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele donkocicak k tomuto seriálu (3)

Přepadení (1999) (E01) 

Je to tak smutné, pravdivé, realistické, že zřejmě nebudete mít sílu podívat se na to více než jednou, byť je to kvalitně napsané a zahrané. ()

Jiný člověk (2003) (E04) 

Pro mě neslabší článek z celého cyklu Oběti. Co se týče filmu samotného, z herců stojí za zmínku jen František Němec co by psychiatr a mile překvapil pro mě neznámý Ivan Gogál. Herec, co ztvárnil jejich syna, mi přišel jako amatér, který některé scény bohužel shodil. Film byl natočen na velmi ožehavé téma a jak bývá často u cyklu Oběti zvykem, některé situace byly vyhnány až do extrémů, ale nejzřetelněji to můžeme vnímat právě u snímku Jiný člověk. Námět byl zajímavý, ale bohužel film nepodal žádné nové svědectví o našich vztazích k romské menšině. Možná jsem od toho hodně čekal a to byla chyba. Když budeme číst mezi řádky, zjistíme, že autorům nešlo možná ani tak o vykreslení rasových problémů, na jejich pozadí můžeme vnímat to, co dělá s lidmi strach a kam je až dokáže zahnat, často až k ponížení se nebo ke ztrátě sebeúcty. O tom ale kupř. lépe vypráví film Stíny horkého léta než Jiný člověk. Těch paradoxů tady na mě bylo trochu moc. ()

Hadí tanec (2005) (E05) 

Už dlouho se mi po sledování nějakého filmu neklepaly ruce... Realita každým dechem... ()

Reklama

Reklama