Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pěkná výpravná a poučná pohádka, jednoduchá, přímočará, se sympatickými postavami. Stejně jako GeusX konstatuji, že nejvíce pozornosti na sebe strhává postava Ondřeje Vetchého. Ostatně, nebýt jeho, byla by atmosféra pohádky možná až příliš temná a dusivá, dodnes si pamatuji, jak mě děsily scény z hostince. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jako Pavel Kříž v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI se vydal do světa na zkušenou, tak tady se vydává do světa Ján Króner ml., aby se naučil bát. A stejně tak potká vychytralého nemakačenku toužícího po bohatství, tentokrát Ondřeje Vetchého. Paradoxní je, že v kováři tím nemakačenkou byl právě Króner. To není jediná spojitost s touto pohádkou. Tou další jsou zelenošedé až vyblité barvy, kvůli kterým bohužel Nebojsa neupoutá tak, jak by měl. V pozdější strašidelné fázi pohádky to už tak nevadí, ale převážně první polovinu filmu to hodně kazí. Ještě jednu výrazně viditelnou spojitost má Nebojsa s "kovářem", a to vyhazování zbrojnošů do vzduchu. Tentokrát Nebojsa místo zbrojnošů vyhazoval do vzduchu loupežníky, což by spíše odkazovalo na MRAZÍKA. Příběh je také podobný. Nebojsa musí na své cestě zvládat dané úkoly. Ta jeho cesta je strašidelná, stejně jako se tak tváří celá pohádka. Umocňují to strašidelný mlýn, pohřební fiakr s lebkami, strašidelný hrad s tančícími zombiemi, strašidelná hospoda. Ovšem i přesto to není tak poutavě natočené, jak by si zasloužilo. Chvílemi se Nebojsa táhne až nudí. [10834. hodnocení, 231. komentář, 64%] ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V dětství to byl jeden z nejděsivějších zážitků, určité vize mě pronásledovaly opravdu dlouho. Princezna přijížídí v černém kočáře, vyleze z rakve a dává hrdinovi užitečné rady. Zřejmě nejvíc what-the-fuckózní moment v čekých pohádkách. No a ta prokletá hospoda? Tu jsem nevydejchal v podstatě až do dneška. 75% (S osobní poznámkou, že Ondra Vetchý je tu roztomile frenetickej) ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Výrazně nepodařená napodobenina o něco starší slušné pohádky. Místo kováře si zde člověk "užívá" dřevorubce. Když Janko Kroner hrával zamlada v podobně děsných pohádkách, tak není divu, že se dnes má tak, jak se má. Kontrastem k jeho nebojácnosti je zde připosránek Ondřej Vetchý, kterého mám za normálních okolností dost rád. Tohle ovšem není normální okolnost. Pohádka je netradičně neobyčejně temná. Většina děje se odehrává ve tmě. V pohádkách bývá člověk zvyklý na příjemné písničky, které třeba i na chvíli uvíznou v hlavě. Písničky v této pohádce jsou ovšem naprosto úděsné. Příběh nemá potenciál do sebe polapit diváky. Marně zde hledám nějaká pozitiva. Snad jen to, že Kroner kdysi býval fešák. Lepší odpádek. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)
  • Filmová verze se od knižní formy liší. Zatímco ve filmu byla princezna (Zuzana Skopálová-Jányová) v zajetí zlých sil čarodějníka (Václav Knop) a Ondra (Ján Kroner ml.) ji mohl osvobodit jen tak, že po tři noci musel vydržet strašné zkoušky bez jediného hlesnutí, v knize zámek ovládalo dvanáct pekelných nestvůr, které bylo nutné překonat stejným způsobem a poté ještě hlavního hrdinu čekala další dobrodružství, než se konečně probojoval ke své vyvolené princezně. (Nick321)

Reklama

Reklama