Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu mě George Lucas přesvědčil, že nenatočil jen Hvězdné války, ale i taky něco jiného. Musím říci, že i to "něco jiné" je kvalitní, i když těžko stravitelný filmy, vycházející z Lucasovi studentské práce. Film nám ukazuje Lucasovi představu budoucnosti, světa bez lidí, v podzemí, s technologií, která nemá meze(dokonce nakousnutí toho, že ministerstvo fantazie promítá do světa hologramy je velmi zajímavá). Film mi hodně často připomněl Orwelovské 1984. Vězení z "nekonečného" prostoru bílé barvy. Roboti pracují, roboti "žijí", roboti jsou zatýkaní roboty a roboti se dokonce i milují (!). To, že každý robot užívá různé prášky (či spíše drogy) je lehce nedořešeno, sledování televize i s různými erotickými perverzemi je u robotů je celkem nečekané.Lucasův těžký film, z kterého se budu chvíli dostávat a na který budu určitě často myslet. Viděl jsem pouze director´s cut, v kterém mi přišli efekty až moc dobré na to, aby bylo 34 let staré. Nevím kolik dát hvězdiček tak za ten konec (který se dal očekávat) dávám 4*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování byl můj dojem čistě dvou hvězdičkový. Oceňoval jsem herecké výkony Roberta Duvalla a Donalda Pleasence, také vizuální efekty, hudbu a vykreslení sterilního prostředí tajemného labyrintu. Často mi snímek připomínal svoji atmosférou známý film 1984, který však proti THX 1138 působil "špinavým" dojmem, nikoliv tak sterilním. Tomuto pocitu zde napomáhá všudypřítomná bílá barva. Posledních pár minut však bylo značně napínavých a svižně se přibližovala závěrečná pointa, která se dala sice očekávat, ale zapůsobila, byť zcela jasně neodpověděla na otázky, které divákovi vyvstanou na mysli. Za závěrečnou pasáž přidávám třetí hvězdičku. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnotím režisérskou verzi. Bylo to trošku větší nuda než jsem čekal. Ale moc zajimavá nuda. Lucas jako vizionář obstál, celý je to poměrně slušná depka, vizuálně na úrovni... Strašně by mě zajímalo, jak to vypadalo původně, protože ty nový digitální triky sice byly nádherný (třeba ta pasáž, jak kličkuje na dálnici - předpokládám, že byla dihgitální), ale místy působily opravdu hodně rušivě (hlavně ty digitální obludky skoro na konci). Jinak ale už vím, kde čerpali insipiraci tvůrci Ostrova, a dokonce i tvůrci Já robota si trošku vzali ;) Lucas natočil rozhodně zajímavý film. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Director´s cut. Úplna bomba! Trochu oneskorene som vážne pochopil, že Lucas je génius (zbohom SW). Minimalizmus, komornosť, sila... Predloha všetkého od SEXMISIE po EQUILIBRIUM. Klaustrofobická atmosféra, kritika totality a komercie, ktorá sa právom radí medzi najväčšie klenoty SF... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se Lucas proslavil nezapomenutelnými Hvězdnými válkami, natočil tuto chladnou sci-fi s Robertem Duvallem v hlavní roli. Chladné bílé místnosti, holé hlavy a extrémně pomalé tempo. Nevím, jak film působil v době vzniku ale na dnešní poměry se jedná po všech směrech o absolutně nezajímavý a nudný film. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Úloha LUH připadla Maggie McOmie, býválé kancelářské síle, která neměla takřka žádné zkušenosti s hraním, ale byla ochotná oholit si kvůli filmu své dlouhé zrzavé vlasy - což trápilo více Lucase než ji. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)
  • Po dotočení THX 1138 v listopadu 1969 se věnovali Lucas, jeho žena Marcia a Walter Murch skoro šest měsíců střihu a pracovali prakticky bez přestávky sedm dní v týdnu. „Filmové pásy se odvíjely čtyřiadvacet hodin denně“ - poznamenal Murch. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)

Reklama

Reklama