Reklama

Reklama

Život herce: František Němec

(TV film)

Obsahy(1)

Populární tatínek z filmů Marie Poledňákové i legendární Hamlet v režii Miroslava Macháčka slaví v srpnu 2018 sedmdesát pět let. František Němec ztvárnil za půl století své herecké kariéry stovky divadelních, filmových a televizních rolí. U diváků je oblíbený díky komediálnímu talentu, u kritiky zas uznávaný pro přesvědčivé ztvárnění rozporuplných postav (mj. Cena Thálie 1998). „Mým koníčkem je divadlo“, prozrazuje v otevřeném a věcném dialogu s režisérem Jiřím Strachem. Spolupracoval s několika generacemi režisérů i hereckých kolegů a kromě dlouholetého angažmá v Národním divadle patří v současnosti k hlavním hvězdám pražského divadla Ungelt. Na bilanční cestu zpátky v čase se František Němec a Jiří Strach společně vydávají kabrioletem v dokumentární road movie po klíčových místech hercova života. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

mira007 

všechny recenze uživatele

Když nastupoval František Němec do kabria ke Strachovi, na moment jsem pojal naději, že by tenhle dokument mohl být malou českou verzí Belmondo o Belmondovi, který je dle mne vrcholem rozverných zábavných životopisných dokumentů, kdy Belmondo rajzuje po štacích své kariéry. Nicméně tady to tak funny efekt nemělo. Pana Němce si vážím ( ikdyž jsem ho jako mladšího moc nemusel, ale na stáří jede bomby ) ale nějak jsem čekal něco výživnějšího, působí to těžkopádně a ne úplně přehledně. Jednu hvězdu navíc dávám za záběry z natáčení pohádky Nejlepší přítel  (2017). ()

Benigni 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. No, kdyby se nejednalo o tak významného herce a nepromenádoval se tam Jiří Strach, miláček publika, tak by to byl dokument velmi slabý. Výčet Němcových rolí je i tady na tomto webu, filmy jsme většinu viděli, mistr nám o jejich zákulisí řekl pramálo a jeho vzpomínky na Hamleta nebyly tak silné na to, aby jsme dokument hltali po lžičkách. Navíc - nazvat tento film dokumentárním roadmovie je velmi odvážné. Těch pár přejezdů autem formě nedominovalo. Kamera byla velmi unavená, bez nápadů a Jiří Strach z toho dělal něco, co vlastně nebylo. Jeho otázky byly víceméně zdvořilostní a klišé, takové anglické (hovory o počasí). O F. Němci (jako o člověku) jsem se nedozvěděla v podstatě nic. Spíš bych to nazvala Pomník herce, nikoliv Život herce - co tam o jeho životě vlastně bylo? To opravdu nemá žádný názor, jen vzpomínky na kolegy a minulost? Tři hvězdy dávám v podstatě jen z úcty k člověku, který vytvořil zajímavé role. Strach ale dokumentarista není a zneužívá jen svého postavení v ČT. Proč nám alespoň o mistrovi neřekli nic jeho nejbližší - třeba ta jeho příbuzná? Beru to, jakože to tvůrci točili ve svém volném čase a tak nějak si to ani vlastně nepřipravili. Spousta záběrů (hřbitov, Bechyně apod.) se dala točit ze stativu, mohlo tam být více poetiky a prostřihů na jeho život, přece dělá i něco jiného, než že stojí na jevišti a před kamerou... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Máte nějakého koníčka?''  -  ,,Divadlo!''   -----  Tohle byl moc pěkný dokument. Jiří Strach zpovídá Františka Němce nejen v divadle, ale v místech kde žije a kde se narodil. Pan Němec patří k našim hereckým veteránům, kteří si coby mladí ještě zahráli se jmény Beneš, Höger, Hrušínský, Macháček atd... Když jsem viděl všechny ty fotky z inscenací a divadelních představení, uvědomil jsem si kolik těch jmen už zůstává nezapomenutých jen díky filmovým záznamům. Skvělých jmen... Samozřejmě, je to přirozený vývoj, obměna, nikdo tu nemůže být do nekonečna. Přesto jsem měl sám dojem a pan Němec mi to vlastně potvrdil (ač to tak neřekl), že i když i dnes je kupa dobrých herců, tahle elita co umí řemeslo zaučovaná mnohdy skutečnými legendami to nikdy nebude i když budou jednou stejně staří a plní zkušeností. Není to ani tak absencí talentu, ale uhoněností doby a přístupem k herectví jako takovému. Pan Němec ve filmu velmi moudře odpovídá na všetečné dotazy z profesního i osobního života, nevyhýbá se ani otázkám na antichartu, či na svoji účast v roli důstojníka STB v Třiceti případech majora Zemana.  JE to prostě PAN herec a teď k stáru a budiž mu to ke cti mi čím dál více připomíná i svým zevnějškou americkou hereckou legendu Charltona Hestona. Jen mi tam rušilo to Strachovo oslovování pana Němce - Fráňo, ač mu vykal. * * * * * ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Neustálé návraty k prohřeškům z komunistické minulosti či Antichartě jsou pouze vodou na mlýn samozvaným moralistům, u kterých přitom hrozí největší pochybnost, jak by se v podobné situaci zachovali oni sami. Ostatním šťourání v inkriminované problematice nic nedá, protože vědí, že posuzovat cokoli z odstupu několika let, v naprosto odlišné politické i jiné konstelaci, zkrátka když u toho sami nebyli, je zbytečné a smyslu prosté. Stane se snad herecký výkon najednou hodný menšího obdivu, když zjistím, že hlavní aktér figuruje mezi podpisy antichartistů? A pokud ano, vážil jsem si předtím jeho uměleckého ztvárnění opravdu upřímně, bezpodmínečně? Co to vypovídá o mně? Dokázal jsem aspoň jednou jedinkrát poskytnout zlomek zážitku, jako např. František Němec při hraní mnoha svých rolí, v čele s tatíkem v komediích Marie Poledňákové? Už dejte těm lidem konečně pokoj. Jinak dokument ok. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné nahlédnutí do života i práce výborného herce Františka Němce, návštěva jeho rodného města, fotografie z dětství, působení na divadelních prknech, vzpomínky na naše herecké velikány.. Způsob zpracování a uchopení dokumentu se mi zamlouvalo, rozhovory vedené cestou (ať už pěšky nebo autem) působí přirozeně a sympaticky.. Moje jediná výtka se týká oslovení „Fráňo“, tahalo mě to za uši, pan Němec má krásné křestní jméno a tuším, že prosté „Františku“ by vyznělo mnohem lépe.. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama