Reklama

Reklama

Hlava 22

(seriál)
Trailer 1

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál Hlava 22, natočený na motivy věhlasného stejnojmenného románu Josepha Hellera, vypráví příběh prohnaného a bezkonkurenčního flákače Yossariana (Christopher Abbott), pilota bombardéru amerického letectva za druhé světové války. Ten je celý bez sebe, protože se ho snaží zabít tisíce lidí, které nikdy neviděl. Jeho skutečným nepřítelem je ale vlastní armáda, neustále navyšující počet misí, které musí letci absolvovat, aby splnili povinnost. Pokud se však Yossarian jakkoli pokusí vyhnout svým nelogickým povinnostem, poruší absurdní, byrokraticky vykonstruovaný paragraf známý jako Hlava 22, který udává, že obavy o vlastní bezpečnost tváří v tvář skutečným a bezprostředním ohrožením jsou důkazem racionálního uvažování. Letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Žádost o uvolnění ale svědčí právě o psychickém zdraví a proto k němu dojít nemůže. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (133)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Mdlé. Zajímalo mě, jak moc je to blízké předloze. Ze zvědavosti jsem ji začal číst a zjistil, že Hellerova kniha je plná zajímavých postaviček a jejich vzájemných interakací, které jsou velmi - opravdu velmi - zábavné. Seriál si z toho samozřejmě něco bere, ale nejblíž se to kvalitám předlohy přiblížilo v prvních minutách prvního dílu. Jinak mi ale přijde, že tvůrci zkrouhli vše zajímavé, mnohé dobré vynechli a celé to zaobalili do žlutohnědé bezvýraznosti. Hellerovu předlohu však vřele doporučuji. Filmová adaptace z roku 1970 mne bavila o trochu více. Sice trpí stejnými problémy, ale neni tak táhlá, takže se člověk nenudí tak dlouho (nebo tak intenzivně) a současně je obsah jaksi "nasekanější". ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento mini seriál som si zamiloval. Asi to nieje prekvapenie, keď mám medzi obľúbenými seriálmi samé vojnové kúsky. Toto bolo ale veľké prekvapenie. Christopher Abbott absolútne úžasný. Dávam tomu mesiac a stavím sa, že ho budem mať medzi obľúbenými hercami. Už v snímke Sweet Virginia (2017) bol skvostný. Až mi je divné, že tu vyzerá o 10 rokov mladšie. Respektíve - nečakal by som, že dokáže na mňa pôsobiť, že má nejakých 20-22 rokov. Tiež pochválim prenádhernú sestričku Tessu Ferrer, strašne ma mrzí že to s ňou skončilo tak otvorene. Ale hold to je vojna. Tiež ma mrzí málo priestoru pre režiséra snímky Georgea Clooneyho. Hral tu veľmi zaujímavú postavu, z ktorej by som si dal viac. Tiež Hugh Laurie, ktorého nejak zvlášť neobľubujem sa mi tu páčil a tiež škoda malého priestoru. Úžasné šokujúce momenty a v skutku smutný koniec. Ja chcem viac !! ()

Reklama

Soweek 

všechny recenze uživatele

4,5*. Hlava 22 umí být stejně zábavná jako krutá. Mashovský humor ( řekl bych skoro až nadčasový vzhledem k tomu, jak je dílo staré ) a odlehčenou komedii střídá drsná realita války, ve které hlavní postavy umírají rychleji než ve Hře o trůny. Režisérsky i herecky bravurně zvládnuté, škoda jen toho nezáživného konce, který ale vlastně nemůžeme přisuzovat seriálu, když se jede podle knihy. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Hlava 22 je úžasná kniha, která se čte jedním dechem i přes svůj velký rozsah. Miluju na ní tu lehkost, nadhled a spoustu černého humoru...přesně ty věci mi v seriálu chyběli. Představitel Yossariana byl sympatický, některé postavy byly výborné (Hugh Laurie, Major Major nebo bezkonkurenční Milo). Na druhou stranu mě mrzelo, že hodně postav bylo představeno jen tak okrajově a celé to působilo depresivním dojmem... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmů a seriálů podle mých oblíbených knižních předloh se většinou obávám, v tomto případě jsem byl ale příjemně překvapen. Přestože se tvůrci pochopitelně předlohy striktně nedrželi, vůbec mi to nevadilo, protože jsem dostal velmi dobře natočený protiválečný seriál se slušnými hereckými výkony a se skvělým střídáním humoru a dramatu. Zklamání se naštěstí nekonalo, naopak jsem se dobře bavil. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama