Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 1

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (625)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Mám neskutečně rád Kingovo adaptace, co se nebojí vysvětlovat pozadí toho, co se děje a budováním příběhového podhoubí tráví velkou část stopáže. Takže jsem nadšený i Doktora Spánka. A dokonce si dovolím tvrdit, že v některých oblastech je  lepší, než Kubrickovo Osvícení. A to nejen proto, že se tu tentorát řeší, co to vlastně to osvícení je. První půlka by možná zasloužila zopár zajímavých vizuálností navíc - totiž co se řemeslné stránky věcí týče, první díl je prostě mistrovství nejen režiséra, ale tohle má v sobě mnohem víc duše, kterou dokáže prodat perfektní casting a rozhodně to není jen boží McGragor, ale i všichni ti, co jim občas hrůzně září oční bulvy. Délka mi vůbec nevadila, ba naopak (protože atmosféra). Budování mytologie, hrůzno, které spoléhá na temnotu duše a světa a nikoliv na laciné lekačky? Já jsem spokojenej dost. PS: během psaní tohoto komentáře nebylo ublíženo žádnému duchu, přízraku, ani fanouškovi disca 80 let, ačkoliv by si to nejspíš zaslouži.  ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Těžko adaptovatelná a přitom tuze dobrá Kingovka. Kdyby chtěl scénář jet maximálně podle struktury předlohy, budou polovinu stopáže tvořit sezení Anonymních alkoholiků. Chápu proto, že se Flanagan daleko víc soustředil na Abru a Rose, protože jejich linky jsou daleko filmovější (byť ne osobní), ale z chudáka Dannyho tak zůstává vedlejší charakter. Na to, že se navíc nutně musí pokračovat v Osvícení filmovém a daleko méně v tom knižním, je závěr až překvapivě silný, z logiky věci děsivější a sympaticky uctivý k předloze / předlohám, jakkoli jsou změny (v čele s tou největší) na první pohled ke zlosti. Z příběhu o překročení vlastního stínu tak vzniklo něco jiného, ale hororu, který se nebojí vyvarovat laciných lekaček a jen využívat atmosféru nejde nevzdat hold. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po 39 letech se nám jistý režisér Flanagan snaží vnutit představu, že potřebujeme vědět co se stalo s Dannym Torrancem z Osvícení. Ano, jistě základem pro film je Kingova knížka, která původní příběh rozvíjí. Upřímně musím říct, že jsem byl na začátku spíše skeptikem a podobné návraty po letech vnímám jako dosti násilný způsob jak vykrást předlohu a napěchovat si dolarama kapsy. Jenže, tak jednoduché to nebude. On se Doktor Spánek překvapivě povedl. Původní myšlenku o osvíceném Dannym rozvinul do mnohem větší podoby a my zjišťujeme že svět je mnohem nebezpečním místem než by nás kdy předtím napadlo. Příběh je často tak silný jak je silný jeho záporák a tady nastala trefa do černého. Rebecca Ferguson je zkrátka luxusní. Tu paní rozhodně doporučuji sledovat! 85% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dva roky zpátky, když jsem tento snímek viděl poprvé, jsem byl velmi zklamán. Čekal jsem totiž další OSVÍCENÍ a nebyl na film správně připraven ani naladěn. Po druhé projekci a jiném uchopení příběhu, musím uznat, že jsem Miku Flanaganovi křivdil. Výrazně měním hodnocení směrem nahoru a uznávám kvality tohoto díla. Jedna hvězda je za velice pěkný vizuál i hotel Overlook, druhá za návaznost a jisté doplnění již zmíněného kultovního THE SHINNING, třetí za závěrečnou scénu, kdy Danny vypustí z krabiček své démony a půlhvězdička navíc pak za uhrančivý herecký výkon atraktivní R. Ferguson. Kdo z vás má rád původní snímek z roku 1980, může si DOCTOR SLEEP užít, avšak musí k němu správně přistoupit. Ne, jako já napoprvé. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné filozofické dílo, které se na první pohled tváří jako mystery horor. Jen si nejsem jista, zda si zrovna Osvícení zaslouží tolik pozornosti, kolik se mu v tomto filmu dostalo. Naprosto špičkově zrežírované a sestříhané, takže udrží divákovu pozornost po celou dobu. A nejen nějakou liknavou pozornost, ale pozornost plnou očekávání věcí příštích, touhu zbavit se napětí a zároveň doufání, že takhle dobrý film hned tak neskončí. Bohužel skončil a to je jeho jediná chyba. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu Abra (Kyliegh Curran) říká Dannymu (Ewan McGregor) „strýčku“ pouze jako krycí historku k cizincům anebo jako lichotky k Dannymu. V knize jsou ale skutečně příbuzní ze strany Jacka Torrance. Danny se to dozví od její babičky umírající na rakovinu. (Mikahu)
  • Z rádia v kempu hraje „Home“ od Henry Hall & His Gleneagles Hotel Band. (Duoscop)
  • Odkazů na dílo Temná věž (2017) je ve filmu více: Dan (Ewan McGregor) například vystupuje z autobusu společnosti Tet Transit . V Temné věži je společnost Tet Corporation; lihovar, kde je zabit Bradley Trevor (Jacob Tremblay), patří společnoti LaMerk Industries, která se také vyskytuje v Temné věži. A v neposlední řadě, když Andi (Emily Alyn Lind) vychází z kina, je za ní vidět plakát, kde je vyobrazen Joe Collins nebo-li Dandelo – postava z Temné věže. (Charpy)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama