Reklama

Reklama

47 metrů

  • Velká Británie 47 Meters Down (více)
Trailer 1

Dovolená je prý ideální čas k tomu, aby člověk vyzkoušel nové věci – zážitky na hony vzdálené těm, které zná z každodenního života. Takhle aspoň Kate (Claire Holt) přesvědčila svou sestru Lisu (Mandy Moore), aby se v chatrné kovové kleci ponořily pod hladinu oceánu a ocitly se tváří v tvář velkému bílému žralokovi. Na dovolenou v Mexiku se dvojice vydává jen chvíli poté, co si Lisa prošla bouřlivým rozchodem. Jedním z důvodů, proč ji bývalý partner opustil, byla i údajná Lisina nudná povaha, proto jí přijde celkem vhod, když se v baru seznámí s Benjaminem (Santiago Segura)‚ a Louisem (Yani Gellman), kteří obě dívky přemluví, aby se společně vydaly za životním zážitkem na moři. Když se ale jejich klec odtrhne od lodi a prudce míří ke dnu, sestry se ocitají v pasti obklopené zuřivými žraloky. A kyslík zatím rychle ubývá… (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (361)

kingik 

všechny recenze uživatele

Neoslnivý podvodní výlet bez přítomnosti Unterwassermanů. Dvě pipiny, které do klece může dát jen Alexandre Aja, dohlížející na fim z pozice producenta, se kdesi v Mexiku potopí do hloubky 47 metrů, aby si zblízka prohlédly bílé žraloky. Cosi se posere, pipiny zůstanou v kleci trčet, kolem proplave sem tam žralok, co skoro vůbec nic nepodnikne, kyslík bude povážlivě docházet, dívky zoufající, jestli ještě někdy uvidí (mořské) ptáky. A divák jako co? Ten z toho podvodního výletu nic nemá. Předně měl film smůlu v tom, že přibližně ve stejnou dobu se do kin dostal spřízněný snímek "Mělčiny", dalším nemilým faktorem je zjištění, že celý film je natolik tmavě nasnímaný, že není pořádně nic vidět. A tak to celé dobrodružství s tampony ve vaginách není nijak zvláště napínavé, občas se žraločí zub zaleskne natolik, až se objeví originální nápad. Vše ale shodí připitomělý konec. Tvůrci si neodpustili absolutně zbytečný závěrečný zvrat, který z filmu udělal ještě větší píčovinu, než původně byla. Holky Mandy Moore a Claire Holt hrály seč jim síly v bazénu, akváriu, nebo kde se to točilo, stačily, nicméně film je pro mě jedno velké zklamání. PG13 se pro film nehodil, film je doslova osekaný od drastických scén. Celou dobu místo krevních konzerv sledujeme, jak jedna holka na druhou volá, jak jedna mizí, posléze se objevuje, riziko dekomprese, to pořád dokola. Režisérovi Johannes Robertsovi se nepodařilo to hlavní - do svého filmu mě vůbec nevtáhl. Tím ale nechci psát, že je film vyloženě nepodařený, to vůbec ne, prostě jen nebyl zdatně natočený. Raději dám přednost výše zmíněným "Mělčinám", popřípadě zkusím vyměnit žraloky za zmutovaná paví očka, útočící na vnořené ruce do obřích akvárií. Já už bych ty filmy o žralocích nechal spát. 5/10 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Vím, že to s hodnocením asi přestřeluju, ale já si nemůžu pomoci. Čelisti, Mělčiny a podobné záležitosti se žraloky se můžou jít zahrabat. Tohle mi sedlo dokonale. Ta vodní atmosféra, beznaděj a hlavně NAPĚTÍ. Snímek má neuvěřitelné tempo. Ke konci jsem si už myslel, že vidím pár přehnaných aspektů, ale pak přijde závěrečný zvrat a já čumím, jak nevím co. Nebudu nic vykecávat, to bych spoileroval. Navíc tohle není takový ten klasický hloupý žraločí film, kdy hrdinové nakonec žraloka nebo žraloky přemůžou a je tu happy end, tohle je něco úplně jiného. No o plném počtu hvězd nakonec nepochybuji. Těžko se to dá slovy popsat. Prostě, Napětí, atmosféra, beznaděj, reálně napsané postavy dvou nešťastnic co uvíznou v kleci 47 metrů pod vodou, solidní soundtrack ze studia tomandandy, překvapivý konec s nečekanou pointou. Co víc si přát? Tohle přece zkritizovat ani nemůžu. Velký palec nahoru ! ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Máme tu léto a kromě akčních popcornovek je potřeba i nějaké té hororové atmosféry. Nejlépe s troškou krve v moři. 47 meters Down mě zaujal trošku zajímavým nápadem a to poslat dvě hezké holčiny v kleci vstříc osudu do hlubiny. Kolem krouží žraloci a ukazatel vzduchu klesá. Co teď? Snahu o dobře natočený horor tvůrcům upřít nelze. Atmosféra pod hladinou je totiž opravdu dobrá. Navíc žraloci nejsou gumový a ani značně CGI. Film se ovšem nevyhne jistým klišé a to, že jakmile se po dvaceti minutách ocitají dvě krásky ve vlhkém hrobu desítky metrů pod hladinou, tak jedna je velká hrdinka a druhá velká panikářka. Občas mi lezla až na nervy. Krom neúměrného mizení baru vzduchu je i poslední půl hodina až velmi průhledná. Plus má film za kameru, efekty, hezké herečky a napětí. Já si zas pro změnu uvědomil, co mě skutečně děsí. PS: Odpustím i tu nepravděpodobnost s okem. (69 %) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradičně podaný žraločí thriller. Člověk by řekl, že už se toho zde moc vymyslet nedá, ale autoři si věděli rady. Nebylo to vůbec špatný, rozhodně lepší jak nedávné Mělčiny aneb žralok vs. mořské dno. Fajn nápad, solidní napětí, co mi vadilo asi nejvíc byly nepřirozené útoky rybiček "hlavně ať je vidět co nejvíce zubů". 65% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Letošní rok sebou zatím přinesl několik velice milých překvapení napříč všemi filmovými žánry. Já se samozřejmě nejvíce soustředím hlavně na ten hororový a tak jsem si nemohl nechat utéci mediálně prosazované Mělčiny (The Shallows). Po kultovních Čelistech však pořád marně čekám na stejně kvalitní podívanou a ani film Jaume Collet-Serry mě naplno neuspokojil. Ano byla tam nádherná příroda, krásná Blake Lively a slušná atmosféra, ale tvůrci se nechali v některých pasážích dost unést, což mi dost kazilo celkový prožitek z filmu (dal jsem mu ve své recenzi 65%). No a potom úplně v tichosti přišel na scénu podmořský thriller 47 Meters Down, na který jsem natrefil úplnou náhodou při čtení jednoho zahraničního blogu. V tu chvíli mi bylo jasné, že si ho nesmím nechat ujít. Zvláště když je kromě thrilleru zařazen i do hororového žánru. V žádném případě se však nejedná o další čistokrevný „žraločí“ kousek. No ani náhodou. Žraloci tu sice také dostanou dost prostoru a dočkáme se i několika útoků v jejich podání, ale hlavní náplní filmu je něco zcela jiného. Britové všechno vsadili hlavně na psychologickou stránku, celkovou beznaděj obou dívek a pomyslnou naivitu diváků. Vše nám však bylo naservírováno v rovnoměrných dávkách tak, aby si z toho divák odnesl nezapomenutelný zážitek a hlavně, aby se u sledování filmu nenudil. Rozporuplné pocity však nejvíce pocítí milovníci potápění (mezi které se taky počítám, mám už za sebou pár ponorů – v kleci ovšem ani jeden), protože některé situace jsou hodně na hraně reality a jde spíše o zbožné přání (představy) samotných tvůrců udělat z filmu co „nejakčnější“ podívanou. Pokud bych měl tak srovnat 47 Meters Down a The Shallows, vyhrál by o malý kousek tento film. Oba kousky sice sebou přinesli několik kiksů, které nejsem schopný úplně překousnout, ale atmosféru mají opravdu hodně slušnou. Tady se mi ovšem více líbilo digitální zpracování žraloků a proto musím dát o trošku větší hodnocení. 70%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Celý film nemají holky signál na loď a musí vyplavat ven z klece a výš, aby se dokázali spojit s Taylorem na lodi. V závěru filmu Taylor (Matthew Modine) mluví s Lisou (Mandy Moore) uvězněnou v kleci na dně. (Ace.A.T.L.)
  • Žraločia klietka so žeriavom boli pre potreby filmu vyrobené v britskom Kente. (MikaelSVK)
  • Pôvodne sa malo vo filme objaviť aj zopár scén so Stuartom, Lisiným (Mandy Moore) ex-priateľom, ktorého si zahral James Van Der Beek. Všetky boli nakoniec zrušené a z konečnej verzie vystrihnuté. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama