Reklama

Reklama

Rosamunde Pilcher

(seriál)
  • Rakousko Rosamunde Pilcher
Německo / Rakousko, (1993–2024), 250 h 9 min (Minutáž: 82–180 min)

Předloha:

Rosamunde Pilcher (kniha), Rosamunde Pilcher (povídka)

Hrají:

Stuart Davidson, Alexander-Klaus Stecher, Patrik Fichte, Daniela Ziegler, Michael Roll, Diana Körner, Christine Mayn, Siemen Rühaak, Will Mattos (více)
(další profese)

Epizody(160)

Recenze uživatele Skuby47 k tomuto seriálu (5)

Rackové ve větru (1999) (E31) 

Divácký zájem a kvalita filmu nemusejí nutně spolu korespondovat. Tento film tak nízko hodnocený více než stovkou zdejších uživatelů musí mít velké množství diváků, jinak by německá televize, která takové snímky točí na běžícím pásu, finančně vykrvácela. Dívá se na ně hodně lidí, kteří se stydí svůj kladný postoj k tomuto žánru projevit, aby nebyli považováni za primitivy. Je to oddechovka, která si na nic nehraje, jen si tak plyne. Herecké výkony tomu odpovídají. Jak to dopadne, poznáte už na začátku, takže při louskání ořechů na vánoce se zabavíte. Kdo čeká akci, či erotiku, bude zklamán. Když už jsem to dokoukala, musím konstatovat, že tato limonáda není nejhorší chuti, je trošku přeslazená, ale dá se konzumovat. Nechápu, proč ti, kdo dávají odpad se na to dívají a přidávají tím televizi na sledovanosti. Je to všude stejné, o co není zájem, zanikne časem samo. ()

Padající hvězda (2003) (E47) 

Jeden z mnoha romantických filmů natočených podle románů Rosamunde Pilcher. Každá doba má svoje autory románů určených pro ženy. U nás to kdysi byla Karolína Světlá. Škoda, že podle jejich vesnických románů nebylo natočeno víc filmů než se uchovalo v archivu pro pamětníky z prvorepublikové produkce. V současné době plné akčních krváků a hororů je to film pro ty, kdo hledají něco oddechového bez potoků krve. I takoví diváci platí koncesionářské poplatky a mají na své pobavení nárok. Nehovoře o tom, že se jedná vesměs o snímky nepříliš nákladné určené pro dopolední vysílání, kdy je přítomno jen málo diváků a je to pro tento žánr ten správný čas. Když nic jiného, tak lze ocenit krásné prostředí v němž se příběh odehrává. Tento snímek nebyl sice nikterak převratný, ale byl sledovatelný. ()

Hledači mušlí (2006) (E70) 

Jedna ze známějších romancí Rosamunde Pilcher, která se německé televizi docela povedla. Asi to bude tím, že se zde prolíná současnost s minulostí a je tím snímek jakýmsi způsobem ukotven v čase a příběh je skutečnější a barvitější. Nepopiratelný je vliv anglické spoluúčasti, ať už herecké nebo režijní. Většina filmů podle této autorky se odehrává totiž v blíže nespecifikované době, kdy reálie jsou spíše historické a používaná technika – mobily, počítače, automobily je moderní, čímž se příběh stává nevěrohodný a kýčovitý. Jen ve zdejší databázi je na padesát filmů natočených podle románů této autorky a vesměs jsou velmi nízce hodnoceny. Velký podíl na tom zajisté mají muži, což je pochopitelné, protože jsem se za celý svůj život nesetkala s chlapem, který by si četl zamilovaný románek určený ženám. Myslím, že dámská část divaček by byla shovívavější, protože kdo by neměl rád dobré konce. ()

Presumpce lásky (2010) (E93) 

Ještě štěstí, že Rosamunde Pilcher svou spisovatelskou kariéru v roce 2000 ukončila. Její romány měly zůstat asi jen na papíře. Nevím, kolik filmů podle této autorky německá ZDF natočila, ale už několik let její příběhy vysílá i naše televize. Tento je průhledný od začátku až do konce, ničím nepřekvapí. Navíc zápletka není původní, je částečně převzata s téměř 50 let starého úspěšného amerického muzikálu Za zvuků hudby. Zde však platí, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž. I když je film poměrně nový, je nezajímavě natočený a jeho zařazení do vysílání bych viděla spíš na odpoledne, než do hlavního večerního času. Z druhé strany podobných sladkobolných nesmyslů natáčí v současnosti řadu i naše televize, pro změnu seriálovou formou. Marně hledám, co bych pochválila, snad jen to sídlo. ()

Tajemství starého panství (2012) (E110) 

Rosamunde Pilcher chrlí romantické slaďáky na běžícím pásu a německá ZDF je natáčí se stejnou vehemencí s jakou je zařazuje do programu naše televize. Musím přiznat, že mám ráda romantické filmy od anglické BBC, která je rovněž natáčí, ale na nesrovnatelně vyšší úrovni. Těžko říci, jestli je za slabou kvalitu snímků na vině anglická autorka, které byl v roce 2002 udělen královnou Alžbětou II. Řád britského impéria, nebo německá produkce. Jednou za čas se taky na takový film kouknu, jako v tomto případě. Opominu-li slabé, téměř divadelní výkony málo známých herců, jednoduchý a průhledný příběh, zůstává mi k ocenění velmi krásné přírodní prostředí v němž se natáčelo a honosný půvab starého panství. Na tyto filmy je třeba se dívat jako na pohádky pro dospělé, kde dobro zvítězí a Popelka je závěrem bohatá a šťastná. Že mi připadají naivní není rozhodující. Jistě musejí mít své diváky, protože jinak by je sotva točili. Trocha té tolerance občas nazaškodí. ()

Reklama

Reklama