Reklama

Reklama

VOD (1)

Krátké westernové etudy bratrů Coenových, od absurdních po hlubokomyslné, sledují příběhy psanců a osadníků na americkém Divokém západě. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (312)

Morholt 

všechny recenze uživatele

1.Nevím, kde se Coenovci inspirovali, ale mě to připadalo jako variace na Joea. Jen o něco brutálnější, absurdnější a nasáklá whiskou. Každopádně já se bavil a s hlavním hrdinou jsem si ty jeho songy spokojeně broukal. 90% 2. -SPOILER- Povídka o jedné zdánlivě jasné bankovní loupeži, která se hlavnímu hrdinovi vymkne z rukou a to jen proto, aby se místnímu strážci pořádku vymkla z rukou jeho poprava. Krev, sranda a nebetyčná smůla. 90% 3. Smutná záležitost reflektující i naší dobu. Beznohý recitálista a jeho principál se potýkají s nedostatkem diváků a tím i peněz. Na daném prostoru se Coeni až příliš často opakovali. 60% 4. Upřímně řečeno ono se toho tady moc neděje. Tom Waits kope a hledá zlatou žílu. Ale to údolí, ve kterém se příběh odehrává, je tak nádherné, že bych se na něj vydržel koukat jen tak. 70% 5. Vztahovka, která v podání hlavních aktérů působí mile neohrabaně a až příliš rozumně, ale přesto se jí nedá upřít romantický náboj. Výborná Zoe Kazan. 80% 6. Zábavná konverzačka, které dodá grády náboženský(?) podtext. slovní přestřelka mezi usedlou matronou a bonviánem byla parádní. 80% Celkově je škoda, že se víc povídek neneslo v duchu prvních dvou, ale i tak se jedná o povedený kousek nejen pro fandy westernů. Průměrných 80%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bratia Coenovci a poviedkový western? Tešil som sa veľmi. Teraz som však trochu zmätený. Niečo je tam strašne super. Atmosféra, herci, výprava, Burwellova hudba, prenádherné exteriéry, bezuzdné násilie. Niektoré nápady sú tak šialené a zvraty kruto nečakané, že som sa smial nahlas (alebo si vravel: "Sakra, tak toto nemuseli!"). Trochu mám však dojem, že sa tu zabudlo na príbeh, jednotlivým poviedkam akosi chýbajú pointy - ak nerátam to, že väčšina hrdinov náhle skape, neraz uprostred vety. Je z toho teda akási absurdná poloartová dvojka pre Milión spôsobov, ako zomrieť na Divokom západe. Ale opakujem, je to zábavné. Miestami veľmi. Najmä prvé dve poviedky sú rozkošné miniatúry plné besného násilia - hneď prvá je westernový muzikál á la Limonádový Joe, akurát tu pri streľbe vybuchujú hlavy, odfrkujú končatiny a krv strieka v mohutných gejzíroch. Druhá je pocta Leonemu a tiež hýri krvavými nápadmi. Ďalšie poviedky sú omnoho pomalšie, rozvláčnejšie, skôr sa hrajú s atmosférou, v príbehu o vozovej kolóne je dokonca funkčná romantická línia. Je to celé skrátka taký guláš nápadov, ktorý drží pokope len vďaka coenovskej zručnosti, štýlu a očividnej chuti baviť (sa). Pre žánrových fanúšikov povinná jazda. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Asi hlavní devizou tohohle filmu je, že je formálně i stylově hodně "nečekaný". Chce to autoská varlata z oceli, aby si řežiséři mohli dovolit složit film ze segmentů tak podivně rozháraných a nesourodých. A opět: málokdo kromě Coenů by si mohl dovolit natočit něco takového ve vysokorozpočtové produkci. V tom vidím jednoznačnou výjimečnost Bustera Scruggse. Jako ANO, je to fakt divnej, divnej film. A zřejmě nesplnil ničí očekávání. Což mi přijde vrcholně zábavný. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Absolútne úžasne dielo, ktoré vo mne zanechalo ešte väčšiu lásku k dobe minulej a k spaghetti westernom. Máte pocit, akoby ste čítali knihu, najskôr asi vďaka animácií listovania v knihe pred každým príbehom. Prvý príbeh o Busterovi Scruggsovi ja asi pochopiteľne najlepší, veď sám o sebe nesie názov filmu a bolo mi veľmi ľúto, že z toho príbehu neuvidíme viac. Druhý príbeh bol rovnako slušný, James Franco je frajer a i keď nehral kladnú postavu, myslím že to bol jeden z najsympatickejších westernových kovbojov celkovo. Ešte sa mi páčil veľmi príbeh starého zlatokopa, vďaka skvelým scenériám a zrejme i za to, že tento starý typ ryžovania zlata baví aj mňa. Škoda že posledný príbeh je nuda. I tak film roka. (Videné 8x) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Coeni mají své filmařské léta sice už za sebou, ale oživit polomrtvý žánr a obohatit jej povídkovým stylem je velmi dobrý nápad a rozhodně je z toho fajn zábava. První dvě povídky jsou absolutní masakr a strop Western žánru posledních 10 let, kde se nešetří černo-sarkastickým humorem a slušnou porcí násilí, tak si říkám, že je velká škoda, že zbylé 4 povídky jsou mnohem pomalejší ( 3 a 6 bych vynechal úplně) 4 zaujme nápadem, krajinou a překvapivým finále a 5 má sice pomalejší rozjezd, akční finále je však uspokojující dostatečně včetně nečekaného zvratu. Celkově tedy spokojenost, je to hravé, absurdní, drsné, zábavné i dostatečně inteligentní, aby si to udrželo divákovou pozornost, ale kdyby se celý film držel úvodních dvou povídek, bavíme se zde o nejlepším filmu roku. 70% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Kovboje, který zabije Bustera Scruggse (Tim Blake Nelson), hraje americký folkový zpěvák Willie Watson, který se podílel na významné části soundtracku. (moukey)
  • V příběhu č. 4, když Prospector (Tom Waits) krade sově vejce, tak říká: „Ptáci stejně neumí počítat.“ Je to narážka na předchozí příběh se slepicí a divákovi tak napovídá, že se Impessario nechal nachytat. (Jannabe)
  • Natáčalo sa v amerických štátoch Nebraska, Nové Mexiko, Colorado a taktiež vo filmových štúdiách Santa Fe v Novom Mexiku. (MikaelSVK)

Související novinky

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama