Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 2
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (480)

El Pistolero

všechny recenze uživatele

Spaghetti westernem řízlá sci-fi ze světa Star Wars s epizodickými dobrodružstvími ve stylu zaklínačských povídek? Zní to dost nesourodě, ale je to ve výsledku perfektní. Mando je mega týpek a Baby Yoda snad nejroztomilejší seriálová postava ever. Kéž by podobně skvělé byly i poslední SW filmy. Pro fanoušky je toto naprostá lahůdka. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Mandalorianovi vidím vše, co nová trilogie tak strašlivě postrádá.Galaxie daleko daleko odtud má k nabídnutí nespočet příběhů, postav a míst. Favreau umí a pokud mu sekunduje taková kvalita jako například Waititi v posledním dílu, vznikne opravdový klenot. Mandalorian je takový vesmírný road-movie western s povedenou akcí a vytříbeným humorem. Pedro Pascal (ač se o tom, že je pod maskou právě on přesvědčíme jen jedinkrát) byl vynikající volba do hlavní role, jemuž asistují neméně skvěle zvolení herci v zajímavých postavách a CGI bordel je zde opravdu příjemný. Ve výsledku z každé scény úplně srší chemie mezi postavami a já jen smutnim, protože bych se za delší, alespoň 50 minutovou, stopáž každého dílu vůbec nezlobil. Důležité je nenechat se příliš odradit relativně nesouvisejícími epizodami, které do sebe ovšem v závěru zapadnou jak puzzle a vytvoří opravdu výborně vystavěnou zápletku a rozuzlení. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Co se krásně povedlo seriálovému Zaklínači (funkčně spojit epizodické vyprávění s širším dějovým obloukem) je přesně aspekt, ve kterém Mandalorian fatálně selhává. V jednotlivostech je velmi dobrý, často až výborný (druhá, primárně obrazem vyprávěná epizoda je vrchol seriálu, dialog stormtrooperů v závěrečném díle je splněný fandovský sen ve Waititi stylu). Ale způsob, jakým po třetí epizodě úplně ztratí ze zřetele hlavní dějovou linii, je jednoduše neodpustitelný. Audiovizuální průmysl a merchandising možná po představení Baby Yody už nikdy nebudou stejné, Mandalorianovi se ale minimálně v první sérii kvůli absenci struktury uspokojovat příliš nedaří. 60 % 2. série: No jó, asi bych si měl konečně přiznat, že jsem byl naivní, když jsem od Mandaloriana před rokem čekal odvážnou analýzu anomické situace v předaleké galaxii. Jak se po pádu Impéria nachází v transitional fázi konstituce nového společenského řádu, která s sebou nese nejistotu a prázdno. Na to Disney prostě koule nemá, i když se to vyloženě nabízelol. A užívat si seriál jako bezbřehý fan-service vyprávěný jako stará a hloupá RPGčka, kde na konci každé epizody akorát nějaká postava řekne Mandovi - leť tam, udělej tam tohle a vyřeší se tvůj trabl. Ale furt mi to nějak nejde a pláču nad nevyužitým potenciálem. Ale většině lidí to stačí, tak co tady brečím. Konec druhé série mi taky přivodil lehkou husinu, takže nic proti ničemu. 55 % ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Bavil Vás seriál Hvězdná brána? Tak ste konečne našli nasledovníka. Tu sa tiež cestuje z planéty na planétu, len teda s inou motiváciou. Aj tu máte dosť jednoduché zápletky, ktoré bodujú hlavne akciou, atraktívnosťou prostredia, zaujímavosťou postáv a ich vzájomnými prepojeniami. Zásadným rozdielom je však to, že Mandalorian je sponzorovaný veľmi bohatým nebožtíkom. Takže je tu úplne iný level režisérov, kameramanov, zvukárov,...ktorí dodávajú potrebne vymazlený audiovizuálny zážitok. Na dnešnú dobu, kedy väčšina áčkových seriálov preferuje hodinovú minutáž dielov (a hlavne na pomery SW sveta), je tu strašne príjemná minutáž. Ak si odrátate třešničku na torte v podobne vychytaných záverečných komiksových titulkov, tak ste v podstate len jemne cez polhodinu. Hviezdou seriálu je samozrejme "Baby Yoda" a hneď v závese sú akčné scény. Vesmírne dobrodružstvo s potenciálom baviť nás nasledujúcich x rokov. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ano, this is the way! Tohle jsem od Star Wars univerza vždycky chtěl a i přes všechny ty animované seriály se mi toho stále nedostávalo. Mandalorian je konečně série, která nevaří z vody, ale přináší rozšíření, které svět Star Wars skutečně rozšiřuje. Občas je to možná až příliš epizodické a přímočaré, což se nejvíce projevilo na Filoniho epizodě, který dobře zvládá režii, ale prostě neumí napsat normální scénář pro dospělého diváka. Jako představení postav to ovšem funguje náramně a možná i díky tomu jsou finální epizody tak dobré. Ač nechybí pro Star Wars typický situační humor a roztomilost - tentokrát v podobě baby Yody, není to infantilní. Naopak je Mandalorian na poměry SW nebývale temný, přízemní a dívá se na celé universum z trochu jiného pohledu, což je to, co jsem už od dob Ep. III chtěl vidět a nedostávalo se mi toho. Potenciál je prozatím jen naznačen, celá první série působí spíše jako prolog, ale už teď je to daleko zábavnější jak celá nová trilogie. Neskrývám nadšení a chci víc! I have spoken! ()

Galerie (352)

Zajímavosti (217)

  • Výkonný producent seriálu, Jon Favreau, začal práci na 2. sérii ještě před premiérou 1. série. (3T)
  • Konfrontácia medzi Mandom a mužom známym ako Cobb Vanth bola silné inšpirovaná filmom Dobrý, zlý a škaredý (1966). Vidíme tu detailné zábery na oči, chvejúce sa prsty, siahajúce po zbrani a strnulé tváre, ktoré boli ikonické pre záverečný súboj vo vyššie zmienenom westerne. (ČSFD)
  • Jedna epizoda (1. série) v průměru vyšla na 15 milionů amerických dolarů. (3T)

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama