Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalista Viktor Mojžíš se dostane do konfliktu s majitelem psa Jindřichem Oseckým, jenž nečekaně napadne jeho šestiletou dceru Lindu. Použije služební zbraň a psa zastřelí. Incident ale vyvrcholí fyzickým střetem obou mužů a neúmyslným postřelením majitele psa Jindřicha Oseckého. Viktor je následně propuštěn ze služby a odsouzen nepodmíněně na několik let. Když vyjde z vězení, ocitá se na úplném dně. Manželka se s ním rozvedla a chce uhradit výživné na dceru, která jej vlastně nezná a Oseckému, který skončil na invalidním vozíku, musí platit odškodné. Naštěstí mu alespoň jeho kolega Taraba z kriminálky dohodí práci u známého v detektivní agentuře. V téže době na německé dálnici uprchne svým pasákům Klára Osecká, která byla několik let nezvěstná. Policejní tým vedený právě Tarabou informuje její rodiče, manžele Osecké, o vážném fyzickém i psychickém stavu jejich dcery, která byla hospitalizována v nemocnici. Vyslýchá zároveň Lukáše Kulhánka, který řídil auto, z něhož se Kláře podařilo utéct a Kulhánek tuší, že se kolem něj stahuje smyčka. Musí tak za každou cenu umlčet Kláru, aby proti němu nemohla svědčit a ohrozit tak nejen jeho samotného, ale celou skupinu, která se na obchodu s bílým masem podílí. Osudy Jindřicha Oseckého a Viktora Mojžíše se v těchto souvislostech znovu po letech nečekaně protnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (203)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi snímek připadal jako nechtěná parodie sebe sama. 1) Trochu trapný pokus o světovost v české kotlině trpí nekvalitním scénářem a nezvládnutou režií._____ 2) 26letý Vojtěch Vondráček (únosce Lukáš Kulhánek) je atraktivní kluk, ale jako herec mě nenadchl. Pak tu byli Julius Oračko (mladší gangster - řidič v autě) a výborná 15letá Karolína Lipowská (dcera hlavní postavy Linda). ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Již od časů Hitchcocka jsou pro thriller v zásadě nejpodstatnější dvě věci. Za prvé je to skvělý padouch. Moderní otrokářství je jedna z nejohavnějších věcí, jaké si dovedu představit. Ve filmu žádná ze záporných postav výrazně nevyčnívá, což je třeba ocenit. V podstatě jsou to obyčejní, bezcitní lidé, které klidně můžeme potkat na ulici. Za druhé je důležité obsazení ženských postav. Zuzana Mauréry je prostě nádherná. Vzpomenu na scénu ve výtahu a naskočí mi husí kůže. A co předvádí Elizaveta, zdráhal bych se nazvat herectvím. Ona se ve filmu prostě zjevuje, a já jen zalapám po dechu a zírám s otevřenou pusou. Je to až bolestně silné. Po druhém díle: tento film je založený na psychologii postav. Jejich vývoj a vzájemné vztahy je radost sledovat. Pokud jde o samotný příběh, už to není taková sláva, takže motivace postav je jasná, ale jejich chování (nebo naopak pasivita) je někdy dost zarážející. Přesto si syndrom rád někdy připomenu. ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

České, Ostrava City, kriminální, současné, napínavé, nechutné x škoda rozjetého děje. První díl byl dost našlápnutý co do děje, zápletek, atmosféry a charakteru postav. Druhý díl to totálně zabil. Spousty zápletek se nerozpletlo a nechaly se vyšumět do ztracena, pár postav se ztratilo a ten "napínavý" konec, to není asi třeba komentovat. Možná mít jeden díl navíc, tak by z toho něco bylo. V závěru pokoukání dobré, herečky fajn, hlavně Vondráček překvapil. ..aneb jak nějaký holky zbytečně podělají život sobě a rodině.. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Na český poměry se jedná o velmi povedený řemeslo. Byť bych měl určité výhrady, tak jsem byl spokojenej. Děj dává většinu času smysl, postavy se chovají vesměs racionálně, hloupejch dialogů a scén navíc tu je taky minimum. Herci fajn, tempo svižné, celkově fajn "detektivka", kterou si klidně rád pustím znovu. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Zpočátku jsem si myslel, že příběh bude postaven na konfliktu dvou mužů – bývalého kriminalisty Mojžíše a vozíčkáře Oseckého. Sice jsem tam neviděl důvod pro stockholmský syndrom, ale čekal jsem, jak se to vyvine. Začátek byl docela nekompromisní – část viny byla na obou a každý mohl být na toho druhého nikoliv neprávem naštvaný. Příběh se však vyvinul jiným směrem, a to k obchodu s bílým masem, jehož obětí se stala i dcera Oseckých. Osečtí nakonec požádali Mojžíše o pomoc a ochranu před mafiány, kteří chtěli jejich dceru zlikvidovat. A zde už se stockholmský syndrom prodral na povrch velmi zřetelně. Proč ne. Z hlediska dramatického nebyl dvoudílný film špatný, ale působil nedotaženým dojmem. Co měla znamenat linka s nevěrou Osecké a tím, že na to manžel přišel? Čekal jsem, že to bude nějak řešit, ale nakonec z toho nic nebylo. A v závěru to vzdala i Osecká sama. Stejně tak linka nového přítele Mojžíšovy bývalé ženy a jeho agresivity vyšuměla bez výraznějšího zájmu. Že by takový člověk, navíc policista, opustil pole bez boje? A nakonec divně vyšuměl i titulní syndrom – holka se na konci zachovala dost nelogicky, pokud tedy nemělo jít o to, že se netrefila. Nepochopil jsem taky, co dělali na Lukášově pohřbu Osečtí, tohle bylo nejspíš pouze k tomu, aby divák chvilku tápal, čí že to pohřeb vlastně je. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Herečka Elizaveta Maximová (Klára) konzultovala postavu s psycholožkou pracující nejen s oběťmi, ale i pachateli únosu. [Zdroj: moravskoslezsky.denik.cz] (rakovnik)
  • O obsazování do seriálu režisér Dan Svátek uvedl: „S hereckým obsazením Syndromu jsem hodně spokojený. Někde jsem sázel na jistotu, jako například u Davida Švehlíka, Ivana Fraňka či Martina Fingera, se kterými jsem už pracoval, někde jsem si nechal poradit a dal na zkušenosti a cit kreativní producentky Katky Ondřejkové. O to víc jsem byl mile překvapen, jak si na place a hlavně ve výsledném obraze herci vzájemně sedli a byli jeden pro druhého výzvou. U některých herců to byl trochu risk, protože nemají tolik zkušeností, ale pak nezbývá, než se spolehnout na nějakou intuici. A jsem rád, že to klaplo.“ (SONY_)
  • „Zaujal mě především dynamický scénář a role, která pro mě byla hereckou výzvou. Také jsem měla možnost poprvé spolupracovat s režisérem Danem Svátkem a znovu se po minisérii Spravedlnost (od r. 2017) vrátit do Ostravy za ostravským týmem, za obě tato setkání jsem opravdu vděčná,“ uvedla Elizaveta Maximová. (SONY_)

Reklama

Reklama