Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sonny (Al Pacino) a Sal (John Cazale), dvě nuly, které hnány životní nouzí vstupují do banky, aby ozbrojené uzmuly kus svého štěstí. Než se stačí vůbec zorientovat a zjistit, že bankovní trezor zeje prázdnotou, jsou nezkušení zlodějíčci v hledáčku policejních složek a dravých médií. Sonny a Sal mají náhle na krku z jedné strany rukojmí, z druhé strany, vedle dozorující policie, širokou veřejnost, v jejíchž očích zosobňují lidové hrdiny. S tím, jak se zvyšuje napětí, dochází v bance čerstvý vzduch a spolu s ním také veškeré legrácky a čepýření. Situace se pomalu, ale neúnosně blíží ke svému konci… 22. srpna 1972 byla v Brooklynu naplánována bankovní loupež, která neměla zabrat více jak dvacet minut. Nakonec John S. Wojtowicz, ozbrojený nejen palnou zbraní, ale především znalostí mafiánského filmu Kmotr (1972; účinkoval v něm právě Al Pacino), s psychicky nevyrovnaným kumpánem Salvatorem A. Naturalem, drželi rukojmí po čtrnáct hodin. Jedním z hlavních motivů k loupeži bylo pro Wojtowicze získání finančních prostředků na chirurgickou přeměnu pohlaví svého transsexuálního partnera, Elizabeth Edenovou. Netradiční kriminální událost mistrovským způsobem převedl o tři roky později na stříbrné plátno režisér Sidney Lumet (Dvanáct rozhněvaných mužů, Sestup Orfeův, Zastavárník, Vražda v Orient expresu). Společensko-kritickému dramatu nelze upřít jak nadsázku, s níž se umně líčí absurdní charakter celé loupeže, tak přesnou psychologickou drobnokresbu všech zúčastněných vystavených nezměrnému tlaku. Velkou zásluhu na tom nesl strhující scénář Franka Piersona, jenž za něj získal oborovou cenu Writers Guild of America i Cenu Akademie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (374)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Šesť nominácií na oscara už hovorí samo za seba. Dokonalá dráma s trochou humoru o nevydarenej bankovej lúpeži. "Kde sú peniaze? Myslel som,že to nákladné auto má peniaze doniesť, nie odniesť!... Aj keď starší film, ale určite ho môžem každému odporučiť. Film, ktorý v tých rokoch nasadil laťku poriadne vysoko a ktorý je tak dokonalý, že urobiť z neho remake, by bola iba strata času a peňazí. Bezpochyby najväčšiu zásluhu na tom má fantastický Al Pacino v jednom z jeho najväčších hereckých koncertov. Zahral to tak, že som hltal každé jeho slovo. Po poslednom výstrele, záverečných titulkoch a chvíľke ticha som musel skonštatovať, že česť a sláva filmom, ktoré aj po tridsiatich rokoch dokážu dať viac ako 90% súčasnej produkcie. Klobúk dole.90%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejen díky tomu, že se příběh zakládá na skutečné události, je Psí odpoledne prvotřídní záležitostí. Svůj podíl na působivosti má také herecké představení Al Pacina a Johna Cazale, tedy dvojky, které to dobře fungovalo již v Kmotrovi. Opomenout však nelze též bravurní vykreslení charakterů hlavních i vedlejších postav. Snímku není cizí napětí, špetka humoru, dostatek dramatu a skvělé zpracování, což lze u Sidney Lumeta očekávat. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dneska plochá, leč v té době velmi uvědomělá společenské satira v neokoukatelném atraktivním provedení bankovní loupeže. Je neuvěřitelné, jak filmy za těch několik desítek let vnitře neskutečně nabobtnaly a "zchytřely". Tady ty rádoby rafinované odbočky na gay sexualitu a politické kejkle jsou s odstupem času tak okaté a jednoduché, že to divákovu pozornost úplně neudrží a když tak se značným úšklebkem na tváři. Ale Lumetovi se nedá upřít jisté autenticita a hlavně snaha o to, aby do sebe vše perfektně zapadlo. Jedna věc se však za celou tu dobu až do dnes nezměnila vůbec. Herecký koncert Al Pacina. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tradičně vynikající Al Pacino uzurpuje všecku divákovu pozornost ve filmu o močopudné bankovní loupeži. Lumet si dává záležet na charakterech více postav, což ale i vzhledem k charismatu Pacina nemá moc smysl, dokonce se odvážím říct, že takový Chris Sarandon stál Psí odpoledne pátou hvězdu, protože byl celkem navíc a natáhl tak film podle mě na škodu nad dvě hodiny. Ale i tak se jedná o vysoce nadprůměrný film s danou tématikou. 85% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Rozepisovat se zde o tom, že Al Pacino je jen jeden a že na jeho výkonu stojí tenhle snímek je naprosté mrhání kilobajty, takže přejdu k podstatě - tenhle film je prakticky dokonalý. Ze začátku mi to přišlo jako hodně absurdní komedie (např. začátek v bance, kdy okamžitě jeden ze tří lupičů zdrhne, pak zbývající dva zjistí, že všechny peníze už vlastně odvezli…), postupem času mi to ale přišlo jako dokonalé drama, které právě díky této absurditě nabývá na věrohodnosti. Prostě a jednoduše, další ze skvostů Sidneyho Lumeta, který nás opustil. Je ho škoda, ale díky filmům, jako je tento, se na něj jen tak nezapomene. 100 %. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (43)

  • Uprostřed natáčení musel být Al Pacino hospitalizován kvůli vyčerpání. Když film dokončil, rozhodl se na čas filmový průmysl opustit a vrátil se na divadelní prkna. (StarsFan)
  • Al Pacino nejdříve roli Sonnyho odmítl a scénář dohodil svému kolegovi Dustinu Hoffmanovi. Když zjistil, že je Hoffman z filmu nadšený, změnil názor a roli přijal. (StarsFan)
  • Původně bylo najato do komparsu asi 300 lidí, postupem času ale přicházeli i normální ,,civilisté" a kompars na závěr natáčení čítal zhruba 1300 lidí. (MrCreosote)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama