Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kefallénie je krásný řecký ostrov, kde lidé ctí tradice a váží si života. Píše se však rok 1940 a dokonce i sem se blíží krutá druhá světová válka. A dorazí krátce poté, kdy se Pelagia, dcera místního lékaře, i přes jeho námitky zasnoubí s mladým rybářem, který se záhy přihlásí do armády. V dubnu 1940 vstoupí do městečka Argostoli italská armáda, která si vybuduje tábor na mořském břehu. Doktor Jannis odmítne Correlliho ubytovat ve svém domě, nakonec však ustoupí pod podmínkou, že za jeho ubytování bude dostávat lékařský materiál. Correlli, který bydlí v pokoji Pelagie, se pokouší s dívkou sblížit, ta ho však odmítá. Poprvé dívka na nepřátelství zapomene, když jí Correlli zahraje na mandolínu. Nedokáže však pochopit, jak může hrát a zpívat, když jinde umírají lidé. Correllli se jí snaží vysvětlit, že i ve válce mají lidé právo na malé radosti a vyzná jí lásku. Zpočátku nevraživě přijímaní italští vojáci si po čase získají Řeky svými koncerty na náměstí a dokonce i nevraživost Pelagie ke Correllimu se pomalu a nenápadně mění v lásku. Do téměř idylického období zasáhne Mussoliniho porážka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kýčovitá slaďárna z krásného řeckého prostředí, kde se odehrává "velký" milostný příběh na pozadí druhé světové války. Válku rozhodně nečekejte ale připravte se na hrající a zpívající vojáky a jednu kýčovitou romanci o tom jak ona miluje jednoho ale bůh ví proč se zamiluje do jiného. Asi proto, že má mandolínu. ()

hynous 

všechny recenze uživatele

"When you fall in love, it is a temporary madness. It erupts like an earthquake, and then it subsides. And when it subsides, you have to make a decision. You have to work out whether your roots have become so entwined together, that it is inconceivable, that you should ever part. Because this is what love is." ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Pro pořádek musím dodat, že jsem ovlivněná četbou de Berniéresova románu. No nevím, jak se o filmu vyjádřil on (ale v jeho případě si přestavuji nějakou hodně ironickou poznámku), ale scénarista se fakt vyřádil .. děj je totálně přestavěný od počátku do konce, takže některé scény mají naprosto nelogické vyústění (Kupříkladu proč Carlo zachránil Corellimu život - chcete-li to vědět, přečtěte si knížku), nehledě, že klasický hepáč se opět koná (v knižce po zhruba 50-ti letech). Přitom měl film tolik možností být dobrým přepisem (a ne se jím honosit, když to přepis není) - výborný herecký potenciál, zručný režisér, docela originální námět. Musím však uznat, že v rámci možností (tedy pod scénáristovou brutální rukou) odvedli fakt dobrou práci. Filmu chybí naprostá odlehčenost a humor de Berniéresova románu, zbyla jenom milostná zápletka a to ještě zprzněná. Jak jinak to mohlo skončit, vždyť romány tohoto autora jsou naprosto nezfilmovatelné, a když už tak jedině geniálními šílenci... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem dlouho odolávala, ale děkuji Bohu, že jsem mu odolat nedokázala. Byla jsem velmi mile překvapena. Film z války nemusí být nutně od začátku do konce jenom o střílení a zabíjení. Neobjevuje se zde krveprolití jako v jiných filmech. Jistě, střelba se zde také objevuje, ale až v druhé polovině, kdy slouží jako vyústění událostí, ke kterým došlo. Italská jednotka se vzepře Němcům. Ze začátku zde válka působí jen jako jakýsi doplněk nebo prostředek k navození atmosféry a přiblížení doby. Nicolas Cage se sem opravdu moc nehodí. Jinak námět a všechno okolo bylo skvělé. Nádherná řecká příroda, malebné městečko a krásná hudba, která příběh dotvářela. Ideálně strávené dvě hodiny. Je zde pár scén, které mě dostaly-zbytečná poprava italských vojáků a zemětřesení. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo (a to jsem jinak cynik). Knihu (asi naštěstí pro film) jsem nečetl, takže čistě podle toho, co jsem viděl, chválím Cagea, kterého jinak příliš v oblibě nemám, ale tady mu role sedne a já mu toho klaďase věřil, Penelope Cruz (obdobný případ) a zejména Johna Hurta. Rozhodně tohle dílo na poli válečných romancí řadím mnohem výše, než oskarového Anglického pacienta (u kterého jsem usnul) nebo Cold Mountain (u kterého jsem se ve vypjatých okamžicích smál). Myslím, že jde o poctivé 4*. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Nicolas Cage a Penelope Cruz spolu při natáčení prožili románek, který údajně vedl k rozhovoru s jeho tehdejší manželkou Patricií Arquette. (Edgerton)
  • Natáčelo se na řeckém ostrově Kefalonia. (xisp)
  • Námětem pro knihu i film byly události z 24. září 1943, kdy bylo popraveno 5 000 italských vojáků, kteří se po boji vzdali Němcům. Popravu nařídil sám Adolf Hitler a patří k nejhorším válečným zločinům druhé světové války, protože Němci postříleli neozbrojené válečné zajatce. (xisp)

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama