Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

nascendi 

všechny recenze uživatele

U tohto filmu nemôžem byť objektívny. Lucas je iba o dva roky starší odo mňa a nakrútil film v ktorom sa vyrovnáva s obdobím, keď bolo všetko také krásne a jednoduché, keď nebolo treba byť zodpovedným a stačilo sa vyskytovať tam, kde sa dialo niečo zaujímavé. A hudba, najmä hudba. Americké graffiti, Džezová revue a izraelská séria Nanuk na špajli, to sú filmy, v ktorých zneli moje najobľúbenejšie skladby zo zlatého obdobia sixties. A vôbec mi neprekáža bezcieľne vozenie sa mládeže v autách. Veď je to to isté, ako naše prechádzky po bratislavskom korze. Takže štyri hviezdičky bez ďalšej diskusie. Mám právo byť z času na čas osobný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní iluze. Maloměstský život (nebo se snad jedná o velké město, ve filmu není poznat) amerického západu jedné jediné letní noci. Absolventi se střetávají, aby se příštího dne možná navždy rozešli do svých dalších životů. Postava DJ ďábla provází hlasem celou noc, jeho malé cameo je milé a dodává nádech tajemna. Jedno je patrné, život v amerických 60´ byl asi o padesát let před životem u nás, a řekněte sami, kdo by v téhle hudební éře nechtěl žít (já bez váhání, nemuset do Vietnamu). Letní filmy, to je moje. Velmi solidní dabing ČT 1995. ()

Reklama

Redlum 

všechny recenze uživatele

Lucase prilis v lasce nemam, ale Americke graffiti se mi zkratka libilo. Neni to nic hlubokomyslneho, spise takova oddychova retro-komedie se skvelym "jukeboxem" starych vypalovacek. Pohled na mlade zacinajici herce a tvurce (Ron Howard, Richard Dreyfuss, Harrison Ford) take potesi. A dalsi plus filmu - at jsem se dival jak jsem chtel, nenasel jsem tam zadneho robota! Doufam, ze Lucas pri dalsi vlne renovaci svych del nesahne i po Americkem graffiti. Vsichni vime, ze by toho byl schopny. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film George Lucase. Velká škoda, že se navždy zaprodal galaxii daleko odtud a jednomu dobrodruhovi s kloboukem, protože tady dokázal v komorním žánru dokonale vytvořit maloměstskou atmosféru a za pomoci perfektně padnoucích herců vyprávět příběh se všemi aspekty sociálně-existenciálního dramatu a zároveň dostatečně odlehčenou teenagerskou komedii. Klíčem je to, že až do samotného konce není jasné, k jaké rovině se scénář přikloní. Zda nechá hrdiny v průběhu jediné noci definitivně dospět nebo jim udělí bolestnou lekci. A možná, že dokáže zcela nenásilně udělat obojí. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Protiargument pro všechny okamžiky, ve kterých si postesknu, že George Lucas mohl být dobrý režisér "normálních" filmů. Nemohl. Americké graffiti je zoufale nudná sonda do života puberťáků v americkém maloměstě někdy na začátku 50tých let. Měl jsem co dělat, abych tu nudu přežil do konce (a to mám rád filmy všeobecně považované za "nudné onanie"), na plátně se bezcílné toulaly desítky postav, jejichž osudy mi byly naprosto ukradené, ručičky hodinek se plazily jako zdrogovaní šneci ... Never more. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)
  • Produkce sehnala na 300 aut z doby před rokem 1962. (Karlos80)

Reklama

Reklama