Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

V pohode rozprávka, až na to, že zakliata princezná miestami pôsobila ako strojca všetkého zla. Vždy, keď ten démon niečo vyviedol, bola tam aj ona. Ako keby chcela Ondra k nemu prilákať. Vysvetlením má byť, že zloduch ju na to zneužíval. Ale čo tá lesná babička? Ako to, že vtedy nebola v moci zla? Ja by som jej neveril, milé deti. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nebojsa mě baví svou satirickou rozverností, bez Ferka by mé oči zalil smutek. Nebojsu lze bez váhání označit jako variantu statečného kováře, nebo jeho volné pokračování. Dřevorubec Ondra je tam i tady, zkrátka každý má právo na svou vlastní chvilku slávy. Lokace i ponurá nálada zůstaly, řešení stále vyžaduje vytrvalou neústupnost, rozmohl se sarkasmus a tím zlehčuje vše lidské a polidštěné. Hlavní postavou temné strany pohádky je Ondra (příjemný Ján Kroner ml. s hlasem Zdeňka Podhůrského), šlechetný dřevorubec bez bázně a hany. Rodné místo se pro udatného dobráka stalo příliš těsným a kdo jiný, než on, by měl být předurčen k osudovému poslání? Nejzářivějším atributem filmové pohádky a hlavní postavou její zlehčující strany je Ferko (vynikající Ondřej Vetchý), upovídaný a vlezlý zlodějíček. Hrdinské činy a fyzickou práci nechává na povolaných a živí se dle svých výřečných schopností. Zůstává v ústraní před nebezpečím, a přesto je neustále v patách svému mentorovi. Překážkám i nadpřirozeným silám navzdory. Z dalších rolí: na záchranu čekající zakletá princezna (sympatická Zuzana Skopálová-Jányová), vysmívající se padouch a trestající čaroděj (zajímavý Václav Knop), Ondrův čestný otec (Karol Machata), Ondrův dobromyslný dědeček (Ján Mildner s hlasem Jiřího Holého), moudrý stařešina sužované obce bez funkčního mlýna (Bohuslav Čáp), krčmář hostince duchů (zajímavý Ivan Krivosudský), nepovedený vůdce lesních loupežníků (Štefan Kožka), zkoušející stařenka (Mária Hojerová s hlasem Vlasty Fabianové), či zlotřilá obyvatelka strašidelného mlýna Černá paní (Katarzyna Figura). Pohádka se zjevem i charakterem podobá statečnému kovářovi. Naštěstí vyniká sarkasmus a již nezáleží, zda to tak bylo naplánováno. Chvála bohu. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Je to možná zvláštní, ale pro mne je tahle pohádka to nejlepší z československých filmových pohádek, na co se vždy znova rád podívám. Společnost ji dělá podobně skvělá záležitost, jakou bezesporu je pohádka O statečném kováři, která mi příjde až nápadně podobná právě s Nebojsou. Mikš jde do světa společně se dvěma "kamarády" zato Ondřej má za společníka jenom Ferku, který o sobě rád říká, že je všemi mastmi mazaný, ale do strašidelného mlýna by nešel ani za pytel zlaťáků, no možná za dva :-) takový to je hrdina. Ondřej, Ferka a jeho krutibrko, jsou společně na cestě nejenom naučit Ondru bát, ale taky vysvobodit krásnou princeznu z rukou zlého čaroděje. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Klasická filmová pohádka. Ondra jde do světa ,aby se naučil bát. Cestou ho přepadnou loupežníci ,ale on jim dá co proto. Přesto se ho jeden chytne a jde s ním jako kamarád strašpytel Ferka. Kterého perfektně zahrál Ondra Vetchý. Zaslechne o zaklétém království a princezně. To je něco pro Ondru. Místy humorné ,ale krásně ponuré. Tahle pohádka není ,tak oblíbená ani známá , ale o to víc je povedená.. ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Keď som bola menšia tejto rozprávky som sa naozaj bála, rozprávka vytvorila to správne zimomravé chvenie. Rozprávka s nádychom temnej hororovej atmosféry, s vynikajúcim Jankom Kronerom a nádhernou Zuzankou Skopálovou, ehm priznám sa že aj ten gothic style jej pristal :) V prvom rade musím pochváliť hudbu ktorá sprevádzala celý príbeh a dodávala tomu tú správnu atmošku. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu se nachází v obci Kuželov, blízko města Strážnice. Zřícenina hradu, do které přijdou Ondra s Ferkem, se jmenuje Cornštejn a nachází se nad Vranovskou přehradou. Závěrečná část filmu pak byla nafilmována na zámku Milotice u Kyjova. (Stocki)
  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno