Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja sa nečudujem, že súčasnému divákovi môže pripadať Rozsudok trochu nudný a stopážou mierne prestrelený. Môžu za to seriály typu Bostonské prípady, ktoré podobné súdne prestrelky zvládnu za polovičný čas. Lenže pre mňa znamenajú viac dlhé pohľady na Paula Newmana a Charlotte Rampling, ktoré povedia o téme viac, ako husto konverzačné seriály. Film pokladá okrem iného otázku, či má človek dať prednosť spravodlivosti a pravde, alebo právnickému, formálne správnemu hľadisku. Túto dilemu riešila v závere porota a myslím, že rozsudok každého diváka bol na konci jednoznačný a nenašila by sa, okrem nejakého suchého právnika, žiadna výnimka. Mimochodom Charlotte Rampling tu má krásne vlasy ako Jacqueline Bisset a dosť ju pripomína. Na Lumetovi sa mi páči, že týmto filmom akoby priamo obžaloval právny systém USA za prehnitý a skorumpovaný. Vzhľadom k faktu, že sa nejedná o prvoplánovo komerčný zábavný produkt, ktorý by mal na polarizácii oboch strán stáť. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Chudobní prehrávajú, bohatí - zaštítení advokátmi, odbavujúcimi sa na formálnych pochybeniach a takom výklade zákona, ktorý ide úplne mimo logiky sedliackeho rozumu, ale zato je gramaticky, historicky a logicky presný - tí vyhrávajú. Súdna rozprávka o možnosti nápravy upadajúceho alkoholika - advokáta sa divákov snaží presvedčiť, že spravodlivosť občas naozaj oslepne a všetky tie vykudrlinkované kľučky ostrieľaného právnického tímu veľkej advokátskej kancelárie dokáže pokoriť úporná snaha posledného spravodlivého, i keď životom a predchádzajúcimi skúsenosťami zomletého ochľastu. Ale veď prečo nie, rozprávka, ak je vyrozprávaná pútavo, je fajn. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně obyčejný film ze soudního prostředí. Vezměte si kvalitní režii (i když nijak zázračnou), průměrný příběh ze amerického soudního systému (zkažený looser-právník se zastane slabších v boji proti "ošklivé" nemocnici a peníze a porota z toho udělají drama), který je až nepříjemně předvídatelný a nezajímavý, a známé herecké osobnosti (Paul Newman je prostě dokonalý) - dostanete mix, který má lepší i horší chvilky, z průměru se však nedostane. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Sice poněkud schématické drama, ovšem v rukou velezkušeného Lumeta, který měl k dispozici skvělý herecký ansámbl. 12 angry men to sice není, ale i tak se nám dostane velké porce poctivé americké filmařiny ze staré školy. SPOILER - zajímalo by mě, zda porota své rozhodnutí dle právního řádu USA musí odůvodňovat, protože si pak nedovedu představit, na jakých základech své rozhodnutí porotci učinili, když nemohli použít svědectví sestry Costellové. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

O roli zkrachovalého, opileckého právníka, který se vzepne k životnímu výkonu, byla svého času v Hollywoodu docela pranice, protože už na dálku sladce voněla Oscarem. Že jej P.Newman nakonec nezískal, to je jiná věc, každopádně postava Franka Galvina patří v jeho filmografii k těm nejlepším. Stejně lze pochválit Mametův scénář s několika překvapujícími dějovými zvraty a nenápadnou (ale o to působivější) Lumetovu režii. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení v bytě se k zemi zřítila dřevěná lišta, na které viselo 8 světel, a Newmana minula jen o pár centimetrů. Šéf kamerové služby, zodpovědný za bezpečnost na natáčení, se zhroutil v slzách. [Zdroj: Zdroj: O'Brien Daniel, Paul Newman, Xyz, Praha 2009] (Mikino00)
  • Film se umístil podle Americké filmové instituce v roce 2008 na 4. příčce v kategorii soudní drama. (TheDude)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama