Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 4

Recenze (129)

Garch 

všechny recenze uživatele

Jak málo jsem toho o dobývání pólů věděl. A jak málo o Amundsenovi. Nechat se v lodi s posádkou na pět let zamrznout v arktickém ledu, po třech letech se sebrat a odjet na jinou výpravu a nechat tam výpravu mrznout další čtyři roky... Vzít dva severské sirotky do Norska, že jsou holčičky tak bystré. Dva roky chodily do školy, než jel pan Amundsen na další výpravu, za bratrovy peníze. Holčičky posazeny na vlak zpět na Sibiř (?) ... PS Film plyne pomalým tempem výprav: white tie - mráz - white tie - mráz - white tie - mráz. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aneb letem světem s Amundsenem. Roaldovy objevitelské výpravy připomene snímek veskrze telegraficky, zřejmá je především snaha proniknout do jeho tvrdošíjného, umanutého nitra a osvětlit, proč pro svou sobeckou touhu být první a uznávaný "netakticky" obětoval všechny prostředky i vztahy s ostatními – včetně svého bratra. Což se nedaří, jelikož (až podivuhodně) vůbec žádné emoce nevzbuzuje. Tedy kromě mistrně zprostředkované nudy při (neúspěšném) 3letém driftování na v ledu zamrzlé lodi směr severní pól – jež se natolik přenesla dál do celé, patosem již přesycené, závěrečné třetiny, že jsem musel vynaložit veškerou svou sílu neusnout (a ubrat hvězdičku pod průměr). ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Amundsen nabízí spoustu společných znaků s předchozím tématicky podobným Sandbergovým kouskem - Kon Tiki.Nejen,že jde o dílo stejného režiséra,kde hraje hlavní roli stejný herec,ale zároveň jde o příběh člověka,který svému cíli podřídil úplně všechno a rozhodně by nevyhrál miss sympatie.Bohužel pro diváka ovšem Amundsen ani zdaleka nenabízí tak poutavou podívanou jako jeho starší bratříček.Přitom Amundsenovo "dobrodružství" bylo minimálně stejně poutavé a rozhodně by si zasloužilo i podobný film,který diváka strhne.Po technické stránce sice nejnovějšímu Sandbergovu kousku není moc co vytknout,ale bohužel mu ubližuje skákání v čase a fakt,že některé důležité momenty jsou pouze naznačeny a jsou upozaděny na úkor rozhovorů Amundsenova bratra s jeho snoubenkou a tím je tak rozbíjeno už tak pomalé tempo...60% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Největším úspěchem Amundsena je asi to, že po něm nese název nejmenovaný alkohol. Z filmu si divák odnese maximálně to, že mít za sourozence neurotika Amundsena je za trest největší. Divák trpí pohledem na tuto pochybnou existenci, která jde přes mrtvoly jen proto, aby se na bárce dostala co nejblíže pólu. Vydržet celou metráž filmu je náročnější, než večer zabít a sníst psa, který vás přes den táhl na saních po ledových pláních. 38 % Celosvětový příjem k 13. 12. 2019: $3,096,389 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výpravné, skvěle natočené, dobře vypadající, zajímavé, dlouhé tak akorát, nenudící, povedené. Herecky taky super. Síla tohoto filmu je v dialogu, není to nijak epické ani velkolepé dobrodružství, ale má tu správnou atmosféru a jako celek působí prostě strašně dobře. Navíc jsem čekal, že mě to ani nebude moc bavit, ale výsledek se mi líbí moc a touhu po podobném dobrodružství spolehlivě vyvolá. Za mě tedy velká spokojenost, konkurence je ale samozřejmě veliká a od toho se to taky celé odvíjí. 75%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama