Reklama

Reklama

Šťastná země

(festivalový název)
  • Dánsko Lykkelænder (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grónsko zná každý, ale kdo ví o jeho obyvatelích a kultuře něco víc? Jak se daří udržovat národní identitu na místě tak odlehlém, že si zbytek světa málokdy uvědomuje, že na něm vůbec někdo žije? Dokument nechává promlouvat obrazy nádherné a stále ještě divoké přírody, v níž má zdejší civilizace hluboce zapuštěné kořeny. Prvky pronikající globální kultury někdy původní živel výrazně narušují, jindy jsou nečekaně asimilovány. Měly by nevyhnutelné změny budit nostalgii a strach, nebo pobavení a důvěru ve schopnost grónské kultury přežít je po svém? (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pár hezkých obrázků (jak vizuálně, tak konotačně), ale na to, že jde o dlouhodobý projekt, který měl asi velké ambice, je to vlastně dost normální a běžné. Je to založeno na hledání kontrastů a střetů, ale hodně jich je vyvoláno zcela uměle a až násilně, takže by se daly pořídit za týden, kdekoliv a o jakékoliv zemi, což trochu podrývá práci tvůrců. Ale jinak fajn. ()

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Během festivalu Jeden svět jsem byla na dánském snímku Šťastná země. Film zobrazoval Greenland neboli Grónsko a jejich místní obyvatele, jak si žijí na největším ostrově světa. Uvědomila jsem si, že o těch 56 000 lidech, co tam žijí vím hodně málo. Byla jsem zaskočena jak obyvatelé Grónska, stále pod "vládou" Dánského království jsou vnímáni dánskou společností, jako primitivové bez moderních technologií, žijící v iglů s jedinou obživou lovení ryb. Země, která ač má Severní Ameriku blíž tak veškeré zásoby musí dovážet od svých dalekých "vládců" z Dánska. Grónský rapper Tarrak o tom natočil klip. (https://www.youtube.com/watch?v=sd-JcV0_NAA) V úvodu klipu je socha norského misionáře Hanse Egede, který v roce 1721 na ostrov doplul. V roce 2008 v referendu se 75,5 % grónských voličů vyslovilo pro větší autonomii Grónska, které má postupně přebírat od Dánska kontrolu nad soudnictvím, policií, vězeňstvím a přírodními zdroji. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama