Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Pokud se slavná Extase s něčím srovnává, je to právě Erotikon. Dle mého názoru vychází s lepším hodnocením nakonec Extase, i když si nejsem jist, zda je to tím, že je již zvuková. Každopádně se Erotikon nemá za co stydět, jistě by obstál i ve světové konkurenci, zejména díky objevné kameře, na které si Machatý dával tolik záležet. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Erotikon už ztratil veškerou pachuť skandálního filmu pro dospělé, ale neztratil estetiku uhrančivosti, která vás provází celý film. Skvělé dvě hlavní postavy mezi kterýma to doopravdy jiskří, pěkné filmové postupy z kterých sálá nostagie a pak také třeba skvělá kamera Oty Hellera. Našlo by se spoustu důvodů proč vám doporučit tenhle film... Možná i proto, že to byl jeden z prvních českých filmů, který za něco stál a mohl se měřit i se zahraniční konkurencí... ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Filmu bych dal normálně hvězdičky čtyři. Příběh o dívce Andree, která se zamiluje do světaznalého George je velmi naivní, ale na svou dobu, a to i vzhledem k erotickým scénam, velmi radikální a revoluční. Tak proč tedy hvězdiček pět. Měl jsem tu možnost vidět ho s živým hudebním doprovodem..a to ne ledajakým. Zapomenutý orchestr země snivců pražského Divadla Archa vytvořil na projekci takovou atmosféru, že by se dala krájet! :) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh je nesmírně naivňoučký, takže se na něj nedá příliš koukat. Fjord ovšem předvádí takové kousky s obličejem, že by mu je leckterý klaun záviděl. Protáhne bradu, natáhne obličej, smrští ho. Úžasné, ale koukat na to skoro hodinu a půl omrzí. Doprovodná hudba má neskutečné výkyvy v poslouchatelnosti. Ale co je naprosto skvělé, to je kamera. Nejen, že není statická, ale ona je i objevná. Nebýt závěrečného rozuzlení, kdy se Pištěk vypořádá s Fjordem a Rina díky tomu pochopí, byla bych snad ochotná hodnotit výš, ale samotný film je skutečně blbý, takže mě si získal jen technickou stránkou, přesněji kamerou. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Debut Ity Riny v českém filmu je nezapomenutelnou událostí z mnoha různých důvodů. Je neodpustitelné, že její další tvorba (u nás i ve světě) jakoby stále neexistovala. Nejen Machatý to s ní uměl na výbornou, také například Karel Anton věděl, a proto právě jí svěřit roli Tonky Šibenice. Co ale chtít, když dodnes nedošla plné renesance všechna díla, která ve své době smetli takové události, jakými byl zvukový film či jinak špatně načasovaná premiéra? Stále se budeme schovávat za historické milníky a dojde-li ke snaze o nápravu, bude po zásluze potrestána. Ale snad už se konečně blýská na skutečně lepší časy. Erotikon už nebude muset být jediným českým němým filmem, který se dostal na obrazovky ČT mimo stoletých oslav, nebude prezentován jen pro minoritní publikum a díky možnostem DVD zasadí se o nový směr, který snad nepřinese jen další dva filmy s Burianem. To by bylo opravdu málo. - - - Viděno v kině Ponrepo, v divadle Archa, na StummFestu, v sále 429 na FFUK zkrácenou verzi, v kino sále na UPOL a v CineStaru. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • První československý film s "nahou" scénou. (džanik)
  • Obsah filmu bol utajovaný až tak, že mená zahraničných hviezd neboli ešte týždeň pred nakrúcaním zverejnené. (Raccoon.city)
  • V letech 1993–1995 byl film rekonstruován a technicky restaurován. Jako nový autor hudby byl přizván Jan Klusák. (sator)

Reklama

Reklama