Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% — Tahle pohádka je hodně podobná té O statečném kováři (1983), čemuž se asi nelze divit, když obě mají stejné scenáristy a navíc v obou hraje Ján Kroner, i když zde je to role hlavní a tam vedlejší. Na rozdíl od Statečného kováře mi však přišla taková pomalejší v ději a celkově nudnější. Situace, ke kterým postupně dochází, jsou na jedno brdo. Ačkoliv trvá jenom osmdesát minut, určité zkrácení by jí prospělo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako hlavní přínos této pohádky vnímám, že ukázala dětem, k čemu hasiči potřebují sekery: no přece aby umlátili plameny! K lepšímu zážitku mi však chyběly dvě věci: Ondra Vetchý se své ufňukané postavy Vychcana chopil s takovou vervou, až jsem jeho přítomností vyloženě fyzicky trpěla, brala mě z něj migréna a toužila jsem umět prostrčit ruce obrazovkou, abych ho mohla zaškrtit. Měl se proměnit v solný sloup nebo patník pro psí chcaní hned v úvodu. A v hlavní roli jsem citelně postrádala chlapa, na kterého by se dalo dívat když ne se zalíbením, tak alespoň se sympatiemi. Kroner neměl charisma k utažení takové role, po ksichtu vypadal jak hýždě sovětského burana. Jinak docela obstojná pochmurná pohádka, pro fakáňata až hororová, trochu pokulhávající za "Statečným kovářem" (kde mimochodem Kronerovi sedla role hamižného hajzla podstatně lépe). 65% ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Moja najobľúbenejšia rozprávka... slovenských výborných rozprávok nie je tak veľa ako českých ale táto je naozaj skvelá...zo slovenských rozprávok je u mňa jasne TOP.. jediné, čo mi môže vadiť je, že na českých televíziách ju dávajú predabovanú..čomu absolútne nechápem..lebo to rozprávku dosť kazí.. Janko Króner a Ondřej Vetchý sú skvelou dvojicou, princezná krásna, atmosféra vynikajúca.. miestami až s náznakmi hororu.. nie je jej veľmi čo vytknúť... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)
  • Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983). (pfa)
  • Filmová verze se od knižní formy liší. Zatímco ve filmu byla princezna (Zuzana Skopálová-Jányová) v zajetí zlých sil čarodějníka (Václav Knop) a Ondra (Ján Kroner ml.) ji mohl osvobodit jen tak, že po tři noci musel vydržet strašné zkoušky bez jediného hlesnutí, v knize zámek ovládalo dvanáct pekelných nestvůr, které bylo nutné překonat stejným způsobem a poté ještě hlavního hrdinu čekala další dobrodružství, než se konečně probojoval ke své vyvolené princezně. (Nick321)

Reklama

Reklama