Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Han22 

všechny recenze uživatele

Další tříhodinová šílenost za mnou a opět velkolepá podívaná. Cid je příběh o španělském národním hrdinovi, o kterém jsem popravdě nikdy neslyšel a narozdíl od většiny historických filmů se nejedná o "sandál" ale krystalicky čistý rytířský film. Což narozdíl od podobných filmů z 50. let neznamená nějakou láci, naopak. Cid má naprosto megalomanskou výpravu - tisíce statistů v davových scénách, úžasné kostýmy všech barev, stavby které opravdu vypadají jako kdybysme se ocitli v 11. století. Budovy, města, panorama Valencie, těžko uvěřit že tohle vzniklo v době před počítačovými efekty a že to natočil Anthony Mann, který většinou točit ne zas tak výpravné westerny. Nechybí ani pár solidních bitev, Heston je v žánru jako doma a Lorenová je aspoň krásná. Abych ale byl fér - na začátku to má spád - dobrý skutek znamená zradu, souboj o čest mění lásku v nenávist, ze spojenců se stávají nepřátelé a naopak, přichází bratrovražedný souboj o trůn. V druhé půlce mě to ale přišlo už celkem utahané, nikam se to moc neposouvá a ten idealismus, kterým Cid vkládá důvěru ve slabošského krále a červená knihovna mezi ústřední dvojicí (láska, nenávist, láska, odloučení, láska) mě dost nudily. A finále nemá s historií nic společného. I tak zasloužené 4* minimálně za veškeré tu podívanou, souboje a odhodlaný boj proti muslimským okupantům. Doufám že tahle historie se nebude opakovat. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Po Ben Hurovi byl Charlton Heston na koni a začal sekat podobné historické postavu jednu za druhou - ale ani jako Cid, ani Markus Antonius se svému ikonickému charakteru nevyrovnal. Nejen jako charakter samotný, hlavně zůstaly ve stínu ty filmy, vedle Wylerova eposu vypadají všechny jako laciné napodobeniny. El Cid má sice tři hodiny a obzvášť ke konci i velice slušné masové scény s obléháním hradu, ale většinu času připomíná spíš divadelní záznam - s předlouhými dialogy pečlivě okostýmovaných postav ve velmi sterilním prostředí. Filmová řeč režiséra je tu všechno, jen ne progresivní. Ale příběh jeho postav je naštěstí tak silný a nestárnoucí, že i po šedesáti letech stojí za vidění.7/10 ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Každý národ má svojho superhrdinu, na ktorého život a činy sa postupne nabaľuje všetko, čo by legende mohlo prospieť. Ja sa v histórii príliš nevyznám, takže je mi celkom jedno, do akej miery je tento veľkofilm historicky verný. Vnímal som ho ako typický americký veľkofilm, veľký rozpočtom, výpravou, honorármi hlavných postáv i dĺžkou. Máločo z toho bolo využité tak, ako byť mohlo. Charlton Heston sa svojej úlohy zhostil, Sophia Loren už menej. Štatistov tam bolo dosť, ale boli väčšinu deja príliš statickí. Najviac to bolo badateľné na bojoch, ktoré namiesto masakru, ktorým sa vyznačovali vtedajšie boje pripomínali predstavenie skupiny historického šermu. A tá dĺžka, tá bola často neznesiteľná. Anthony Mann určite nakrútil minimálne jeden lepší film. Tento ostal na úrovni lepšieho priemeru, takže naplní očakávania trpezlivých a menej kritických divákov. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Větší než obvykle. Pompa, hrdinství (následuje výčet dalších desítek příměrů, který byl z očividných důvodů vynechán) a vznešenost - toť velmi obšírně El Cid, jeden z nejlepších a nejsilnějších zástupců (sub)žánru historických velkofilmů, který se dodnes pyšní fantastickou výpravou (bohatými kostýmy, propracovanými interiéry - obzvláště precizní jsou nástěnné malby a architektonické detaily, velkolepými venkovními lokacemi), megalomannským komparzem, u jehož mnohočetnosti zůstává rozum stát a milovanou a bardy opěvovanou hudební kompozicí pionýra filmové hudby Miklóse Rózsy. A co teprve ta 70mm umělecká krajinná panoramata a kamera obecně! Úchvatné! El Cid obstojí jako historická freska, ale i jako čistokrevná zábava v tom nejlepším hollywoodském "wow" smyslu slova. A s ohledem na dobu vzniku odpouštím i tu trochu naivity, roztomilých divadelních figur a cukrkandlu na povrchu... 4,5* ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem z toho byl nadšený. Minimum vzdělání z historie a politiky , potažmo ekonomiky způsobilo, že se dětsky romantickýma očima už na to dívat nemohu. Šlechtici se bijí o čest nebo o srdce dámy. No to je pěkná pitomost. Šlechtici se často bili meči a zejména v Castilii ale šlo tam o prachy nebo o uchopení moci a pak zase o prachy. Dáma, pokud to nebyla dcera vladaře jim mohla být u prdele s vyjímkopu toho , že byli tak zadlužení, že jim ten souboj za to stál. Ano El Cid nechává žít předáky Maurů. To není historická hovadina, to se stávalo. Emíři měli takovou moc a budoucnost Castilie a Arogonska byla tak nejistá, že stálo za to sem tam mnouřit oko a nevyužívat kata. Dyť kdo ví, k čemu to bude dobré. A mohl bych pokračovat. Film pro děti dobrý ale po 30 letech mě to už ani nerozesmálo. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Meč El Cida "Tizona" je stále možné spatřit ve vojenském muzeu Museo Del Ejército v Madridu. (mac000)
  • Nesporně grandiózní výprava zobrazuje typické naivní stereotypy o středověku a s historickou skutečností má společného pramálo. Skutečný El Cid žil v 11. století a jako nejvýraznější prohřešky proti tomuto období můžeme jmenovat: ještě neexistovaly erby, hrady ani turnaje. (tomalakis)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama