Reklama

Reklama

Když je JFK zvolen prezidentem USA, stává se Jackie Kennedy (Natalie Portman) jednou z nejmladších prvních dam v historii. Pro její vřelost, eleganci a vybraný vkus ji brzy obdivují miliony lidí po celém světě. Pak přichází okamžik, který všechno změní. Jackie se vyrovnává s osobní ztrátou, jako milovaná matka a první dáma však musí zůstat oporou dětem i celému národu. Filmový portrét jedné z nejikoničtějších žen 20. století je příběhem hrdosti, lásky a noblesy, fascinujícím nahlédnutím do zákulisí Bílého domu i zachycením dnů, které změnily běh dějin. (Aerofilms)

(více)

Videa (22)

Trailer 6

Recenze (226)

Spike17 

všechny recenze uživatele

Jackie je originální jak svou strukturou syžetu, tak zvolenými stylistickými prostředky. Dlouho jsem ovšem neviděl tak prázdný film, který by se zaměřoval pouze na psychologický portrét a významově (či alespoň příběhově) nepřicházel s ničím navrch. Prostor na druhé zhlédnutí a potenciální úpravu hodnocení však nechávám. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné. Portmanka mi v tom nevadila a ano, cíleně přehrávala a ano, je to film ála "Koukněte, jak umím skutečně dramaticky hrát, navalte Oscara!" Jako příběh manželky veřejně nezbedného manžela, ale zároveň první dámy amerického prezidenta, zavražděného po jejím boku a rozprsknutého vůkol a vyrovnávající se s tímhle zážitkem přípravou pohřbu, zanechávajícím v lidech vzpomínku a odkaz na jejich velkého vůdce, to bylo dobré. Nemyslím, že si o filmu budou lidi vyprávět a budou se prodávat tuny placek a bude považováno za prestižní mít ve své sbírce tenhle film ve Steel booku, ale jako životopisné drama to bylo prostě dobré. Jen si nejsem jistý, jestli ty jakoby historické záběry z průvodcovství Bílým domem měli ukázat, kterak se ze slepičky stala silná a odhodlaná žena v nejhorší chvíli jejího života, nebo jsem prostě jen něco nepochopil - protože ten kontrast mezi Jackie, provádějící kamery po Whitehousu a Jackie ovládající, už za Lyndonova oficiálního prezidentování, lidi v okolí i najatého reportéra, byl poněkud propastný. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Velmi autenticky natočená tvář první dámy, během atentátu na JFK a událostí pár dnů poté. Natalie Portman opět předvádí špičkový výkon a ztvárnění první dámy, plné depresí, náladovosti, snad nešlo zahrát lépe. Samotný příběh není až tak zajímavý, neboť se jedná o zpověď první dámy, která odvypráví nepříjemnému novináři posledních pár dní po atentátu a za celé dvě hodiny se toho moc nestane. Vynikající jsou scény autem bezprostředně po atentátu a ty, které jsou snímány dobovou kamerou. Mě osobně na filmu upoutalo, jaké rozporuplné pocity ve mě osobnost Jackie zanechávala. Na jednu stranu člověka mrazilo z jejích depresí, psychického stavu, ale na druhou mnohdy nechápal její počínání a chovaní. Čím déle film trvá, tím mi byla Jackie méně sympatická a už měl docela po krk nonstop brečící ženy. Po vizuální stránce je film vypiplaný a není nic, co mu vytknout. Možná až moc se zde tlačí na podlézání akademikům.......7/10 ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se hodně těšil kvůli tématu a Natálii. A spokojený jsem byl jen tak napůl. Natálie je skvělá. Emma Stoneová byla v La La Landu taky výborná, ale loňského Oscara prostě i s odstupem měla dostat Natálie. Jackie Kennedyovou ztvárnila včetně hlasové dikce a přízvuku tak věrně, až to bere dech. I proto se sympatie k hlavní hrdince jaksi nedostavují, ve snímku Jackie není mladá truchlící vdova a matka, ale afektovaně reagující nepříjemná žena, jež tolik dbá na svůj mediální obraz, až si neuvědomuje všechna možná rizika, která tím přináší nejen své rodině, ale celé mašinerii prezidentské kanceláře. Mediální obraz nade vše. A vzhledem k tomu, jak ikonickou osobou se stala, se jí to bezpochyby podařilo. Film je technicky výborný, ale chladný a odměřený jako sama Jackie. Místo velkolepého díla mapující jednu ze zajímavých kapitol americké historie jsme dostali pouze portrét jedné sebestředné dámy. Že by to bylo víc o atentátu a Johnu F. Kennedym, to se čekat nedalo, ovšem ani osobní portrét vdovy s pozadím kráčejících dějin to taky není. Jackie nabízí jen odraz Kennedyové v zrcadle, ne přímo ji. A to je chyba. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nudný film a dostal jsem nudný film, takže nejsem zklamaný. Ale film jsem proskákal a tak za 20 minut jsem to měl zkouknuté. Jako věřím, že člověk, který se o Jackie Kennedy hodně zajímá či zajímal, tak jeho tento film alespoň trošku potěší. Mně ale přišel tento snímek zbytečný, protože se dozvídáme jenom to, jak Jackie prožívala smrt svého muže. Není tam nic navíc, k tomu pak polovinu filmu tvoří jakýsi rozhovor Jackie s tím novinářem, který je ultra nudný. Natalie Portman se mi také nelíbila, nesedl mi ten její herecký výkon. Takže shrnutí je, že bylo zbytečné točit film o tom, že manželka oplakává smrt svého manžela. A nic víc v tom filmu není. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen na filmový formát 16mm, který byl dříve používán k natáčení televizních reportáží a amatérských filmů. (Jurkodak1)
  • Ve filmu Jackie hlavní hrdinka (Natalie Portman) zmiňuje, že její manžel si oblíbil písně z muzikálu „Camelot“. Film Camelot sice vstoupil do kin až v roce 1967, tedy čtyři roky pro vraždě JFK, avšak již od roku 1960 se muzikál hrál na Broadwayi a deska s písněmi se držela v žebříčku nejprodávanějších elpíček po šedesát týdnů. Na základě zmínky o tom v interview pro časopis Life, o němž část filmu Jackie pojednává, se období prezidentování Johna Fitzgeralda Kennedyho přezdívá „Camelot Era“. (zapalik)
  • Pablo Larraín odhaduje, že třetina ze všech filmových záběrů vyšla na první pokus. (MessiM)

Související novinky

Natalie Portman si zahraje Jackie Kennedy

Natalie Portman si zahraje Jackie Kennedy

02.11.2015

A máme tu další životopis, co půjde po Oscarech. V posledních letech se dočkaly filmové mramorizace třeba Grace Kelly, Marilyn Monroe nebo princezna Diana, takže není divu, že do kin míří další… (více)

Reklama

Reklama