Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak budete tento komentár čítať predtým ako si pozriete film, tak vedzte, že vás naozaj čaká jedinečný zážitok. Film, ktorý svojimi smrteľnými hrami a napätím našponovaným až na prasknutie, nenechá nikoho nepoznamenaného. Mne dal knockout behom pár minút a ešte stále som sa z neho nedokázal spamätať, možno aj preto píšem takéto drísty. Takže len v skratke - odporúčam, must see, masterpiece! 100%. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Komorné, ale monumentálne majstrovské dielo a dokonale premyslená hra, ktorá ma posadila na zadok. Snímka Sleuth v celej kinematografii skrátka nemá konkurenciu, pretože je to nehorázne originálne napísaný a excelentne vygradovaný kúsok s mimoriadnou hudbou Johna Addinsona. Briliantný scenár plný šokujúcich zvratov, geniálnych nápadov a britkých dialógov sa totiž prefíkane pohráva nielen s hrdinami, ale aj s divákom. A tí herci, páni moji, tí herci! Olivier a Caine v "Slídilovi" predvádzajú také strhujúce herecké výkony, že to normálne vyráža dych. Neodolateľnému britskému čiernemu humoru v ich podaní som veril rovnako, ako všetkým tým úprimným emóciám, ktoré sa scéna po scéne odlupovali z ich mnohovrstevnaých postáv. Dávno som si žiadny film nevychutnal takým labužníckym spôsobom ako Sleuth. A je to fakt slasť, nechať sa unášať čírou radosťou z hry, až po zábavné, ale veľmi trpké finále. (100%) ()

Reklama

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách geniální! Film mě dokonce donutil si v duchu zapolemizovat nad tím, zda Oscar pro Branda za Kmotra byl správná volba. Michael Caine a především Laurence Olivier odvedli naprosto špičkové výkony, k čemuž jim samozřejmě velmi vydatně pomáhal i scénář. Byť se jednalo nejen žánrově o něco naprosto odlišného, tak prostředím, atmosférou i některými momenty mi tento snímek připomněl Vraždu na večeři. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vicemene divadelni show o dvou hercich v prostredi jednoho baraku. Pred 40ti lety to mozna fungovalo, ale dnes mi to prijde cele znacne naivni a scenaristicky az prilis predvidatelne. Navic ta britska prichut predevsim v prizvuku obou hercu se mi vazne netravi moc dobre. Ale dobre, za ten pekny interier plny hravych rekvizit, dialogy a svym zpusobem neco trosku odlisneho to dohrabu na prumer. 5/10 ()

swed 

všechny recenze uživatele

Kdo je kočka a kdo myš? "Slídil" mě dal přesně to, co jsem od tohoto filmu očekával - herecký koncert, důraz na dialogy a brilantní zápletku, to vše v prostorách jednoho honosného sídla. Trošku se obávám, že v dnešní době plné šokujících point a nečekaných zvratů, není "Slídil" tak překvapivý, jako tomu bylo před 40 lety. Nicméně poctivá filmařina je to pořád. 8/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)

Reklama

Reklama