Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Kdo tuhle dobu nezažil a idealizuje si ji, asi bude z tohoto filmu nadšen. Idealizuje - mám na mysli i co do děsu a hrůz. Film takové, řekněme, televizní kvality. I co do děje, poměrně velká nuda a prázdno. Ale na omluvu filmu uvádím, že jsem na něm byla v době, kdy kino promítá speciálně pro matky s dětmi. Takže jsem občas přes řvoucí nemluvňata vůbec neslyšela dialogy. Kino Aero by mělo v těchto případ aspoň výrazně zlevnit vstupné. Nebo raději pouštět lidi dovnitř úplně zadarmo. Aneb mezi řvoucí děti a matky nikdy více. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film Balón si zaslouží smeknout klobouček. Námět, scénář, výprava, režie, kamera, střih, obsazení i herecké výkony... Vynikající! V úvodu mi to lehce připomnělo Občanský průkaz (který mám velmi ráda), ale vůbec to nebylo na škodu. Já tu hnusnou dobu pamatuju a možná i proto jsem si celý film tak parádně užila. Vlastně i slza dojetí mi ukápla.. A před reálnými postavami smekám až na samou zem, ti museli mít fakt koule! Železná opona byla peklo, sbohem a šáteček. ()

Reklama

mab 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin s mistrně vykreslenou atmosférou strachu. Každý se bál, nevěřil svému sousedovi, bál se, že ho zradí vlastní děti. V takové atmosféře se těžko hledají kladní lidé, protože kdo něco věděl a neřekl, skončil často špatně. Zajímalo by mne, zda učitelka ve škole byla dle skutečné události, nebo vymyšlená. Též mám za to, že kdyby se prcek rozkecl ve školce, on by to pravděpodobně nějaký jiný prcek řekl doma a bylo by zle. Každopádně mi ve filmu chybí rozvedení konce(klidně textem), co se stalo stasi zmetkům, učitelce, kde se usadili uprchnuvší, co rodiče, co zůstali atp. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(14/2022) / Tak toto nemcom naozaj vyšlo. Špičkové, až hollywoodske spracovanie (naozaj v tomto prípade myslené ako pochvala, pretože čítal som už aj negatívny sentiment na túto tému ohľadne tohto filmu). Poriadna dávka napätia a stále veľmi aktuálna téma. Vždy bolo jasné, že ploty sa v socializme nestavajú na obranu ale na zabránenie úteku z raja. Každý jeden útek alebo pokus oň podkopával vratkú, vynútenú morálku. Každý podobný film je stále potrebný. Osobne sa aj divím, že Česko/slovenský filmári sa niečomu na tento spôsob vyhýbajú, námetov by bola kopa. Snáď sa raz dočkáme. Film Balón je príjemné prekvapenie, aj v Európe vieme natočiť atraktívne thrillery. (8/10) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak lze absenci vyššího rozpočtu nahradit schopnou režií a smysluplným scénářem. Balón je nejsilnější ve svém tempu, ve schopnosti diváka zaujmout a neztratit ho. Neustále se něco děje, zároveň není divák přehlcený, takže vysoké tempo děje není na škodu. Postavy jsou sympatické, některé řeší dilemata, která by vydala na samotný film (syn rozhodující se mezi pudem dospívání a dospěláckou zodpovědností). Příjemné překvapení. 7/10 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)

Reklama

Reklama