Reklama

Reklama

Alžírsko

(TV film)
  • Francie L'Algérie vue du ciel (více)
Francie, 2015, 88 min

Obsahy(1)

Unikátní výprava Yanna Arthuse – Bertranda a Yazida Tiziho na sever Afriky... Nezapomenutelné putování tajuplnou zemí, která na severu sahá až ke Středozemnímu moři, ale na jihu se již hluboko zakusuje do africké pevniny. Dechberoucí letecké záběry a emotivní komentář nabízejí pohled na úchvatnou krajinu, historické památky i neobyčejné lidi, jež obývají tento rozlehlý stát. Dokument představuje středomořský sever, pláže, poklidné zemědělské pláně, nádherná pohoří a náhorní plošiny, ale opomenout nelze ani prostředí zcela odlišné. Tím jiným světem je poušť Sahara. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože je hodina a půl na dokument vcelku hodně, tak se autorům nedivím, že nechtěli stříhat. A přestože mi nepřipadala první třetina moc zajímavá, protože se kamera vznášela především nad městy, bylo mi u závěrečných titulků jasné, že bez toho by nebyl ten obrázek o Alžírsku úplný. Tvůrci se totiž pustili nejen napříč největší africkou zemí, ale také zpět v čase. Při záběrech z dronu se dozvíte jak o histori, tak i součastnosti, o jeho obyvatelech, podíváte se na některé kulturní památky, na velmi rozmanitou krajinu...prostě taková "vzdušná exkurze" s průvodcem, který má k Alžírsku vřelý vztah. Kamera byla vynikající, nabízela perspektivu, kterou ze země nikdy nezískáte, ale hlavně...v poslední třetině se díky ní dostanete na místa, která jsou jako z jiné planety. Dokumenty sleduju rád a často, ale takovou krajinu jsem nikde neviděl... . Pokud o Alžírsku nic nevíte, uděláte si vcelku pěkný obrázek, který někoho k návštěvě navnadí a jinému to takhle bude stačit a raději se vypraví jinam. Každopádně já jsem maximálně spokojený...velmi lidsky pojmutý a zároveň edukativní dokument o zemi, o které jsem vlastně doteď nic nevěděl. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že Alžírsko je jenom poušť ale z dokumentu je vidět, že má i biosférickou vodní rezervaci nebo zemědělskou oblast. Potravinově je tedy Alžírsko , kde vzrostl za třicet let počet obyvatel čtyřikrát závislé na jejich masivním dovozu (známá arabská politika "obilí za ropu") což se v dokumentu řeší také. Dokument je obrazově nádherný. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí kamera a režisér, který ví, co divákovi ukázat a kde najít ty pravé přírodní i lidské divy země, kterou má evidentně rád. Ten snímek přímo láká k návštěvě Alžírska a představuje zemi v široké škále lokací. Pravdou je, že komentář je poetizující a rád se uchyluje k velkým slovům a vzletným spojením. Jaká je struktura společnosti, jaké jsou problémy obyvatel země, to z dokumentu nevyčtete, ale za estetický dojem záběrů snímaných balóny dávám plnou palbu. Vidět tohle v kině na velkém plátně by byl určitě fascinující zážitek. Celkový dojem: 90 %. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Záběry jsou úchvatné, některé informace zajímavé, o to nic. Ale celé je to pojaté, jak to říct, až tak nějak sebedojímavě - směrem k Francouzům, místním obyvatelům (i když z komentáře vyplývá, že sice úspěšně svrhli kolonialismus, ale sami pak nějak nemakali a nehospodařili), kultuře, až po to závěrečné pokleknutí. Nakonec nejzajímavější je to ztracené město na konci, kde se nacházejí dodnes záhadné malby, v nichž Däniken vidí mimozemského boha. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Alžírsko - země tisíce barev. Tak pestrá, jak jsem ani netušila. Dronové záběry z výšek (i ty z balonu, byla jsem poučena :)), které by člověk jako běžný turista vůbec neměl šanci vidět, nemají chybu. Skalní městečka, trhy, rozmanité oázy v poušti, červený písek i skály, zbytky tisíce let prastaré architektury, záhadné kresby ve skalách....Faktické i poetické, včetně pěkné hudby. Hluboký zážitek. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama