Reklama

Reklama

Trpělivost

(festivalový název)

Obsahy(1)

Úřednice během své denní rutiny – všechny vibrace její tváře. A muž, který na ni netrpělivě čeká za okny. (Brněnská 16)

Recenze (7)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Vypointovaná tělesná hříčka, jejíž doslovnost na mě působila poněkud strojeně. Konfrontace nacistického systému (tedy jeho personálu) a vražděných Židů se zde – na rozdíl od nesčetných příběhů (beletristických i memoárových) – znázorňuje alegoricky, tedy vypjatě, přehnaně – didakticky (jakkoliv přesně). Mnohem větší hrůza může vzejít z prostšího rozhovoru, tělesného kontaktu dozorce a vězně, nebo člověka se žlutou hvězdicí se známým člověkem minuvším jej bez pozdravení. Beru však tento pokus jako (osobně) nutnou zkoušku, jakousi přijímací zkoušku lidské tváře. Jakého množství lhostejnosti je schopna, aniž by zcela zkameněla. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Před Saul fia jsem pro zajímavost chtěl vidět něco, co Nemes natočil předtím, abych si udělal přibližný obrázek. No a teda nacpat do třinácti minut (natočených na !jeden! záběr) takovou atmosféru, je teda kumšt. Nacistická mašinérie v plné palbě je sice vidět tak nějak zpovzdálí, ale stejně z ní mrazí. 90% ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Celý čas som bol zvedavý a nedočkavý na záverečné vyvrcholenie a to zapôsobilo ako malo. Totálne ma rozsekalo. Aj keď som síce hádal že dej sa odohráva počas vojny, nečakal som toto. Nemes dokonale v desiatich minútach vyjadril chladnosť a mechanickosť holokaustu. 70 %! ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Človek sa len môže pýtať: ako je to možné? Ako sa mohli na tomto podieľať všetci tí bežní, obyčajní, "dobrí" ľudia? Odpoveď je stále v nedohľadne. ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Je to sice síla, na druhou stranu, netrpělivost přetékala. trvalo to opravdu věčnost, ale je pravda, že tímto způsobem vyjádření lze také ukázat jednu stránku téhle záležitosti. Ne každému tenhle způsob vyjádření sedne. ()

Dharmma 

všechny recenze uživatele

Část v kanceláři mi připadá jako neúprosná věčnost a podlě mě mohl být snímek vyjádřen o dost zábavněji. To by ale poté nevyjadřovalo tu trpělivost a zavírání očí před masakry té doby. Jak řekl Martin Luther King, Jr. : ,,The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people." ** Především za myšlenku. ()

Reklama

Reklama