Reklama

Reklama

Čas čarodějnic

(seriál)
  • Velká Británie A Discovery of Witches (více)
Trailer
Velká Británie, (2018–2022), 18 h 1 min (Minutáž: 41–47 min)

Předloha:

Deborah Harkness (kniha)

Hudba:

Rob Lane

Hrají:

Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Julian Kostov, Alex Kingston, Valarie Pettiford, Sorcha Cusack, Lindsay Duncan, Edward Bluemel (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Seriál vychází z knižního bestselleru od Deborah Harknessové a je milostným příběhem odehrávajícím se na pozadí oxfordského akademického světa. Je to ovšem svět, kde hrstka čarodějnic, upírů a démonů žije a pracuje mezi lidmi, na první pohled skrytá lidským pohledům. Historička a čarodějnice Diana Bishopová objeví v jedné z oxfordských knihoven rukopis, který ji vtáhne do víru nebezpečné záhady a zkříží její cesty s tajemným genetikem Matthewem Clairmontem (Matthew Goode). Ten má také jedno temné rodinné tajemství - je to upír. Diana a Matthew se vydávají na cestu, která má pomoci pochopit tajemství starodávného rukopisu. Postupně se vyvíjí i jejich vztah a události hrozivě poodkrývají, že mezi čarodějnicemi, upíry, démony a lidmi existuje od pradávna jen velmi křehký mír. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Fajn pohádkovější fantasy, která má velmi příjemnou atmosféru a dobře si pohrává s historií i mýty. Goode s Palmer jsou super, i když pravda, obvykle každý zvlášť. Ne vždy jim to spolu ladí a občas to v projevech vzájemných sympatií působí trochu toporně. První série ve vás vzbudila zvědavost, jak to bude dál s příjemně pomalejším odhalováním, jak tenhle svět funguje, druhá byla poněkud utahanější a trochu natahovaná, třebaže kulisy alžbětinské Anglie jsou skvělé. Třetí série překvapivě hodně dějová, ale s promarněným finále. A logicky velmi neuspokojivým vysvětlením. Spousta věcí z první série logicky odporuje vyznění, mohlo to tak být už v předloze (bohužel nečetla jsem), ale pak nechápu, proč to pro seriál „neopravili“. Svět démonů zůstává po celé tři série záhadou a není zdaleka dobře vyjasněn pro celkovou myšlenku trilogie. Ve třetí sérii opět přichází s myšlenkou, která mi ve filmech poslední doby přijde čím dál tím víc častější a se kterou mám z filozofického hlediska obrovský problém – nemocný člověk, který pod vlivem okolí páchá zločiny na nevinných a nakonec je mu odpuštěno ve stylu – ty za to nemůžeš, to ta nemoc, prostředí, systém, apod. Vidět to bylo například i v Jokerovi s Phoenixem, ale toto zbavování odpovědnosti a přehlížení obětí mi přijde krajně děsivé. A nechápu, jak se čím dál tím víc tvůrců nejen ve filmech může tvářit, že to je v pořádku. Nicméně Čas čarodějnic je v mnoha směrech podařená fantasy napříč staletími, s propracovanými postavami, dějovostí, sympatickými herci, podařenou atmosférou a hravostí pokud jde o historii, mýty a legendy. Jako celek 75%. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mohl být temnější, kdyby tak očividně necílil na standardní chutě ženského publika. Diana je hodně standardní hrdinka seriálů pro ženy, která - ačkoliv akademička - je poháněná hlavně emocemi. Upírský (francouzský :D) aristokrat Matthew je do velké míry splněný romantický sen a jeho problematické stránky se neřeší, včetně toho, že (stejně jako všichni další upíři v seriáluú na někoho starého patnáct set let nemá aboslutně žádný problém s tím žít v současnosti. Několik amorálních věcí, které udělá, je briskně zameteno pod koberec. V rámci žánru se ovšem pořád jedná o zajímavý kousek. ()

Reklama

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo, že se na to bude i dát koukat, ale postupem času se z toho stávala čím dál větší slátanina. Já nevím, co na tom ty lidi tak baví... žena, která je ve skutečnosti hrozně mocná, ale potřebuje prince na bílém koni, aby přišel a ukázal ji, že vlastně není úplně k ničemu, nebezpečná, zakázaná láska k upírovi, bohatý muž s frekventovanýma emočníma výlevama a láska na život a na smrt po čtrnácti dnech od prvního setkání. Tyhle rysy jsme mohli vidět ve Stmívání, vlastně i ve 50 Shades of Grey, pravděpodobně i v Upířích deníkách (nevím, neviděla jsem) a teď tu máme Čas čarodějnic. Já říkám jen: proč? To je pro většinu lidí (a ano, pravděpodobně většina z nich budou ženy) tak hrozně úžasný sledovat příběh, ve kterým přijede princ na bílým koni, aby vás zachránil, a příběh, ve kterým se ženy zamilovávají do mužů, do kterých by se zamilovávat neměly? WTF. Pokud takhle fakt uvažuje většina populace, tak pak není divu, že tu stále máme (samozřejmě už méně znatelnou) genderovou nerovnoprávnost :D No nic. To byla jen taková odbočka. Každopádně pokud se na seriál chcete začít dívat ze stejného důvodu, jako jsem začla já, a to protože máte rádi seriály a filmy kde se objevuje magie, pak doporučuju spíš novou Sabrinu, nebo nový Čarodějky. Ani jedno sice není úplnej zázrak, především tedy rozpačitý rozjezd Čarodějek, ale zatím to má vzestupnou tendenci a dá se na to koukat. Pokud máte ale rádi/y plytkou prvoplánovou romantiku, plnou sladkejch, naivních a komických řečiček a citových výlevů, umíráte napětím u psedodramatických scén, tak pak je tenhle seriál určený právě vám. První sérii jsem dokoukala jen díky pěknému prostředí (Oxford, Benátky), ale fakt si nejsem jistá, jestli budu dávat šanci sérii druhý. Na druhou stranu se tam má cestovat časem, což je další z mých oblíbených témat, tak uvidíme no. A takhle to dopadá, když prostě chcete dosledovat všechny rozkoukaný seriály, i přesto, že vás vůbec nebaví :D Na tomhle svým přístupu k seriálům musím fakt zapracovat :D ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si to zaslouží delší rozebrání příběhu a ne takovou rychlou krátkou akci, co se týče kouzelných efektu tak jich bylo málo kdyby každý díl začal jako poslední byla by to bomba, ohnivý luk plný hněvu v podání krásné Palmer byl dokonalý. Příběh jak už každý zná všemi možnými způsoby je zajímavý ale málo rozebraný na první sérii, takže jeto průměrný jednoduchý seriál, s upíry a démony a čarodějky prostě v pohodě. Doufám že se dočkám zbytku a že další série mě překvapí. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pěkně udělaná, temná pohádka. O čarodějnicích, upírech a démonech. O hledání knihy života, i touze po moci, která je v některých lidech zakódována po staletích stejně. Perfektní chemie mezi hlavním duem, solidní výprava a triky, rozhodně ne nějak vyložená ztráta mého drahocenného času. Jen mě maličko nasrali s tím koncem, ale to se nedá nic dělat. Zrovna když jsem se do seriálu pořádně vnořil a zvažoval i čtyři hvězdy, tak šmik a game is over! Ne úplně, jak jsem dnes dočetl, chystají se rovnou dvě pokračování, což mi mou mrzutou náladu trošku spravilo a pokud mi to můj nabitý, natáčecí diář dovolí, dám si klidně další pokračování. Terese Palmer to totiž neskonale sekne a už jen kvůli ní do toho rozhodně půjdu zase. ()

Galerie (633)

Zajímavosti (9)

  • V knize není Gillian (Louise Brealey) Dianina kamarádka, ani se jí Diana (Teresa Palmer) s ničím nesvěřuje. Gillian je čarodejnice poslaná, aby Dianu špehovala kvůli jejím schopnostem. Diana ji nemá od začátku ráda, stejně jako Petera Knoxe (Owen Teale). (terez9119)
  • Deborah Harkness, autorka knižní předlohy, si zde zahrála menší cameo. Byla jedna z posluchaček Dianiny přednášky o alchymii. (teuwik)
  • Ve 2. sérii se hlavní dvojice dostane do Čech 16. století a setká se s císařem Rudolfem II. Hrad, ve kterém se scény v Čechách natáčely, se ve skutečnosti nachází v severní Itálii nedaleko Bolzana a jmenuje se Prösels. (Jolinar)

Reklama

Reklama