Reklama

Reklama

Na východ od ráje

(TV film)
  • Velká Británie East of Eden (festivalový název)

Obsahy(1)

Portrét jedné z nejvýznamnějších českých žurnalistek Petry Procházkové. Dokument o Petře Procházkové sleduje dvě linie. První, zjevná, je její orientace na Východ. Dobře zná Rusko, Afghánistán, problémy malých národností, které jsou na Rusko navázány, zejména Čečenska. Tamější situaci sleduje profesně, ale taky osobně. Rok v Grozném vedla sirotčinec bez jakékoli mezinárodní podpory, dvakrát se tam vdala – jednou za Inguše, podruhé za Afgánce. Druhá linie není tak zjevná, ale o to důležitější. Ač osobnost, je Petra Procházková pro dnešní dobu typická. Je emancipovaná, něčeho v životě dosáhla, v profesi je respektovaná. Společenské poměry daly Petře Procházkové šanci zapsat se do světa, chtějí však za to svou daň. Tato doba nám umožňuje téměř vše, na co se cítíme, zároveň si to ale bere zpět. Procházková mohla informovat svět o hrůzách, u kterých ve válce byla, nic se však nezměnilo. Mohla si vzít muže z odlišné kultury, ten tu však nedokázal najít práci a vrátil se zpět. Může se snažit vychovávat syna po svém způsobu, nakonec ale řeší fakt, že ho děti považují za Roma. Může se v práci samostatně rozhodovat, organizovat si čas a vybírat témata, je ale mizerně placená.
Na jejím příkladu film ukazuje, že ti, pro které má svoboda smysl, kteří se jí nebojí a umí ji využít, na bedrech zároveň nesou její odvrácenou, špinavou tvář. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Přestože je dokument promítán na Jednom světě (2016), je to skutečně spíše televizní dokument, jehož cílem není detailní pohled na nějakou problematiku nebo obsáhlý životopis Petry Procházkové. Jde skutečně o medailonek asi nejznámější české žurnalistky, která si udělala jméno zejména válečnými reportážemi z Čečenska. Její práce je obdivuhodná a dokument bohužel nezahrnuje všechny její aktivity. Dozvíte se i méně známá fakta z osobního života, ne vždy budete souhlasit a uvidíte, že má skutečně tah na branku a dává si záležet na tom, aby bylo jasné za koho kope. Dokument je natočen poměrně dynamicky a vtipně, takže se nebudete nudit. 70 %. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v televizi na ČT2. Styl vyprávění očima vypravěčsky se mi líbil. Postupně si skládáme chaotické střípky cizích kultur a vše o reportérce dohromady. Úvodní scéna v níž mina utrhne nohy řidiči vojenského transportéru a jeho vojenští "kolegové" ho položí na prašnou silnici hlavou dolů, položí vedle něj plachtu a čekají až dodýchá, naznačuje, že nepůjde o běžný dokument. ()

Reklama

fraktal 

všechny recenze uživatele

Ač Petra Procházková (i její životní peripetie) jsou velmi zajímavou záležitostí, dokumentu se bohužel nepodařilo zabrousit nějak hlouběji a většinou jen tak zběžně zachycuje přes její rameno několik drobných etud a peripetií z cest do ruského prosoru... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama