Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Příliš překombinované a ve chvíli, kdy se objevil špatně namaskovaný Caine, který "nebyl k poznání", šli okamžitě ** dolů, zůstávaly ***. Jenže celý nápad byl tak moc překombinovaný a přitažený za vlasy, že m to už přestávalo bavit sledovat a jen sledoval s drobnými skoky v ději, co za další blbost autoři vymyslí. A zadařilo se. Výsledkem jsou přetažené a znuděné **, kterým je líto zmařeného pontenciálu, u nějž někdo nevěděl, kdy ve správnou chvíli přestat. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Komorné, ale monumentálne majstrovské dielo a dokonale premyslená hra, ktorá ma posadila na zadok. Snímka Sleuth v celej kinematografii skrátka nemá konkurenciu, pretože je to nehorázne originálne napísaný a excelentne vygradovaný kúsok s mimoriadnou hudbou Johna Addinsona. Briliantný scenár plný šokujúcich zvratov, geniálnych nápadov a britkých dialógov sa totiž prefíkane pohráva nielen s hrdinami, ale aj s divákom. A tí herci, páni moji, tí herci! Olivier a Caine v "Slídilovi" predvádzajú také strhujúce herecké výkony, že to normálne vyráža dych. Neodolateľnému britskému čiernemu humoru v ich podaní som veril rovnako, ako všetkým tým úprimným emóciám, ktoré sa scéna po scéne odlupovali z ich mnohovrstevnaých postáv. Dávno som si žiadny film nevychutnal takým labužníckym spôsobom ako Sleuth. A je to fakt slasť, nechať sa unášať čírou radosťou z hry, až po zábavné, ale veľmi trpké finále. (100%) ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Milé, chytré a hlavně velmi zábavné. Důmyslný scénář, vtipné a dynamické dialogy s výraznými prvky diplomacie, filozofie a inteligence. Díky nimž jsem měla postaráno o úsměv na tváři s častými porcemi smíchu. Nejvíce však bohužel jen v první polovině filmu. Druhá část mi přišla poněkud roztahaná a zdlouhavá, kratší stopáž by jistě neuškodila. Scény, při nichž jsem se bavila, společně s příběhem, tvořily většinu části mého dojmu z tohoto snímku, a tím za sebou nechaly vše ostatní, co pro mě rozhodně nebylo špatné, ale mohlo být lepší. Taktéž na mne velmi zapůsobil dabing, zvláště fenomenální Vladimír Brabec, díky němuž povznesl Slídila na ještě vyšší úroveň. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce dvou mistrů svého řemesla. Starý vysloužilý herec přepouští místo nové generaci, s kterou si sehraje skrze postavu spisovatele svou zábavně krutou hru. Kdyby v druhé půlce nebyla hra natolik průhledná a rozuzlení přineslo větší napětí, tak bych byl spokojen maximálně. Takhle jsem přistoupil na pravidla, bavil se, ale vzpomínat na hru kočky s myší nebudu. Přesto všichni zúčastnění odvedli skvělou práci a filmu chybí opravdu jen špetka překvapení v druhé půlce. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vicemene divadelni show o dvou hercich v prostredi jednoho baraku. Pred 40ti lety to mozna fungovalo, ale dnes mi to prijde cele znacne naivni a scenaristicky az prilis predvidatelne. Navic ta britska prichut predevsim v prizvuku obou hercu se mi vazne netravi moc dobre. Ale dobre, za ten pekny interier plny hravych rekvizit, dialogy a svym zpusobem neco trosku odlisneho to dohrabu na prumer. 5/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Do role Mila Tindlea (Michael Caine) měl být původně obsazen Alan Bates, ale odmítl s tím, že to není role hodná jeho formátu. (Javert)
  • Michael Caine (Milo Tindle) o desítky let později vzpomínal na počátky vztahu se svým velevýznamným kolegou: "Věděl jsem, že budu hrát s Laurencem Olivierem, s největším divadelním hercem na světě. Jeho klasická průprava byla neskutečná a já s ním mám točit film! Viděl jsem Richarda III, Jindřicha V., Hamleta, všechno vynikající filmy. A když jsme si pak při zkouškách nacvičovali scény, ve kterých do sebe slovně šijeme, podíval jsem se mu zpříma do očí a řekl: 'Poslyš, já si ti jako herec nikdy nemůžu vyrovnat, ale jedno ti povím: Nikdy necouvnu!' A on na to: 'To je dobrý nápad.' A pak mi asi po dvou týdnech složil největší kompliment, jaký jsem kdy dostal. Řekl mi: 'Michaele, myslel jsem si, že mám asistenta. Teď vidím, že mám partnera.' Pomyslel jsem si: 'Ježíši Kriste! Tohle mi řekl Laurence Olivier!' Byla to záležitost třídy. Než jsme začali točit, poslal mi moc hezký dopis: 'Právě jsem si uvědomil, že když jsem lord Olivier, možná nebudeš vědět, jak mě oslovovat, až se setkáme. Říkej mi Larry.'" (NIRO)

Reklama

Reklama