Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je libo totalitně filozofující sci-fi bez děje, s minimem kulis a nekonečným množstvím číselných hodnot? Pak je THX 1138 správná volba. Musím však upozornit na drobné nebezpečí v podobě roku výroby filmu, neboť spousta scén je proti záměru tvůrců nesmírně zábavná a při brutálních zásazích strážníků dostala moje bránice řádně zabrat ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film som videl kedysi dávno v teen veku a vôbec ma nezaujal. O dosť rokov neskôr, už ako skúsenejší filmový fanúšik som si film vychutnal omnoho viac. Aj napriek ťažko nezávislej vizáži a pomerne dlhého času, kým sa dokážete na ňu adaptovať, je film zábavný a prináša, rovnako ako mnoho podobne ladených scifáčov odohrávajúcich sa v dystopickej budúcnosti, mnoho myšlienok na zamyslenie, aj keď aj tie sa v týchto filmoch stále opakujú. Ambiciózni režiséri idú prevažne od mainstreamu smerom k artu, Lucas to zobral opačne a je veľmi subjektívne hodnotiť, či urobil správne. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hodně deprimující podívaná a první celovečerní počin ikony jménem George Lucas. Triky a efekty filmu jsou na výborné úrovni a nemusel by se za ně rozhodně stydět ani nějaký dnešní sci-fi snímek. Robert Duvall a Donald Pleasence, jsou naprosto skvělí a my můžeme jen litovat, že celý film není tak strhující, jako jeho závěrečná půlhodina. Hodnocení by bylo možná maximální. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

V první polovině filmu na nás George Lucas připravil uniformní bílé prostředí..v té druhé naprosto vymakaný hi-tech svět. Tento kontrast pro mě asi není tím pravým ořechovým. I přesto, co jsem právě napsal a jaký počet hvězdiček jsem tomuto filmu věnoval, vás můžu uklidnit, že se jedná o film zhlédnutelný. "Blessings of the state, blessings of the masses." ()

POMO 

všechny recenze uživatele

THX 1138 je veľmi osobitý a vizuálne pútavý obraz neveselej budúcnosti, v ktorej mikročipy preberajú velenie nad ľudskými pocitmi, potrebami a túžbami. Spočiatku vám možno všadeprítomné pípanie, robotické hlasy a displeje budú liezť na nervy, no akonáhle sa naladíte na príbeh, čaká vás strhujúci zážitok so silným záverom. I keď dnes už možno nie natoľko šokujúcim, akým bol v dobe uvedenia. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Film je mnohdy stylizován spíše jako dokument, George Lucas se k tomu přímo vyjádřil; chtěl prý natočit dokument o budoucnosti. (nerrti)
  • Po dotočení THX 1138 v listopadu 1969 se věnovali Lucas, jeho žena Marcia a Walter Murch skoro šest měsíců střihu a pracovali prakticky bez přestávky sedm dní v týdnu. „Filmové pásy se odvíjely čtyřiadvacet hodin denně“ - poznamenal Murch. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)

Reklama

Reklama