Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sleuth je inteligentná komerčná zábava. Cieľom tvorcov bolo asi natočiť čo najdlhší film v jednom dome s dvoma postavami, ktorý by nás tak zaujal svojou zápletkou a vývojom, že by nikdy nenudil. Tvorcom sa to podarilo. Nepodarilo by sa im to však bez hercov, ktorí neboli typické herecké hviezdy, ale typické charakterové herecké hviezdy. Film sa snaží urobiť zo svojho divadelného základu svoju výhodu, čo sa deje málokedy, prevažne sme svedkami snahy o prevedenie divadelných prvkov na filmové pravidlá. Sleuth je asi jediný film, na ktorý si momentálne spomínam, kde je jeho priznaný divadelný základ jeho skutočnou devízou. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Nádherná staromódní vymazlená černohumorná detektivka na panském sídle, která je sólem pro dva excelentní herce L.Oliviera v roli autora detektivek a M.Caina coby milence jeho ženy. A hraje se o to, kdo svého soka více pokoří, ne slovy, ale činy. Jedna z nejlepších hereckých exhibic. Trailer: http://www.csfd.cz/film/6400-slidil-sleuth/videa/ ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Mrazivá sofistikovaná konverzačka s výrazným minimalistickým pojatím, ktorá začína ako nevinná slovná hra a skončí čoby nebezpečne vyhrotený a šialený thriler. Spočiatku som sa tejto snímky obávala a myslela som si, že nedokážem udržať vyše dvojhodinovú pozornosť pri intelektuálnych dialógoch, navyše má tento film jasný divadelný podtón, pretože sa v ňom objavujú len dvaja herci. Olivier a Caine vystriedajú toľko zaujímavých humorných i vážnych póz, že nedokážu ani sekundu nudiť a vynikajúco sa vzájomne dopĺňajú. Milujem filmy odohrávajúce sa na odľahlých zámkoch (Vražda na večeri), pretože pôsobia sugestívnym morbídnym dojmom, vytvárajú napätie len súhrou hereckého nadania, skvelého scenára a stiesňujúcej atmosféry. Po tejto snímke som bola úplne prikovaná do kresla a bola nadšená po obsahovej, formálnej a rovnako i hereckej stránke. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce dvou mistrů svého řemesla. Starý vysloužilý herec přepouští místo nové generaci, s kterou si sehraje skrze postavu spisovatele svou zábavně krutou hru. Kdyby v druhé půlce nebyla hra natolik průhledná a rozuzlení přineslo větší napětí, tak bych byl spokojen maximálně. Takhle jsem přistoupil na pravidla, bavil se, ale vzpomínat na hru kočky s myší nebudu. Přesto všichni zúčastnění odvedli skvělou práci a filmu chybí opravdu jen špetka překvapení v druhé půlce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tvrdiť, že by išlo o zlý film, no na môj vkus to bolo až príliš divadelné - celkový dojem sa tu predovšetkým zakladá na dialógoch, a pre tie je v divadle podstatne vhodnejšia atmosféra ako doma v obývačke. Dejová linka ma preto v prvej polovici vonkoncom nebavila a väčšinou som sa utápal v ťažkej nude, ktorá trocha pominula až s príchodom pointy a s jadrom súboja inteligencie dvoch hlavných postáv. Btw, ten Andrew bol teda riadne nesympatická postava a L. Olivier ho zahral bravúrne, to uznávam. Aj vďaka tomu aspoň ten priemer. 60/100 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Pro roli Mila Tindlea byl zvažován také Albert Finney, ale ten byl pro ni prý příliš "oplácaný". (Morien)
  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)
  • Do role Mila Tindlea (Michael Caine) měl být původně obsazen Alan Bates, ale odmítl s tím, že to není role hodná jeho formátu. (Javert)

Reklama

Reklama