Reklama

Reklama

Výjimeční přátelé

  • USA A Beautiful Day in the Neighborhood (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Novinář Lloyd Vogel (Matthew Rhys) je pověřen, aby napsal článek o oblíbeném tvůrci a moderátorovi dětské televizní show Fredu Rogersovi (Tom Hanks). Poslušně se vydá do studia, kde Rogers natáčí svůj pořad, a záhy mu začne klást zvídavé otázky. Fred má však zjevně jiné plány. Dotazovaný se náhle promění v tazatele a pomůže Lloydovi překonat trauma z minulosti i znovu objevit víru v lásku. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplný film, u kterého hodně záleží s jakým rozpoložením k němu jdete a jak přistoupíte na jeho hru, jelikož osud hlavního hrdiny a jeho osobnost je tak sladkobolně pozitivní až to může většinu lidí iritovat. Opravdu je až s podivem, jak mohl takovýto člověk existovat. Všechno jde ale stranou, když podlehnete sympaťákovi Tomu Hanksovi. Troufám si tvrdit, že s kýmkoliv jiným v hlavní roli bych šel s hodnocením možná i o dvě hvězdy dolů. Mně to zrovna rozpoložením sedlo, ale dokážu si jednoduše představit, že to někoho jiného bude štvát. Proto je zde hodnocení takové, jaké je. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Jako životní cynik a člověk, co slyšel o panu Rogersovi teprve nedávno, jsem si naivně myslela, že mě A Beautiful Day in the Neighborhood nezasáhne. Ha! Stačilo, aby Tom Hanks svým klidným hlasem promluvil o odpuštění a podíval se na mě v naprosté tichosti skrz kameru, abych začala bulet. (LFF 2019) ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Osobnost "pana Rogerse" mě fascinuje, obzvlášť potom, co jsem viděl dokument Won't You Be My Neighbor? Na film, kde si ho zahraje Tom Hanks, taktéž miláček Ameriky, jsem se těšil, a nezklamal mě. Stejně jako dokument je i hraný film pořádnej doják. Zde si tedy vymysleli příběh novináře, který je bručoun, a setkání s panem Rogersem ho samozřejmě změní... Je to fikce, i když oslavovaný výsledný článek z filmu existuje (po zhlédnutí filmu jsem si ho dohledal, a je to fakt výborný text). Že si takto tvůrci "vymýšlí" mně v tomto případě nevadí, protože pan Rogers opravdu pozitivně ovlivnil spoustu lidí, takže to není vůbec odtržené od reality a víc se tak můžete do filmu ponořit a sledovat Rogerse jeho očima. Přiznávám, že stejně jako u dokumentu jsem byl z Rogerse opět úplně hotový, je to fakt neuvěřitelná osobnost. Film je sice svým způsobem poměrně obyčejné melodrama, které přesně ví, na jakou strunu zabrnkat, ale je zručně natočené a má kvalitní herce, tak mně to vůbec nevadilo a do Rogersova příběhu jsem se zcela ponořil... Vadilo mi jen to, že vidíme Rogerse jen na sklonku života a film se možná až moc soustředí na fiktivního novináře. Celkově však výborná záležitost. (8/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Fred Rogers. Za oceánem modla. Pro miliony Američanů příjemné vzpomínky na dětství. Rogers byl televizní hvězdou, loutkařem, hudebníkem, producentem a především moderátorem dětského pořadu, který bavil přes tři dekády a u kterého opakovaně sedávalo hned několik generací diváků. Zejména těch předškolních, u kterých cílil na rozvíjející se psychiku a pocity i smysl pro morální a etické uvažování. Hlavně byl osobností, ze které stříkal pozitivismus na všechny strany. Jenže právě za oním oceánem. Potíž je, že Středoevropan o žádném takovém dobrosrdečném pánovi neslyšel. I když (pro srovnání) vzpomenout si třeba na náš Malý televizní kabaret plný příběhů a písniček s Jitkou Molavcovou, Josefem Dvořákem nebo Štěpánkou Haničincovou nebude tak obtížné. Tak či onak, děj se motá okolo novináře a čerstvého otce, který (ač má úplně jiné zaměření) o Rogersovi chystá menší článek. Materiál bude nakonec čítat několik tisíc slov a hlavně jednotlivá setkání novináři docela překopou vlastní život plný nevyřčeného: nejen k umírajícímu otci, ale i k manželce. Celé je to pochopitelně limonádové a zcela přizpůsobené Tomu Hanksovi, který sympatie, laskavost a charisma může přehazovat lopatou. Tvůrci nicméně tu a tam předvedou docela sebevědomý moment, takže rozhodně nejde jen o dojímání se a umělé emoce. Jen to vyžaduje krapet víc divácké trpělivosti. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Možná je Lloydův příběh průhledný až běda, jenže ta bezelstnost, se kterou se celoživotní morous brání tomu roztát tváří v tvář nejhodnějšímu člověku na světě, je odzbrojující od první společné scény. Tom Hanks mě jako pan Rogers vyloženě hypnotizoval, onou neústupnou laskavostí proti hrubosti, upřímnými doznáními a pevným pohledem a dobrotou, která by se snadno mohla zamotat s ostýchavostí. Až se usmívám nad tím, kolika lidem přijde nevěrohodná nebo rovnou protivná představa, že právě takový nezadržitelně pozitivní a odhodlaný člověk mohl existovat a pokoušet se pomoci všem, co mu naslouchali - a ještě raději těm, co naslouchat nechtěli. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama