Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Na pozadí epických událostí ve Francii v době občanských nepokojů se odehrává příběh Jeana Valjeana, bývalého trestance, který se nedokáže vymanit ze stínu svého minulého života. Jeho budoucnost ohrožuje jeho nemesis, chladný policista a bývalý vězeňský dozorce Javert, který je odhodlán postavit Valjeana před soud. Mezitím je Fantine, dělnice opuštěná svým bohatým milencem, nucena okolnostmi ke stále zoufalejším činům, aby se postarala o svou malou dceru. Jejich příběhy se střetnou, když v pařížských ulicích vzplane revoluční násilí a Jean Valjean musí najít cestu sebepřijetí, vykoupení a lásky. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Poslední přepis Les Mis od BBC není špatná záležitost. Postavili se ke kanonizované látce jako obyčejně s respektem, s velkým rozpočtem, ale taky s ohledem na moderního diváka. U starších přepisů jsem si často říkala, že je potřeba po těch 150 letech mnohé aspekty románu komentovat a vysvětlovat. Určitě mi nevadí sociálně kritické komentáře Huga, naopak je považuju za to nosné. A v BBC měli hodně dobrých nápadů. Například Thénardierovi jsou zde velmi zajímaví už jen tím, že to není sehraná partička zlounů, ale mají problémy i mezi sebou a jsou to osobnosti mistrně pracující s přetvářkou. Velmi jsem ocenila celý příběh Fantine s Félixem Tholomyèsem před jejím odchodem do Montfermeil, protože na ten málokdy zbyde trochu času... Není to samozřejmě dokonalé, hodně otázek, které jsem měla u starších verzí jsou zde zodpovězeny, ale pokládají se zase jiné, které bych považovala za vysvětlené. Nicméně pro otevření klasické debaty na téma, zda je i dnes vhodné se zabývat klasickým románem 19. století a co si z něho můžeme vzít pro dnešek (kromě splnění jakéhosi minima v kontextu maturity či všeobecného přehledu, což samo o sobě nikdy nebude dostačující pro skutečný dospělý život). Finále krásně snoubí akční složku a rozuzlení jednotlivých osudů, nechybí víra v lepší zítřek, ale je velmi dobře a funkčně zpřítomněna i realita toho, že lidé jako Thénardier pokračovali své hnusné životy v koloniích a bída samozřejmě z ulic nevymizela ani po provolávání svobody na barikádách roku 1832... #bbc ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Asi jedno z najlepších stvárnení tejto adaptácie od majstra písaného slova Victora Huga. Hudba, výprava a réžia - to všetko spolu prinieslo jedinečnú atmosféru a nesmierne obsažne bohatú záležitosť. Dej, ktorý tu dýcha epikou aj na malom priestore a človek, ktorý má rád dobovo atmosferické záležitosti si tu jednoducho musí vychutnať každú jednu scénu ako si malý chlapec dokáže vychutnávať sladký cukrík. A predsa je tu jedna maličkosť, ktorá trochu kazí dojem, čo je teda obrovská škoda, no nedá sa nad tým privrieť oko. A tou je hlúpy multikulti casting odporujúci základnej racionalite. Ja chápem, že je to teraz moderné a plne zodpovedajúce "humánnym štandardom liberálnej kaviarenskej ľavice", ale podľa zdravého sedliackeho rozumu a na základe obrazu, ktorý poskytuje samotná kniha sem skrátka černoch rozhodne nepatrí. A tobôž nie ako jedna z hlavných postáv. To bola teda riadna päsť na oko, nech sa nikto nehnevá, je to môj názor (proti hercovi ako takom nič nemám, hral výborne). Hviezda dole. 85/100 ()

Reklama

Emily93 

všechny recenze uživatele

Som príjemne očarená z tejto adaptácie. Najskôr som bola jemne skeptická, ale tento seriál som si rýchlo obľúbila. Dominic West suverénne dominuje v stvárnení Valjeana, David Oyelowo v Javertovi je impozantný, presvedčivý výkon vznešenej Lily Collins v postave Fantine. Imponuje mi vynechanie muzikálnosti a pridanie dôrazu na príbeh. Bolesť a smútok sú nádherne zachytené s citom pre detail. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

BBC opět nezklamala a nabídla špičkové drama prvotřídní kvality a jednu z nejlepších adaptací Victora Huga. Tedy, všechny adaptace Bídníků jsou výborné, ale tahle určitě patří do TOP3 hned za verze s Gabinem a Depardiuem. Samozřejmostí je naprosto boží, velkolepá výprava a fantastické herecké výkony v čele s dokonalou Olivií Colman, která postavu madame Thenardiére dotáhla k absolutní dokonalosti a Lily Collins, která totéž činí s postavou Fantine. Dominic West a David Oyelowo jsou také absolutně perfektní. Navíc je to věrné předloze a ještě je tu něco navíc, hlavně v prvním díle, takže za mně naprosto povinná četba. Jasných 100%, tady prostě nejde nic vytknout. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Není to špatné zpracování. Scénář, kamera, hudba na výbornou. Líbí se mi ten běh času a prolínání osudů a blik záběrů na všechny protagonisty v daném čase. Trochu jsem měl strach z těch šesti dílů, jestli nebude jen natahování příběhů. Ale obava byla zbytečná a seriál rychle odsípal. Co však nechápu je casting. Budu se opakovat, ale černoch jako inspektor policie v třicátých letech devatnalctého století! Proč? Chápal bych to spíš v divadelním představení nebo přepis Bídníků do dnešní doby. A už nechápu syna Thenadiera a jeho ženy(běloši) a jejich děti tmavší pleti. Do oči bijící nesmysl. Jinak byl zajímavý začátek seriálu, kdy člověk očekává dle knihy počátek Valjeana a jeho ukradení chleba nebo galeje. Ale začátek se točil kolem rodiny Maria. Jeho raňený otec u Waterloo a nechtěná pomoc Thenadiera a poté výchova malého Maria jeho dědečkem. Co mi trochu hlava nebrala bylo stárnutí Maria. On malý kluk a Cosetta se narodila. On pořád ten stejný kluk a Cosetta sedm let? Jinak poprvé ze všech zpracování jsem slyšel oslovení soudruh ony studenty a dělniky na barikádách. Jinak Dominic West mi v roli Valjeana hrozně připomínal Valjeana (Hugha Jackmana) z filmového muzikálového zpracování. A ještě něco ke konci. Ač toto zpracování mělo šest dílů, tak konec, kdy Valjean sešel a umrěl byl moc zkratkovitý a moc jsem tomu nevěril. Chybělo to, co jsem zažíval u Gabina, kdy ho opustila Cosetta, jak chodil sám domů, jak pomalu sešel trápením a jak umíra s panenkou a usmívá se. ()

Galerie (291)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama