Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Především rafinovaný detektivní příběh, byť zatraceně dlouhý. Ale také parádní koncert dvou velkých herců, kteří si zde opravdu vystačili zcela sami. Nejlepší na tom je, že obě ženy, o které šlo, se nakonec vůbec na plátně neobjevily, ačkoliv jsem si v průběhu filmu myslel, že by se tak stát mohlo. Celkově se dá říct, že si scénarista nadmíru pohrál s divákovým očekáváním a v příběhu se nečekaných zvratů odehrálo hned několik. Divadelní předloha se samozřejmě nezapře, vždyť celý film se odehrává ve 3-4 místnostech a chvíli na zahradě. Na druhou stranu bizardní hračičky pana Wyka stojí za to, zejména jejich zapracování do děje: střih a krátký záběr na ně, vždy tak, aby podkreslovaly a vtipně doplňovaly momentální scénu. "Slídil" by se dal považovat za jakousi podivuhodnou směsici satiry a holdu detektivkám obalenou inteligentními šťavnatými dialogy, kterou lze servírovat ve svátečních dnech takhle k obědu. A já jsem si, přiznávám se, parádně pochutnal! ()

swed 

všechny recenze uživatele

Kdo je kočka a kdo myš? "Slídil" mě dal přesně to, co jsem od tohoto filmu očekával - herecký koncert, důraz na dialogy a brilantní zápletku, to vše v prostorách jednoho honosného sídla. Trošku se obávám, že v dnešní době plné šokujících point a nečekaných zvratů, není "Slídil" tak překvapivý, jako tomu bylo před 40 lety. Nicméně poctivá filmařina je to pořád. 8/10 ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Stejne jako novemu Slidilovi musim dat plny pocet. Je to genialni, napadite, herecke vykony jsou uzasne...proste "filmovy orgasmus". :) Nejvic ze vseho me chytla ta "teatralnost", parkrat jsem si prisla, ze sedim v hledisti v divadle (zvlast ve chvili, kdy si Caine obleka kostym klauna). Akorat je skoda, ze takove dilo videlo tak malo lidi. Televizni kanaly by se mely vykaslat na kupovani priblblych blockbusteru, TOHLE je zasah do cerneho. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle je brilantní ukázka toho, co jde vystavět na malé ploše. Jeden rozlehlý dům a zahrada, pár lidí. Zapomeňte na nějakou divadelnost, o televiznosti můžete přemýšlet až potom, protože při sledování na to není čas ani nálada. Laurence Olivier i Michael Caine předvádějí perfektní výkony, výborné je řešení interiéru domu, které je velmi neobvyklé, ale zcela využité. Také neustálé záběry na všechny ty obličeje diváka lehce znervózňují. Prostě paráda! ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Slídil mě naprosto uzemnil, Olivier a Caine rozehravájí ďábelskou psychologickou partii od které je hodně složité odtrhnout oči. Celý si film si vystačí jen se zmiňovanými dvěma protagonisty, přesto se nenajde ani jedna jediná nadbytečná nebo nudící vteřina, ba naopak napětí by se dalo krájet a divák jen čeká na další geniální zvrat událostí. Prostě a jednoduše zážitek jako hrom! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)
  • Když se poprvé setkali představitelé hlavních rolí - Michael Caine a Sir Laurence Olivier - nevěděl Caine, jak Oliviera oslovovat. Olivier mu řekl, že nejdříve by mu měl říkat Lorde Oliviere a poté už ho může oslovat pouze "Larry". (Javert)

Reklama

Reklama